Τρεις παθιασμένες με τη δημιουργία γυναίκες κι ένας Σκωτσέζος βρίσκονται πίσω απ’ το ελληνικό gin με βότανα, που ξεχωρίζει για τη γεύση του και διαφέρει απ’ ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Η καταγωγή του gin είναι η Δυτική Ευρώπη της εποχής του Μεσαίωνα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο. Σήμερα, αποτελεί ένα πιο γνωστά κι αγαπημένα αλκοολούχα ποτά, ενώ αποτελεί μια απ’ τις κύριες βάσεις των περισσότερων κοκτέιλς. Έχει μια βαθιά ιστορία και ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια ότι θα μπορούσε να υπάρξει gin που θα μυρίζει Ελλάδα! Όμως, πλέον υπάρχει και λέγεται “Grace Gin”.

To Grace Gin, το οποίο βραβεύτηκε το 2018 απ’ το βρετανικό The Gin Guide, δημιουργήθηκε απ’ τη Λίλα Δημοπούλου και τον John Cowden από την LKC Premium Drinks, και την Κατερίνα και τη Χαρά Κατσού από την ποτοποιία Άβαντες. 

Η Λίλα Δημοπούλου μίλησε στο iPop.gr για το Grace Gin με το έντονο ελληνικό στοιχείο, που θ’ αλλάξει τον τρόπο που πίνεις gin.

 1. Θα ξεκινήσω απ’ το όνομα “Grace Gin”. Πώς επιλέξατε αυτή την πολυδιάστατη και κομψή λέξη για το ποτό σας;
 2. Το όνομα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και της δημιουργίας του Grace και ξεκίνησε αρχικά σαν ένα μεταξύ μας αστείο, ένα εσωτερικό πείραγμα του John προς τις 3 γυναίκες που δούλεψαν εντατικά για την δημιουργία του. Εγώ -η Λίλα Δημοπούλου-, οι αδερφές Χαρά και Κατερίνα Κατσού, οι τρεις χάριτες -όπως τις αποκαλεί χαϊδευτικά ο Σκωτσέζος της παρέας- είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το project.

  Η αλήθεια είναι ότι η αρχική σκέψη για τo όνομα ήταν μια τελείως διαφορετική επιλογή ωστόσο υπήρχαν νομικά θέματα και ως εκ τούτου απαγορευτική. Η απογοήτευση σε εκείνη την φάση ήταν τεράστια, δουλεύαμε μήνες το project είχαμε ένα τέλειο απόσταγμα, μια αρχική έμπνευση για όνομα που τότε μας φαινόταν εξαιρετικό και ξαφνικά έπρεπε να ξανασκεφτούμε το θέμα ταυτότητα από την αρχή. Βρεθήκαμε σε αδιέξοδο, ωστόσο -όπως στα περισσότερα αδιέξοδα εξάλλου- δημιουργήθηκαν οι τέλειες συνθήκες για την απόλυτη ανατροπή. Το Grace δεν το επιλέξαμε, κατά κάποιο τρόπο ήταν η φυσική κατάληξη της δουλειάς και της ομάδας, ήρθε τόσο αυθόρμητα που νομίζω ότι για αυτό και «έδεσε» τόσο πολύ.

 3. Ποια είναι η πρώτη γεύση που σου αφήνει το Grace Gin και ποιο είναι το πρώτο άρωμα που μυρίζεις μόλις πλησιάσεις το ποτήρι;
 4. Με μια λέξη: Ελλάδα! Μοναδικά Ελληνικά βότανα, όπως κρίταμος, ένα βοτανικό στοιχείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην ποτοποιία, μυρτιά και άνθη πορτοκαλιάς, συνθέτουν μια πολύ ιδιαίτερη παλέτα που ξεχωρίζει.
 1. Σε τι διαφέρει το Grace Gin από άλλα gin της αγοράς;
 2. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα τζιν που να είναι τζιν αλλά ταυτόχρονα να διαφέρει. Πολύ δύσκολο στοίχημα, δεδομένου ότι ο άρκευθος είναι -και πρέπει να είναι- το κυρίαρχο στοιχείο. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός με τον κρίταμο έδωσε ένα «διαφορετικό» αποτέλεσμα. Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνική της υδροατμοαπόσταξης που χρησιμοποιήσαμε, τεχνική που κυρίως χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, καθώς και η προσήλωση στην λεπτομέρεια έδωσαν ένα προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
 1. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο ποτό;
 2. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα Ελληνικό προϊόν με διεθνείς προδιαγραφές που να ξεφεύγει από τα παραδοσιακά τσίπουρο, ούζο κ.λ.π. Το τζιν αποτελούσε κοινό όραμα και των δυο εταιρειών που συμμετέχουν (LKC και ποτοποιία Άβαντες) και σε συνδυασμό με τον απίστευτο βοτανικό πλούτο που προσφέρει η χώρα μας ήταν η προφανής επιλογή. Για να μην αναφέρω τις σκωτσέζικες επιρροές από τον John…
 3. Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα και πότε κυκλοφόρησε το πρώτο Grace Gin;
 4. Το όραμα υπήρχε πολλά χρόνια, η απόφαση να το υλοποιήσουμε πάρθηκε το 2016 και τον Μάρτιο του 2017 το Grace παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΤΡΟΠ.
 5. Πόσες δοκιμές χρειάστηκαν μέχρι να καταλήξετε στην τελική συνταγή;
 6. Εννιά μήνες συνεχών δοκιμών, απογοητεύσεων, προβληματισμών, ενθουσιασμού και απίστευτης αγωνίας. Δοκιμάζαμε υψηλόβαθμα αποστάγματα, απορρίπταμε, ενθουσιαζόμασταν, απογοητευόμασταν κ.ο.κ. Η Χαρά, που είναι και η αποσταγματοποιός μας, κρατούσε με πολύ μεράκι σημειώσεις, παρατηρούσε, δοκίμαζε, πειραματιζόταν μέχρι να καταλήξει στην τελική συνταγή.
 7. Η συσκευασία που έχετε επιλέξει είναι τόσο ιδιαίτερη όσο η γεύση και το όνομα. Όλο αυτό με το «τρεις χάριτες» ξεκίνησε ως πλάκα και τελικά έγινε πιασάρικο;
 8. Για μας, το κυριότερο προσόν του Grace είναι η ταυτότητα του. Είναι ένα προϊόν με προσωπικότητα, όπου τόσο η συσκευασία όσο και το περιεχόμενο αξίζουν της προσοχής του καταναλωτή, ένα προϊόν με την δική του ιστορία και χαρακτήρα. Ο στόχος από την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε ένα brand με ποιοτικά χαρακτηριστικά που να έχουν διάρκεια και να μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια στο ράφι με άλλα διεθνή καταξιωμένα brands. Δεν ξέρω εάν είναι πιασάρικο, για να είμαι ειλικρινής δεν κυνηγάμε πρόσκαιρη ή ευκαιριακή αναγνώριση, δεν μας αφορά αυτό, έχουμε πενταετές πλάνο και για μας καθιέρωση σημαίνει αποδοχή αρχικά, και φυσικά διάρκεια.
 9. Το Grace Gin απευθύνεται σε όλους ή δεν θα το εκτιμήσουν όλοι;
 10. Όπως και στο φαγητό, έτσι και στο ποτό, η εκτίμηση είναι καθαρά υποκειμενική και δεν χωράει γενικεύσεις. Το εντυπωσιακό με το Grace είναι ότι σε τυφλές γευσιγνωσίες σκοράρει πρώτο 8 στις 10 περιπτώσεις, Τα ποσοστά ικανοποίησης του προϊόντος είναι εντυπωσιακά υψηλά και αυτό μας οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι είναι προϊόν που δύσκολα απογοητεύει, με αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι μπορεί να εκτιμηθεί από ένα σχετικά ευρύ κοινό.

  Τώρα το target group που εμείς στοχεύουμε είναι ο συνειδητοποιημένος ώριμος καταναλωτής που επιλέγει την διασκέδασή του με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχει την απαραίτητη εμπειρία και γνώση να αναγνωρίσει την αξία του κάθε προίοντος.

 11. Πού θα βρούμε το Grace Gin στην Ελλάδα; Σε κάθε μπαρ ή κάβα ή σε πιο επιλεγμένα σημεία;
 12. Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες και bar σε όλη την Ελλάδα. Και η λίστα καθημερινά μεγαλώνει… Σε λιγότερο από δυο χρόνια ζωής, ήδη υπάρχει επώνυμη ζήτηση.
 13. Εσείς πώς απολαμβάνετε το gin σας;
 14. Ιδανικά με ένα μεγάλο στρογγυλό κομμάτι πάγου μια φλούδα πορτοκάλι και δυο τρεις κόκκους κόκκινο πιπέρι. Τονικ προαιρετικά ανάλογα με την διάθεση.
 1. Λίγα λόγια για τα επόμενα σχέδιά σας.
 2. Αυτή την εποχή μας έχουν απορροφήσει αρκετά οι εξαγωγές. Μετά τις Ευρωπαϊκές αγορές, ξεκινάμε φέτος το μεγάλο στοίχημα της Αμερικής. Υπάρχουν σχέδια για να μεγαλώσουμε την οικογένεια του Grace καθώς και να πειραματιστούμε με άλλα διεθνή αποστάγματα προσθέτοντας το Ελληνικό στοιχείο. Ωστόσο, αυτά είναι λίγο πιο μακρινά.Επίσης δουλεύουμε εντατικά για την ανάπτυξη του portfolio της LKC premium drinks που αφορά επιλεγμένες ετικέτες ουίσκι και Gin από την δεύτερη πατρίδα μας, την Σκωτία.