Γιατί να πας εσύ στη συναυλία και να μη φέρεις τη συναυλία στο σαλόνι σου;

LIKE US ON FACEBOOK

Για σκέψου να μπορείς ν’ ακούσεις τον μουσικό που θέλεις στο σαλόνι σου! Κάνε την εικόνα στο μυαλό σου. Ένα σαλόνι, μια μεγάλη παρέα με μια μπύρα στο χέρι. Απόλυτη ησυχία και ο μουσικός να παίζει για σένα κι εσύ να βρίσκεσαι εκεί απλά επειδή θέλεις να τον ακούσεις.

Το ονειρεύτηκες; Τώρα μπορείς και να το ζήσεις. Γιατί όχι, δεν είναι βγαλμένο από κάποια ταινία, πρόκειται για το Sofar Sound που εδώ και τρία χρόνια περίπου υπάρχει και στην Ελλάδα.

Πώς να περιγράψουμε το Sofar με λίγες λέξεις; Ένα «μυστικό» σαλόνι, μυστικό γιατί μέχρι να σου στείλουν το email δεν ξέρεις που θα γίνει, μουσικοί «έκπληξη» γιατί μέχρι να πας δεν ξέρεις ποιους θα ακούσεις, κόσμος -όχι πολύς- ίσα να χωράνε σ’ ένα σαλόνι, άνθρωποι κάθονται σταυροπόδι στο πάτωμα ή σε κάποιον καναπέ και βρίσκονται εκεί για τον ίδιο λόγο με σένα. Για ν’ απολαύσουν λίγη μουσική. Χωρίς φωνές και φασαρίες. Ν’ ακούγονται μόνο οι νότες, οι τραγουδιστές άντε και οι ανάσες του κοινού!

Οι διοργανωτές αυτού του απολαυστικού event, η αρπίστρια Μαρία-Χριστίνα μαζί με τον Αλέξανδρο μας έβαλαν στο σαλόνι τους και μας μίλησαν για το Sofar!

 1. Πώς ξεκίνησε το Sofar;
 2. Είναι μια χαριτωμένη ιστορία. Το 2009 στο Λονδίνο ήταν τρεις φίλοι ένας Αμερικανός και δύο Άγγλοι σ’ ένα bar που είχε live την αγαπημένη τους μπάντα. Μόλις βγήκε λοιπόν, γινόταν ο χαμός. Κόσμος με τα κινητά, μιλούσαν δυνατά,φασαρία και ξενερωμένοι φεύγουν και λένε δεν ξαναπάμε σε live ήταν χάλια.Και τους κατεβαίνει ευθύς αμέσως η ιδέα πω αν θέλουμε ν’ ακούσουμε μουσική πραγματικά θα φέρνουμε τον μουσικό στο σαλόνι μας. Καλούν, λοιπόν, έναν φίλο μουσικό και άλλους 10 φίλους για κοινό κι αυτό σιγά σιγά μεγάλωσε και το σαλόνι από φίλο σε φίλο, μουσικό σε μουσικό, πήγε από Λονδίνο-Παρίσι, μετά Νέα Υόρκη, Ευρώπη και κάπως έτσι εξαπλώθηκε.

Welcome to Sofar!

Sofar Sounds is bringing the magic back to live music!Never been? Sign up today: http://bit.ly/Sofar_JoinUs

Posted by Sofar Sounds Athens on Freitag, 7. Oktober 2016

 1. Και το Sofar στην Ελλάδα;
 2. Εμείς μέναμε στο Λονδίνο πολλά χρόνια και η Μαρία-Χριστίνα είχε παίξει άρπα σε δύο τρία Sofar και λέμε «αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν το κάνουμε εμείς;». Και ξεκινήσαμε σ’ ένα σαλόνι φίλου όπου έπαιξαν φίλοι μας μουσικοί. Στη αρχή το κοινό ήταν γνωστός γνωστού αλλά απ’ την αρχή μας έκανε εντύπωση που είχε μεγάλη ανταπόκριση.  Σταδιακά γινόταν όλο και πιο εύκολο.
 3. Και πώς γίνεται η επιλογή του «μυστικού» σαλονιού;
 4. Ο χώρος πρέπει να τηρεί ορισμένες προδιαγραφές. Να μπορεί να αδειάζει σχετικά εύκολα ώστε να χωράει τουλάχιστον 60 άτομο. Το οποίο μπορεί να ακούγεται πολύ αλλά δεν είναι.Το κοινό κάθεται στο πάτωμα, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε ό,τι καναπέ υπάρχει και η ατμόσφαιρα είναι πολύ παρείστικη. Δεν βρίσκουμε δηλαδή μόνο πολύ τεράστιους χώρους.  Επίσης, να είναι όσο πιο κέντρο γίνεται και να έχει πρόσβαση για όλους. Το καλοκαίρι κάνουμε και σε ταράτσες, όπου είναι άλλη αίσθηση. Είτε βέβαια γίνεται σε σαλόνι το Χειμώνα είτε Καλοκαίρι έχει άλλη μαγεία.

 

 1. Οι μουσικοί με τι κριτήρια επιλέγονται;
 2. Μας στέλνουν αρχικά ένα ηχητικό. Γενικά θέλουμε και επιδιώκουμε να έχουμε πολλά είδη μουσικής. Να «πιάνεις» και το κοινό αλλά και για τους μουσικούς να μπορεί ο καθένας να αναδειχθεί στο είδος του.Όταν τα ακούμε ακόμα κι αν δεν είναι το δικό μας στιλ, θέλουμε να είναι πολύ ποιοτικό και πολύ καλού επιπέδου για το είδος που αντιπροσωπεύουν. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι γνωστά ονόματα αλλά πρόκειται για μια πλατφόρμα για καλούς μουσικούς που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση να παίξουν σε άλλα μέρη.
 3. Και μερικά γνωστά ονόματα που έχουν περάσει από σαλόνι του Sofar Athens;
 4. Είναι αρκετά όπως οι Ηuman Touch, Penny Baltatzi, The Swing Shoes, Γιώργος Χριστοδούλου και πολλοί άλλοι. Έχουν έρθει και πολλοί μουσικοί απ’ το εξωτερικό να παίξουν κυρίως την περίοδο Μάιο-Οκτώβρη που το συνδυάζουν λίγο με περιοδεία και λίγο με διακοπές.

 1. Το κοινό με τι «κριτήρια» το επιλέγετε;
 2. Συνήθως έχουμε ένα 10% παλιούς και όλο το υπόλοιπο είναι καινούργια άτομα. Προσπαθούμε κάθε μήνα να υπάρχει διαφορετικός κόσμος για να μπορεί να το δει, να το χαρεί. Ο οικοδεσπότης και οι μουσικοί έχουν κάποιες επιπλέον προσκλήσεις. Γενικότερα, έχουμε μια πλατφόρμα που δείχνει για τον κάθε ένα σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκει, αν έχει ξανάρθει κι αν έχει κάνει ξανά αίτηση. Αν δούμε κάποιον που έχει κάνει τρεις φορές αίτηση θα τον πάρουμε σίγουρα. Ηλικιακά καλύπτουμε όλο το εύρος και τελευταίο κοιτάμε να έχουμε και μια ισορροπία ανδρών και γυναικών. Έτσι κι αλλιώς η πρόσκληση είναι διπλή και κάνουμε δύο Sofar το μήνα!
 3. Και τελικά σ’ ένα σαλόνι πόσα άτομα χωράνε;
 4. Περίπου 80 άτομα αλλά σ’ ένα επετειακό που είχαμε κάνει ήμασταν γύρω στα 150 άτομα!

Photography by Dodo-Photography

Posted by Sofar Sounds Athens on Donnerstag, 26. Mai 2016

 1. Πόσα μουσικά σχήματα θα δούμε σ’ ένα Sofar;
 2. Τρία μουσικά σχήματα από μισή ώρα το καθένα με ένα διαλειμματάκι  το καθένα. Αυτό που θέλουμε είναι να έρχονται σχήματα ή μουσικοί όταν έχουν να παρουσιάσουν ένα δίσκο, να κάνουν μια περιοδεία μετά κι έτσι να μας δώσουν μια μικρή γεύση!
 3. Πώς φαντάζεστε μια ιδανική Sofar βραδιά, αν δεν έχει συμβεί δηλαδή μέχρι τώρα;
 4. Έχουν γίνει μερικά που έχουμε πει «ναι εδώ είμαι». Το ιδανικό μουσικά δεν θα έλεγα να πάει καλύτερα γιατί υπάρχουν βραδιές που είναι super. Το θέμα είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στους μουσικούς, περισσότερες ευκολίες. Είμαστε τυχεροί γιατί ήδη έχουμε ηχολήπτη και μια ομάδα video, θα θέλαμε γενικά όλα αυτά να πάνε ένα βήμα παραπέρα.Έναν χώρο που δεν χρειάζεται να μετακομίσεις τίποτα, Μουσικά γενικά υπάρχουν βραδιές που λέμε θα ξαναγίνει τώρα αυτό, που ανατριχιάζεις. Αλλά γενικά είναι ένας συνδυασμός απ’ τον οικοδεσπότη που θα σε υποδεχτεί, από μας το πως θα το χειριστούμε σωστά και απ’ το κοινό μας.

 1. Από πόσα άτομα αποτελείται η οικογένεια του Sofar στην Αθήνα;
 2. Για το video έχουμε πάντα δύο βασικούς, δύο παιδιά στον ήχο, τρία κορίτσια για τα social media, Μια στην είσοδο για την guestlist και γενικά είμαστε περίπου 10 άτομα. Αλλά η ομάδα μας μεγαλώνει και είναι και ένα απ’ τα βήματα που συζητάμε.

Remi & the roadPhotography by Michalis Tses

Posted by Sofar Sounds Athens on Donnerstag, 26. Mai 2016

 1. Κάποιο περίεργο περιστατικό ή κάποιος που μπορεί να σας είχε εκνευρίσει;
 2. Είχαμε έναν συγκεκριμένο ο οποίος πάντα έκανε φασαρία και πάντα εμφανιζόταν σε κάθε Sofar. Μιλούσε δυνατά, περνούσε όρθιος μπροστά απ’ τους μουσικούς. Έλεγε μόνο καλά λόγια βέβαια, αλλά είχε την λογική είμαι σ’ ένα bar. Το αστείο είναι ότι τον είδαμε σε πολλά Sofar που είχε έρθει ως +1 με κάποιον άλλο. Βέβαια δείχνει πόσο του άρεσε! Μια φορά είχαμε μια λατέρνα. Τον είδαμε στην Ερμού κι έπαιζε και μπορεί να ήμασταν λίγο διστακτικοί στην αρχή και αφού μου έκανε απίστευτη ξενάγηση στην λατέρνα του είπα για το Sofar και ήταν πολύ θετικός και ήρθε. Ήμασταν στο Μετς σε μια ταράτσα και κατεβάσαμε όλο τον κόσμο κάτω και ήταν η λατέρνα στο πεζοδρόμιο και άρχισε να παίζει ήταν πολύ ωραίο.  Το κοινό γενικά είναι καταπληκτικό και είναι διαφορετικό κάθε φορά. Είναι πολύ αισιόδοξο όταν έχεις ένα καθεστώς ησυχίας με επίκεντρο τη μουσική.

Κι αφού έχεις ήδη «ψηθεί» σου έχουμε καλά νέα! Το επόμενο Sofar θα γίνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου κι εσύ δεν έχεις παρά να κάνεις αίτηση. Είτε ως οικοδεσπότης, είτε ως εθελοντής είτε για να πάρεις την καλή ή τον καλό σου και να πάτε ν’ απολαύσετε λίγες ώρες μουσικής! Τι περιμένεις;

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved