Σώμα, πρότυπα, εικόνες με μοντέλα που αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινά και ρετουσαρισμένες φωτογραφίες σε βαθμό που το Photoshop, όχι απλώς είναι εμφανές, αλλά έχει παραμορφώσει πλήρως την αληθινή εικόνα. Ζούμε στην εποχή που οι αναλογίες του σώματος μπορούν δυστυχώς να καθορίσουν τη γνώμη που έχουν οι άνθρωποι για εμάς. «Δεν γνωρίζω την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που κρίνει το σώμα των άλλων», σχολιάζει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στο iPop.gr

Τι νόημα, έχει να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που είναι έτοιμοι να μας κρίνουν για το σώμα μας, για το πόσα κιλά πήραμε ή χάσαμε και «στάζουν» φαρμάκι όταν βλέπουν γυναίκες ή άντρες που δεν «συμβαδίζουν» με το πρότυπο σώματος που έχουν στο μυαλό τους; Είναι ξεκάθαρη η Πηνελόπη Αναστασοπούλου για το σώμα της: Το αγαπάει κι είναι περήφανη γι’ αυτό!

Αυτός είναι και ο λόγος που η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το σώμα και τα πρότυπα στο TEDxPanteion University, το οποίο έρχεται για να μας φέρει αντιμέτωπους μ’ όλα εκείνα που εκούσια παριστάνουμε πως δεν βλέπουμε, όλα εκείνα που μας βασανίζουν, μας ενοχλούν ή απλά μας προκαλούν αμηχανία.

 1. Ποιο θα είναι το βασικό θέμα της ομιλίας σου στο TEDxPanteionUniversity;
 2. Η πρόταση που μου έγινε ήταν να μιλήσω για το σώμα και τα πρότυπα καθώς οι διοργανωτές του TEDxPanteionUniversity θεώρησαν πως είμαι ένα κατάλληλο άτομο να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα καθώς έχω δεχτεί πολλά «πυρά» κατά τη διάρκεια της πορείας μου στη δουλειά μου. Παρόλα αυτά, σκοπεύω να κάνω μια μικρή αναφορά σ’ αυτό το κομμάτι. Θέλω να μιλήσω περισσότερο για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος απλά ν’ αλλάξει τον τρόπο σκέψης του για να μην τον ενδιαφέρει η κριτική των άλλων. Θα εστιάσω περισσότερο στο ότι όπου δίνουμε εμείς σημασία, αυτό μεγεθύνεται.
 3. Επομένως η ομιλία σου θα επικεντρωθεί στους ανθρώπους που τους κατακρίνουν για το σώμα τους κι όχι σ’ εκείνους που κατακρίνουν το σώμα των άλλων;
 4. Ακριβώς, θα μιλήσω πολύ λίγο γι’ αυτό διότι στην ουσία δεν γνωρίζω την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που κρίνει το σώμα των άλλων, καθώς εγώ η ίδια δεν λειτουργώ μ’ αυτό τον τρόπο! Εμένα μ’ ενδιαφέρει να μιλήσω -με βάση την προσωπική μου εμπειρία- για το πώς εγώ άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου και μπόρεσα να επιβιώσω. Μια χαρακτηριστική φράση, την οποία σκοπεύω να χρησιμοποιήσω και στην ομιλία μου είναι ότι «ένας καλός λόγος μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς υπέροχα κι ένας κακός λόγος μπορεί να σου κάνει υπερβολικά μεγάλο κακό».
 5. Ποιο είναι το «πρότυπο σώματος» που έχει ο μέσος Έλληνας στο μυαλό του;
 6. Γενικά… Είναι όλο λάθος! Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για πρότυπο σώματος… Τι θα πει πρότυπο σώματος; Ένας υγιές κορμί, μ’ ένα υγιές μυαλό: Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρότυπο. Από εκεί και πέρα, το εάν έχει καμπύλες, δεν έχει κυτταρίτιδα, έχει μεγάλο στήθος, έχει ψηλά πόδια, ξανθιά μαλλιά και γαλάζια μάτια, αυτό δεν με νοιάζει… Και δεν θα έπρεπε να νοιάζει τον οποιοδήποτε! Η ομορφιά είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Έχω γνωρίσει στη ζωή μου ανθρώπους που μ’ έβρισκαν πολύ όμορφη κι άλλους που με θεωρούσαν άσχημη. Τι σημασία έχει αυτό; Σημασία έχει το πώς νιώθω εγώ με τον εαυτό μου, πότε νιώθω καλά με τον εαυτό μου και ποιοι είναι οι άνθρωποι, στους οποίους επιτρέπω να με «αγγίξουν» με τα λόγια τους.

 1. Ποιο είναι το μήνυμα που θα έστελνες στις νέες κοπέλες που δίνουν μεγάλη σημασία στο τι θα πει ο κόσμος για το σώμα τους κι επηρεάζονται απ’ την εικόνα των μοντέλων;
 2. Αρχικά ότι η ζωή δεν είναι στο Ίντερνετ, αλλά εκεί έξω! Η πραγματική ζωή δεν έχει καμία σχέση με μια ρετουσαρισμένη φωτογραφία. Μπορώ να πάρω, για παράδειγμα, μια φωτογραφία σου και να σε κάνω, αν θέλω, ίδια με την Kim Kardashian! Οπότε, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι όλο αυτό είναι μια «φούσκα», ένα ψέμα, μια πολιτική πωλήσεων… Είναι κάτι, το οποίο δεν θα έπρεπε να μας αφορά. Το βλέπουμε, γιατί είναι σημείο των καιρών και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Αλλά, η πραγματική ομορφιά σ’ έναν άνθρωπο σχετίζεται, κατά τη γνώμη μου, με την υγεία. Αυτό που θα ήθελα να επικοινωνήσω είναι όταν φτιάξει το state of mind μας, θα φτιάξουμε και το κορμί που θέλουμε.
 3. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες -τουλάχιστον απ’ το εξωτερικό- για καμπάνιες, ακόμα και πολύ μεγάλων εταιρειών, με λιγότερο ρετουσαρισμένες φωτογραφίες και μοντέλα όλων των μεγεθών. Ποια είναι η άποψή σου;
 4. Ό,τι και να κάνουν οι μεγάλες εταιρείες, είναι θέμα marketing. Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Υπάρχει περίοδος που μια εταιρεία θα προβάλει, για παράδειγμα, ότι δεν φοράμε γούνες και την επόμενη σεζόν όλοι φοράνε γούνες επειδή έτσι «προστάζει» μόδα. Όλα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας: Μπορούμε να σωθούμε μόνο εάν μπορούμε να καταλάβουμε το μήνυμα που παίρνουμε απ’ την εικόνα. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία ν’ αναλύουμε την εικόνα, να ξέρουμε τι είναι πραγματικό.
 5. Εσύ πως το κατάφερες αυτό; (σ.σ. Το να μπορείς να «δεις» το μήνυμα πίσω απ’ την εικόνα).
 6. Συνάντησα στον δρόμο μου ανθρώπους που μου μίλησαν για την προσωπική ανάπτυξη, έτσι μπήκα στη διαδικασία να κάνω σεμινάρια, να διαβάσω σχετικά βιβλία και να ψάξω πώς έχω διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου, τι μου είπαν οι γονείς μου, ποιο ήταν το σωστό και ποιο το λάθος. Αυτό το «ταξίδι» έχει κρατήσει πολλά χρόνια και νομίζω ότι είναι μια προσωπική αναζήτηση που πρέπει να κάνει ο καθένας, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και μια καθοδήγηση.

  Προσωπικά δεν είμαι «αποκλεισμένη» απ’ αυτό, εντάσσομαι: Έχω Instagram, μπορεί ν’ ακολουθώ ακόμα και την Kim Kardashian! Όμως, το θέμα είναι πόσο αφήνω αυτή την πληροφορία να με επηρεάσει.

 7. Πριν από περίπου 2,5 χρόνια έγινες μανούλα. Σε παλαιότερη συνέντευξή σου είχες δηλώσει πόσο περήφανη είσαι για το σώμα σου μετά τη γέννηση της κόρης σου. Τι αλλαγές έχεις δει στο σώμα σου μετά τη γέννα;
 8. Έχω μάθει ν’ αγκαλιάζω την κάθε περίοδο της ζωής μου και να την αγαπώ γι’ αυτό που είναι χωρίς να με πιάνει μανία τελειότητας. Απόλαυσα πολύ τα 20 κιλά που πήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απόλαυσα τη λοχεία γιατί θήλαζα για δύο χρόνια το παιδί μου και ποτέ δεν ένιωσα ότι αυτό που κάνω είναι «θυσία» για κανέναν. Μόλις τελείωσε αυτό το «ταξίδι», ένιωσα ότι το σώμα σου έπρεπε να επανέλθει. Απόλαυσα την κάθε περίοδο ξεχωριστά, χωρίς άγχος.
 9. Στην παρούσα φάση, μπορείς να δηλώσεις με περηφάνια ότι αγαπάς το σώμα σου;
 10. Πάρα πολύ το αγαπάω το σώμα σου και πιο πολύ αγαπάω τον εαυτό μου. Δεν είναι καθόλου εύκολο το να γίνεις μαμά, το να γίνεις καλή μαμά, όμως, είναι ακόμα πιο δύσκολη ιστορία.

 1. Ποιες είναι οι βασικές αρχές με τις οποίες μεγαλώνεις την κόρη σου;
 2. Αρχικά θέλουμε -εγώ και ο σύντροφός μου- να μάθουμε στην κόρη μας να μην την καταβάλλει ο φόβος, ένα εμπόδιο να την κινητοποιεί. Την αφήνουμε -όντας πάντα δίπλα της- να πειραματίζεται, να σκαρφαλώνει, να κάνει «επικίνδυνα» πράγματα! (γέλια). Δεύτερον, την μαθαίνουμε να είναι ευγενική, ακόμα κι όταν της αλλάζουμε πάνα λέει «ευχαριστώ»! Πρόσφατα, είχαμε πάει σε μια πρόβα του μπαμπά της και την ώρα που φεύγαμε πήγε να χαιρετήσει έναν έναν όσους ήταν στην πρόβα. Όταν είδε μετά έναν που καθόταν στη γωνία και δεν τον είχε χαιρετήσει, μπήκε ξανά μέσα για να τον χαιρετήσει! Είναι υπέροχο να είσαι ευγενής! Το επόμενο, αλλά και πιο δύσκολο πράγμα, που θέλω να μάθει η κόρη μου είναι να τρώει σωστά, δηλαδή να καταλάβει ότι το φαγητό δεν είναι απόλαυση κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν είναι κακό να το απολαμβάνεις φυσικά, αλλά για να μπορέσεις να το απολαύσεις σωστά, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι το σωστό φαγητό είναι το σωστό καύσιμο για έναν υγιή οργανισμό.
 3. Τι ετοιμάζεις επαγγελματικά αυτή την περίοδο;
 4. Κάνω πρόβες γιατί ξεκινάμε σε λίγο καιρό περιοδεία με την παράσταση «Μόλις Χώρισα», ένα έργο πολύ γνωστό, που έχει γίνει ταινία, αλλά δεν έχει «ταξιδέψει» ποτέ στην επαρχία. Δουλεύουμε πάνω στην ιδέα περίπου δύο χρόνια, θέλαμε να φτιάξουμε έναν θίασο από φίλους, που αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τη δουλειά κι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Είμαι πολύ χαρούμενη που δουλεύω με ανθρώπους που είναι φίλοι μου, τους αγαπώ και τους εκτιμώ!Θα κάνουμε μερικές πρώτες παραστάσεις σε Πάτρα, Καλαμάτα και Κόρινθο και μετά θα συνεχίσουμε απ’ τα μέσα Ιουνίου σ’ όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Το TEDxPanteionUniversity επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη!

Photo: Spiros Anastassatos