Η Κλαίρη Δημοπούλου είναι μια αυτοδίδακτη make up artist, δασκάλα μακιγιάζ και έχει το δικό της κανάλι στο youtube. Η ιστορία της, αποδεικνύει ότι όταν έχεις στόχο και προσήλωση, δεν μπορεί να σου σταθεί τίποτα εμπόδιο. Εάν δεν την έχεις “πετύχει” ποτέ, μια βόλτα στο youtube και στα social media, αυτή η συνέντευξη θα σου αποδείξει ότι αξίζει την προσοχή σου.

Η make up artist Κλαίρη Δημοπούλου είναι αυτοδίδακτη και αυτή τη στιγμή διδάσκει την τέχνη της στο Λονδίνο. Έχει το δικό της κανάλι στο YouTube και εάν παρακολουθήσεις κάποιο βίντεό της θα καταλάβεις ότι είναι μια πραγματική επαγγελματίας που δεν αφήνει καμία απορία σου αναπάντητη.

Στα βίντεό της χρησιμοποιεί συγκεκριμένα προϊόντα και δεν ασχολείται με την προώθηση, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι “μάταιο”. Εάν την ακολουθήσεις θα δεις ότι “φωνάζει” να χρησιμοποιούμε συνέχεια αντηλιακό και σίγουρα δεν είναι μια ακόμα “beauty youtuber” αλλά πολλά παραπάνω.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iPop.gr, μιλάει αναλυτικά για το ξεκίνημά της, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και μας δίνει tips για τα must do που πρέπει να κάνουμε για την σωστή φροντίδα του προσώπου μας.

 1. Είσαι μια αυτοδίδακτη make up artist που αυτή τη στιγμή διδάσκει την τέχνη αυτή, εργάζεται πάνω στον τομέα και είναι μια πολύ επιτυχημένη youtuber. Μπορείς να μας διηγηθείς την ιστορία σου;
 2. Το makeup προέκυψε καθαρά από τύχη, το είδα σαν χόμπι την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων και τότε περίπου άρχισα να εξασκούμαι σοβαρά επάνω στον εαυτό μου, τόσο σε δημιουργικά όσο και σε συμβατικά μακιγιάζ. Εργάστηκα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο χώρο της πώλησης των καλλυντικών, κάτι που δεν με εξέφραζε, κι έπειτα από μερικές ακόμα δουλειές που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο που με ενδιέφερε, αποφάσισα να ανοίξω το αγγλόφωνο κανάλι μου στο Youtube ώστε να εκτονώνεται κάπου αυτή μου η όρεξη. Αυτό σύντομα οδήγησε στο να με προσεγγίσουν όχι μόνο ιδιώτες αλλά και σχολές μακιγιάζ, προκειμένου να διδάξω body painting και θεματικά looks, όπως μακιγιάζ πασαρέλας ή βασικά σπέσιαλ εφέ. Κάποια στιγμή λοιπόν βρέθηκα να εργάζομαι και επίσημα ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα, οπότε ειδικά μετά τη μετακόμισή μου στο Λονδίνο, η διδασκαλία του μακιγιάζ μετατράπηκε σε full-time επαγγελματική ενασχόληση, πράγμα που δεν πίστευα πως θα συνέβαινε ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Πρόσφατα άνοιξα και το ελληνικό μου κανάλι στο οποίο επικεντρώνομαι κυρίως στο beauty makeup, κι έτσι ασχολούμαι πλέον με το μακιγιάζ και σαν επάγγελμα και σαν χόμπι.

 1. Το ότι δεν έχεις πτυχίο πάνω στην τέχνη σου, σου στάθηκε εμπόδιο;
 2. Όχι, ως τώρα δεν μου έχει σταθεί εμπόδιο. Στην Αγγλία ειδικά πάρα πολλοί είναι αυτοδίδακτοι σε αυτό, και τυγχάνουν της ίδιας εμπιστοσύνης με κάποιον πιστοποιημένο. Από πλευράς μου βέβαια προσπαθώ να εξελίσσομαι, να αναζητώ νέες τεχνικές, να τελειοποιώ όσο το δυνατόν περισσότερο τις ήδη κεκτημένες και να μαθαίνω και η ίδια μέσα από τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης για μένα. Δε μου έχει τύχει να απορριφθώ από κάποια θέση λόγω έλλειψης πτυχίου, καθώς το επάγγελμα αυτό βασίζεται κυρίως στο portfolio, τη συλλογή δηλαδή από τα καλύτερα μακιγιάζ του κάθε makeup artist, παρά στο όποιο δίπλωμα. Η σχολή μακιγιάζ είναι μια πολύ χρήσιμη αφετηρία, αλλά η πιο ουσιαστική εξάσκηση, κατά τη γνώμη μου, ξεκινά τη μέρα που αποφοιτά κανείς και ξεκινά να επινοεί τις δικές του τεχνικές – όταν αφετηρία δεν υπάρχει, και πάλι σημειώνει κανείς εξέλιξη, απλώς ίσως με πιο αργούς ρυθμούς.
 3. Παίρνοντας αφετηρία από την πρώτη ερώτηση, τι συμβουλή θα έδινες σε όλα τα παιδιά εκεί έξω τα οποία δεν ξέρουν ποιoν δρόμο να ακολουθήσουν ή φοβούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο που επιθυμούν; Πώς πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να επιτύχει τους στόχους του;
 4. Θεωρώ πως η εποχή στην οποία ζούμε ευνοεί όποιον έχει ένα αληθινό πάθος για κάτι. Οι millenials είναι συχνά συνδεδεμένοι με την ευρεσιτεχνία, πολλοί θεωρούνται καινοτόμοι/αυτοδημιούργητοι σε τομείς που δεν υπήρχαν καν 10 χρόνια πριν, άρα η προβολή μέσω social media είναι πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να ξεκινήσει κανείς τη δικτύωσή του. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί βέβαια αν δεν υπάρχει από πίσω η προσήλωση, η ευσυνειδησία και η ακατάπαυστη τριβή με το αντικείμενο, που είναι απαραίτητη εάν πρόκειται να ασκήσει κάποιος το οποιοδήποτε επάγγελμα με συνέπεια. Το πρώτο βήμα λοιπόν, πιστεύω, θα ήταν η συνεχής εξάσκηση σε πολλά διαφορετικά πρόσωπα, η κατάκτηση των τεχνικών δυσκολιών μία προς μία, η αυτοπαρατήρηση και η συνεχής αυτοκριτική μέσα από την οποία προκύπτει η πρόοδος. Αυτό θεωρώ πως είναι η ουσία, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν παρά βολικά εργαλεία για την προώθηση της βασικής αυτής προπαιδείας.
 5. Αν και είσαι μια επιτυχημένη youtuber δεν συνηθίζεις να κάνεις influencer marketing, με λίγα λόγια δεν διαφημίζεις προϊόντα καλλυντικών. Τι σε ώθησε σε αυτή σου την απόφαση; Και ποια τα θετικά και τα αρνητικά;
 6. Ευχαριστώ πολύ καταρχάς, δεν είμαι σίγουρη πως θα με χαρακτήριζα “επιτυχημένη” ακόμα, αλλά σχετικά με τα προϊόντα και τη διαφήμισή τους, δε με ενδιέφερε ποτέ να ασχοληθώ. Τον πρώτο καιρό του αγγλόφωνου καναλιού μου περίμενα πως θα λάμβανα πακέτα από εταιρείες, αυτό δε συνέβη ποτέ για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και τελικά τώρα που εμφανίζονται προσφορές για δωρεάν προϊόντα με σκοπό να τα δείξω στο κανάλι μου, δεν είναι πλέον κάτι που θέλω να συμπεριλάβω στο περιεχόμενό μου. Το θεωρώ μάταιο, βλέπω τα καλλυντικά σαν εργαλεία παρά σαν παιχνίδια, κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω, εν μέρει, μέσα από τα βίντεό μου: η αέναη κατανάλωση είναι, για τα δικά μου δεδομένα, ανούσια. Όλα τα χρώματα και όλες οι υφές επαναλαμβάνονται κάθε σεζόν σε καινούγιες παλέτες – δεν τις χρειαζόμαστε όλες. Προσπαθώ να διαχωρίσω το κάθε νέο προϊόν από το μάρκετινγκ που το συνοδεύει και να το δω όπως είναι πραγματικά: Μία ακόμη μπλε σκιά, ένα ακόμη ροζ κραγιόν. Δε βρίσκω το λόγο να ασχολούμαι με διαφορετικές συσκευασίες του ίδιου πράγματος, ενώ μπορώ να εστιάσω στην ουσία για να φτιάξω ένα νέο look – άρα πλέον θα μπορούσα να πω πως αντιτίθεται στην ιδεολογία μου το να “σπρώχνω” προϊόντα σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται, πράγμα που με οδήγησε άλλωστε, χρόνια πριν, στο να αφήσω και τη δουλειά μου στο χώρο των πωλήσεων.

 1. Όποιος σε ακολουθεί – “παρακολουθεί” στο YouTube ξέρει ότι είσαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ακολουθήσει τον μινιμαλισμό. Μπορεί μια mua να είναι μινιμαλίστρια; Και πώς ο μινιμαλισμός μπορεί να βοηθήσει γενικότερα έναν άνθρωπο;
 2. Θεωρώ πως είναι εφικτό (αν και όχι ό,τι πιο εύκολο) να είναι μινιμαλιστής ένας makeup artist, εάν εξετάσουμε την πραγματική έννοια του όρου. Ο μινιμαλισμός έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως “εθελούσια λιτότητα”, κάτι που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει, νομίζω, στους περισσότερους τομείς της ζωής. Προσωπικά είμαι πολύ πιο μίνιμαλ στα ρούχα και στα παπούτσια πχ, αλλά και στο μέικαπ παρόλο που έχω περισσότερα προϊόντα από το μέσο καταναλωτή, για επαγγελματίας πιστεύω πως είμαι επίσης εκλεκτική. Κάθε αντικείμενο περνά από αυστηρή διαλογή προτού ενταχθεί στο kit μου, εξετάζω αν έχω κάτι παρόμοιο ώστε να πορευτώ με αυτό αντί να έχω δύο από το ίδιο σχεδόν πράγμα, ζυγίζω τη συχνότητα με την οποία πρόκειται να το χρησιμοποιήσω και προσπαθώ να ξεχωρίζω αν απλώς το θέλω ή αν το έχω πραγματική ανάγκη. Η συλλογή μου χωράει σε μια σχολική τσάντα, αν είναι να αναφερθούμε στην ποσότητα, αλλά ποιοτικά είναι πλούσια σε όλα όσα χρειάζομαι. Εφόσον λοιπόν και ο τομέας του μέικαπ διέπεται από την πρόθεση για διατήρηση μόνο των σημαντικών, θεωρώ πως ανήκει στη μινιμαλιστική αυτή λογική.
 3. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα must do που πρέπει να κάνουμε όλοι μας όσο αφορά την φροντίδα του προσώπου μας και γιατί;
 4. Πιστεύω πως το αντηλιακό είναι το Α και το Ω της αντιγήρανσης. Όσο νωρίτερα το ξεκινήσουμε (από παιδιά, ιδανικά), τόσο περισσότερη φωτογήρανση γλιτώνουμε. Έπειτα προτείνω απαλό καθημερινό καθαρισμό και ενυδάτωση, όσο γίνεται με φυσικά προϊόντα, σχολαστικό ντεμακιγιάζ (πχ με λάδι καρύδας) και ενίοτε ίσως κάποια χημική απολέπιση.

 1. Είσαι ένας μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Πώς πήρες αυτή την απόφαση; Και κάνοντας μια σύγκριση με την Ελλάδα. Τα θετικά και τα αρνητικά;
 2. Το Λονδίνο μου άρεσε πάντοτε, πριν το επισκεφθώ ακόμη. Το είχα στο νου μου σαν μία πόλη με φοβερά γρήγορους ρυθμούς, με συγκεκριμένο παλμό και κουλτούρα που θεωρούσα πως θα μου ταίριαζε, με άπειρα πράγματα να κάνει και να δει κανείς, ένα κέντρο διερχομένων, μια Νέα Υόρκη της Ευρώπης. Ήθελα να μετακομίσω εκεί από τα 22 περίπου και τελικά το αποφάσισα στα 28 – είπα “ή τώρα ή ποτέ”, κι από τότε ανταμείβομαι συναισθηματικά σε καθημερινή βάση, καθώς πράγματι η πόλη αυτή ανταποκρίνεται σε όλα όσα είχα φανταστεί. Δε θα μπορούσα να συγκρίνω το Λονδίνο με την Αθήνα, όπου μεγάλωσα. Είναι σαν να συγκρίνεις την οικογένειά σου, που αγαπάς άνευ όρων χωρίς να την έχεις επιλέξει (Ελλάδα), με έναν νέο φίλο με τον οποίο ταιριάζεις σε όλα (Λονδίνο). Το Λονδίνο είναι αχανές, πολυπολιτισμικό, προοδευτικό, αποδεκτικό της οποιασδήποτε διαφορετικότητας. Αυτό με ανακουφίζει και με επιβεβαιώνει πως έκανα τη σωστή επιλογή, αν και δε θα μπορούσα να μην επισκέπτομαι την Ελλάδα ανά δίμηνο.
 3. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στην αρχή και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις τώρα;
 4. Στην αρχή αντιμετώπισα πρακτικές δυσκολίες: Πήγα εκεί χωρίς να γνωρίζω κανέναν και χωρίς να έχω προοπτική για δουλειά ή σπίτι, οπότε έτυχαν κάποιες ταλαιπωρίες τον πρώτο καιρό ώσπου να τακτοποιηθώ, αλλά τίποτα το ιδιαίτερα δραματικό. Με τον καιρό διαπιστώνω πως το Λονδίνο είναι μια μοναχική πόλη, ίσως αβάσταχτη σε βάθος χρόνου, όπου οι αποστάσεις και τα μεγέθη σαμποτάρουν ή και καταπνίγουν εντελώς τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα δεν έχω φτάσει στο σημείο να εξαντληθώ από αυτό το μοτίβο, αν συμβεί στο μέλλον θα επιστρέψω μετά χαράς στην Ελλάδα.

 1. Ποια είναι τα καλλυντικά που θεωρείς ότι είναι τα “απαραίτητα” για μια γυναίκα;
 2. Κονσίλερ, ενυδατικό κραγιόν (και για τα μάγουλα) και μάσκαρα.
 3. Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο αυτό το διάστημα για το κανάλι σου; Και ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σου;
 4. Ετοιμάζω μία σειρά από μακιγιάζ εποχής, τα οποία θέλω (και ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια σε αυτό) να παρουσιάζω σαν επεισόδια τα οποία θα εστιάζουν όχι μόνο στις τεχνικές μακιγιάζ της κάθε δεκαετίας, αλλά και στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στις τάσεις οι οποίες στιγμάτισαν τη μόδα και την εικόνα της γυναίκας έως και σήμερα. Έχω κάνει ήδη μια πρώτη έρευνα, ευελπιστώ να δημοσιεύσω τη σειρά αυτή μέσα στη χρονιά.
 5. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
 6. Ελπίζω να έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Είναι το μόνο που ξέρω στα σίγουρα, καθώς δεν έχω αποφασίσει καν το πού θα ζήσω (Λονδίνο/Ελλάδα). Αποφεύγω να θέτω συγκεκριμένους στόχους, προτιμώ να ορίζουν οι φυσικές εξελίξεις της ζωής μου τα επόμενά μου βήματα. Σίγουρα πάντως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ήθελα να έχω προσθέσει περισσότερα κομμάτια στο παζλ που απαρτίζει την ιδέα μου για την ευτυχία: Μια μόνιμη βάση, πολλές όμορφες εικόνες από διάφορες γωνιές της υφηλίου, τη συντήρηση και διάνθιση των πιο ουσιαστικών μου σχέσεων, και ίσως ένα βιβλίο μακιγιάζ εικονογραφημένο από εμένα.
Ευχαριστούμε πολύ την Κλαίρη Δημοπούλου για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε.