Ονομάζεται Μαριαλένα Περπιράκη, είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, εργάστηκε πάνω στην online δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετακόμισε στο εξωτερικό, όπου πλέον ζει και εργάζεται. Αντί να “βολευτεί” με μια καλή δουλειά και να πάει μέχρι εκεί, αποφάσισε πως παράλληλα με την εργασία της, θέλει να δημιουργήσει το δικό της project, όπως το είχε ονειρευτεί. Έτσι, γεννήθηκε το Helinika, η πιο ενδιαφέρουσα online πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών.

Η Μαριαλένα είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε σταματήσει εάν θέλεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά ώστε να επενδύσεις χρόνο και κόπο για να το πραγματοποιήσεις.

🏺 Do you know any of these words? https://helinika.com/2020/02/17/untranslatable-greek-words/

Gepostet von Helinika am Montag, 17. Februar 2020

Έστησε μόνη της με πολλή αγάπη το Helinika, έφτιαξε ένα πολύ όμορφο site με πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο, κάθισε πολλές ώρες για να γυρίσει άρτια τα videos μέσα απ’ τα οποία μαθαίνει κανείς ελληνικά και δεν έμεινε μόνο εκεί… Εκμεταλλεύτηκε όλες τις γνώσεις που έχει μέχρι στιγμής ώστε να δημιουργήσει μια ολόκληρη εμπειρία, κι όχι απλώς μια πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών.

Το Helinika, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν απλά να μάθουν ελληνικά. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα, να μάθουν εκτός απ’ τη γλώσσα, ιστορία και μυθολογία. Το Helinika απευθύνεται σε μένα και σε σένα που ξέρουμε ελληνικά, είναι η μητρική μας γλώσσα, αλλά είμαστε παθιασμένοι να μάθουμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία μας, να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας και… το καλύτερο όλων; Να βελτιώσουμε τα αγγλικά μας!

Διάβασε παρακάτω όλα όσα είπε η Μαριαλένα Περπιράκη στο iPop.gr για το Helinika:

 1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Helinika;
 2. Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι θα έφτιαχνα μια ιστοσελίδα κάποια στιγμή – έκανα προπόνηση εξάλλου στην ιντερνετική δημοσιογραφία. Αφότου μετακόμισα στο εξωτερικό, έκανα κάποια μαθήματα ελληνικών σε ξένους. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών. Η προηγούμενη δουλειά μου ήταν στο κομμάτι του SEO – του πώς να εμφανιστεί η σελίδα σου στις μηχανές αναζήτησης. Έμαθα πάρα πολλά «μυστικά» μέσα από αυτή την δουλειά και η δημιουργία του Helinika ήταν πλέον ζήτημα χρόνου.

 1. Πώς θα περιέγραφες την πλατφόρμα σε κάποιον που δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτήν;
 2. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει οδηγίες και συμβουλές σε κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά μόνος του στο σπίτι. Αλλά προσφέρεται και η δυνατότητα να αγοράσει κανείς έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων σε μορφή βίντεο. Για να «δέσει» όλο αυτό και για να υπάρξει ενδιαφέρον για την σελίδα, τα μαθήματα ελληνικών συνοδεύονται από άρθρα και βίντεο σχετικά με την Ελλάδα.

 1. Για να κάνει κάποιος μαθήματα ελληνικών, θα πρέπει να κάνει κάποια συνδρομή; Υπάρχει κάποιο δωρεάν υλικό;
 2. Η αγορά γίνεται μια φορά – δεν χρειάζεται να γίνει συνδρομητής κανείς στην σελίδα. Το πρώτο βίντεο προσφέρεται δωρεάν, ενώ μπορεί κανείς να βρει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που βοηθάει τον/την μαθητή/τρια στην μελέτη του/της.
 3. Τι είναι αυτό που κάνει το Helinika να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες online πλατφόρμες εκμάθησης ξένων γλωσσών;
 4. Το ότι δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της γλώσσας. Το Helinika είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί να γνωρίσει κανείς την Ελλάδα γενικότερα. Επίσης δίνεται το κίνητρο σε κάποιον να μάθει ελληνικά: μπορεί να βρεθεί στην σελίδα για ταξιδιωτικές συμβουλές, στη συνέχεια να παρακολουθήσει ένα βίντεο με ελληνικές λέξεις και φράσεις και τελικά να αποφασίσει να μάθει την γλώσσα μας. Οι περισσότερες πλατφόρμες απευθύνονται σε κόσμο που ήδη ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά, αγγλικά κλπ., το Helinika προσπαθεί να δημιουργήσει αυτό το ενδιαφέρον.

 1. Θα βρει ενδιαφέρον υλικό και κάποιος ο οποίος έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά ή ξέρει τα βασικά της γλώσσας;
 2. Τα βίντεο που αφορούν στην ελληνική μυθολογία είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα. Υπάρχει αρκετό υλικό -άρθρα και βίντεο- που δεν σχετίζονται με την εκμάθηση της γλώσσας. Επομένως το Helinika είναι μια πλατφόρμα που μπορούν να επισκεφτούν όλοι, ανεξαρτήτως από το εάν μιλάνε ελληνικά ή όχι. Ίσως είναι και ένας τρόπος να εξασκήσει κανείς τα αγγλικά του.
 3. Για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά;
 4. Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Οι μαθητές έως τώρα είναι από διάφορα σημεία του πλανήτη και δεν έχουν πάντοτε τα αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα.
 5. Βλέπουμε ότι έχεις φτιάξει κι ένα shop μέσα στην πλατφόρμα με διάφορα σουβενίρ με «άρωμα» Ελλάδας; Τα έχεις δημιουργήσει μόνη σου, τα αγοράζεις και τα μεταπουλάς ή συνεργάζεσαι με καλλιτέχνες;
 6. Τα σχέδια τα φτιάχνω μόνη μου με διάφορες τεχνικές (ψηφιακή τροποποίηση δικών μου φωτογραφιών ή σχέδια που φτιάχνω μόνη μου με χαρτί και μολύβι και τροποποιώ αργότερα) και συνεργάζομαι με μια υπηρεσία print-on-demand που αναλαμβάνει την παραγωγή των προϊόντων και την μεταφορά τους στον πελάτη. Είναι μια ασφαλής ιδέα, καθώς δεν απαιτεί κάποια επένδυση, ούτε μπορεί να χάσεις κανείς χρήματα μέσα από αυτό. Τα σχέδια είναι δικά μου, οπότε δεν υπάρχει φόβος καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων – δεν είναι λίγοι εκείνοι που «κλέβουν» σχέδια δυστυχώς. Το κατάστημα είναι κάτι που θέλω να βελτιώσω, καθώς δεν έχω βρει ακόμα σε τι είδους σχέδια θα ήθελα να επικεντρωθώ.

🐚Did you know you can buy our artwork online? 🐙Browse Helinika's Greek-inspired wall art, tote bags, mugs, and other unique designs: https://helinika.com/shop-greek-souvenirs/

Gepostet von Helinika am Mittwoch, 13. Mai 2020

 1. Πόσο εύκολη ήταν η αρχή; Δηλαδή μέχρι να μπεις σε μια σειρά και να αρχίσει το Helinika να παίρνει σάρκα και οστά;
 2. Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες μέχρι να μάθω πως να φτιάξω τον χάρτη ιστοτόπου και να τον καταχωρίσω στην Google για να είμαι σίγουρη πως δεν θα μείνει κάποια σελίδα στην αφάνεια. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι ακούγεται, ειδικά εάν δεν έχεις στην ομάδα σου κάποιον προγραμματιστή. Μετά από ένα μήνα, αφότου αναγνωρίστηκε η σελίδα, όλα άρχισαν να κυλούν ομαλά.
 3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;
 4. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η σελίδα υπάρχει εδώ και λίγους μόνο μήνες. Έχω ακούσει κυρίως θετικά σχόλια, το οποίο με χαροποιεί και με κάνει να θέλω να βελτιώνομαι κάθε μέρα. Το κοινό του Helinika μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά.

 1. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, η μεγαλύτερη δυσκολία στην εκμάθηση των ελληνικών;
 2. Από αυτά που ακούω, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να «ξεμάθουν» όλα αυτά που νόμιζαν ότι γνώριζαν για την ελληνική γλώσσα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα το πως προφέρονται τα γράμματα της αλφαβήτου και οι δίφθογγοι. Νομίζουν πως το ελληνικό αλφάβητο προφέρεται όπως το λατινικό. Μόλις ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, συνήθως δεν έχουν κάποια άλλη δυσκολία, παρότι η γραμματική και το συντακτικό μας έχουν μια πολυπλοκότητα.
 3. Το Helinika είναι ένας τρόπος να παραμείνεις κι εσύ η ίδια, ως κάτοικος εξωτερικού πλέον, συνδεδεμένη με την Ελλάδα;
 4. Ναι θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό. Είναι σίγουρα ένας τρόπος να συνδέομαι με τις ρίζες μου.
 5. Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σου για το Helinika, πώς το φαντάζεσαι στο μέλλον;
 6. Στα σχέδιά μου είναι να ετοιμάσω μαθήματα και για ανώτερα επίπεδα (άνω του Β1) και να έχω δημιουργήσει αρκετό υλικό ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βρει όσα θέλει να μάθει για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα σε ένα μέρος.