Γιατί κλαίει το μωρό; Επειδή πεινάει, νυστάζει, θέλει άλλαγμα, πονάει…Κουράστηκες ήδη; Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε το κλάμα του μωρού και να ανταποκριθούμε αναλόγως στις ανάγκες του.

Γιατί κλαίει το μωρό; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούν να σου δώσουν οι επιστήμονες μέσω του icry2talk. Τι είναι πάλι αυτό; Οι Έλληνες φοιτητές όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους κάνουν θαύματα. Αναστασία Ντραχά, Ιάσων Χατζηκώστας, Ανδρέας Λουτζίδης προπτυχιακοί του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί με τη βοήθεια του καθηγητή τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη δημιούργησαν το icry2talk.

Η εφαρμογή, που θα γίνει προέκταση του χεριού των γονέων, θα αποκωδικοποιήσει τι θέλει να μας πει ένα βρέφος όταν κλαίει. Λοιπόν, γιατί κλαίει το μωρό; Το iPop.gr έγινε για λίγο ο πιο…περίεργος γονιός και έμαθε τα πάντα.

 1. Τι ακριβώς είναι το icry2talk;
 2. Το icry2alk είναι μια εφαρμογή που μπορεί να μεταφράσει το κλάμα το μωρού, να το αντιστοιχίσει με φυσιολογικές ή ψυχολογικές ανάγκες και στη συνέχεια να εμφανίσει το αποτέλεσμα με τη μορφή ενός μηνύματος κειμένου, ήχου, εικόνας και με τη βοήθεια της νοηματικής γλώσσας. Ουσιαστικά εμείς λέμε γιατί το μωρό κλαίει. Κλαίει επειδή πονάει, πεινάει, επειδή θέλει αγκαλίτσα ή θέλει άλλαγμα ( ; ). Το icry2talk είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει καλύτερα ο γονέας με το παιδί.
 3. Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; 
 4. Η εφαρμογή ηχογραφεί για 7 δευτερόλεπτα το κλάμα του μωρού και στο παρασκήνιο χρησιμοποιούνται προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας σήματος και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι που κάνουν είναι να ψάχνουν ομοιότητες και μοτίβα στα κλάματα διαφόρων κατηγοριών με βάση μια μεγάλη βάση δεδομένων που έχουμε με κλάματα. Και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχεις το αποτέλεσμα στο κινητό σου. Με απλά βήματα: Με ένα κουμπί, ηχογραφείς το κλάμα, περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα και σου εμφανίζει το μήνυμα γιατί κλαίει το μωρό σου.
 5. Πώς μπορεί κάποιος να δωρίσει το κλάμα του μωρού του ώστε να βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται;
 6. Υπάρχει η εφαρμογή συλλογή βρεφικών κλαμάτων. Επειδή έχουμε μια βάση δεδομένων με βάση την οποία εκπαιδεύονται οι αλγόριθμοί μας, έχουμε ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια για τη συλλογή βρεφικών κλαμάτων, όπου ζητάμε από γονείς με μωράκια μέχρι ενός έτους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εφαρμογή. Ουσιαστικά κάποιες φορές που το μωράκι τους κλαίει, αυτοί ηχογραφούν το κλάμα και μας δίνουν την δική τους εκτίμηση γιατί έκλαψε το μωράκι τους και πώς μπορούσαν να το ηρεμήσουν. Και πάλι η διαδικασία είναι απλή αφού δίνονται αναλυτικά οδηγίες χρήσης και εγκατάστασης της εφαρμογής. Ο γονέας ηχογραφεί το κλάμα, ηρεμεί το μωράκι του με όποιον τρόπο πιστεύει ο ίδιος και μετά έχει να επιλέξει από ένα μενού τον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι έκλαψε και πώς προσπάθησε να το ηρεμήσει. Στη συνέχεια αυτό ανεβαίνει στη βάση δεδομένων μας.

  Let this be the first post of many about our project. Stay tuned for more about iCry2Talk! #ic2t

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iCry2Talk (@icry2talk) στις


  Ο κάθε γονέας μπορεί να στείλει πολλά κλάματα και μάλιστα προτείνουμε να ηχογραφήσουν τα μωράκια τους σε συγκεκριμένα μοτίβα, όταν δηλαδή ξέρουν ότι πρέπει να φάει ή να κοιμηθεί και φυσικά όταν οι γονείς έχουν χρόνο. Είναι σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη των γονέων ή των γιατρών. Να σημειωθεί πως ακολουθούμε όλους τους κανονισμούς και το GDPR ενώ στον server μας αποθηκεύονται μόνο νούμερα απ’ την επεξεργασία των κλαμάτων.

  Αν κάποιος γονέας έχει μωράκι έως 12 μηνών μπορεί να επικοινωνήσει είτε μέσω της επίσημης σελίδας του icry2talk στο Facebook, είτε να στείλει email στο icry2talkinfo@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες!

 1. Ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής οι γονείς σε αυτό το κάλεσμα και ποια είναι η αντίδραση των μπαμπάδων;
 2. Μέχρι στιγμής έχουμε γονείς από όλο τον κόσμο που μας βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια! Γενικότερα η μητέρα καταλαβαίνει καλύτερα το μωράκι της γιατί μετά την εγκυμοσύνη ο εγκέφαλος της μαμάς αλλάζει τόσο με την διαφορετική έκκριση των ορμονών ενώ δημιουργείται και ένας δεσμός, οπότε μπορεί πιο εύκολα να καταλάβει το παιδί. Φυσικά, δεν ερχόμαστε να την αντικαταστήσουμε αλλά να τη βοηθήσουμε. Υπάρχει, όμως, μεγάλη ανταπόκριση και από μπαμπάδες και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δείχνει πως πλέον έχουν ενεργό ρόλο.

  Photoshoot for the cover of White Tales magazine before departing for Seattle! Thank you @whitetales.gr Stay tuned for more!

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iCry2Talk (@icry2talk) στις

 3. Γιατί βάλατε στόχο ζωής το icry2talk; Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
 4. Η ιδέα ήταν του καθηγητή μας του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη και κάναμε πολλές συζητήσεις για να βρούμε ποιο είναι το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε. Γιατί η τεχνολογία δεν έχει νόημα να τη χρησιμοποιείς αν δεν τη χρειάζεσαι για να διευκολύνεις τη ζωή των άλλων, να λύσεις κάποιο πρόβλημα. Και μέσα από πολύ διάβασμα είδαμε ότι το κλάμα του μωρού κρύβει πολλή πληροφορία που το αυτί μας δεν μπορεί να την εντοπίσει. Τόσο επειδή είναι η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας μέχρι το μωρό να αναπτύξει τον λόγο, οπότε είναι απαραίτητο για τον γονέα να καταλαβαίνει τι ανάγκη έχει το μωρό ώστε να ανταποκριθεί άμεσα και να βεβαιωθεί ότι έχει μια υγιή και ψυχοπνευματική ανάπτυξη, γιατί το μωρό στο οποίο ανταποκρίνονται οι γονείς τους έχει καλύτερη ανάπτυξη και στις κοινωνικές του δεξιότητες αλλά και στην ψυχολογική του κατάσταση. Και απ’ την άλλη το κλάμα έχει συσχετιστεί και με την παθολογία του βρέφους. Είναι μια γλώσσα που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα και γιατί να μην κάνουμε τα πρώτα βήματα.
 5. Κερδίσατε τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Imagine Cup. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;
  Ήταν μια μοναδική εμπειρία γιατί στον διαγωνισμό αυτό απ’ την αρχή συμμετείχαν περισσότερες από 3.000 ομάδες και περάσαμε από διάφορα στάδια. Πέρασαν 50 ομάδες στον παγκόσμιο τελικό και εκεί εκτεθήκαμε τόσο σε ανθρώπους του τεχνολογικού τομέα, όσο και σε ανθρώπους του επιχειρηματικού τομέα αλλά και στους υπόλοιπους φοιτητές. Για μας ήταν ένα μεγάλο σχολείο, είχαμε προτάσεις για το πώς να βελτιώσουμε το προϊόν μας και ανταμείφθηκε η σκληρή δουλειά μας με τη δεύτερη θέση. Αρχικά ήμασταν πιο διστακτικοί και από τη μεριά των γονέων γιατί είναι ένα ευαίσθητο πεδίο, αλλά μας έκανε εντύπωση το πόσο ενθουσιάστηκαν οι γονείς και πόσο πιστεύουν σε αυτό.
 6. Γιατί κλαίει το μωρό….Σκέφτεστε να εμβαθύνετε κι άλλο στο αιώνιο-βασανιστικό ερώτημα;
 7. Σίγουρα τώρα είμαστε ζεστοί και θέλουμε να δουλέψουμε πολύ. Στόχος μας είναι να βγει η εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες για να δούμε πόσο δεκτικοί θα είναι πραγματικά οι γονείς και πόσο θα τους βοηθήσει. Στη συνέχεια υπάρχουν πολλά επίπεδα βελτίωσης τόσο ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρει η ίδια η εφαρμογή, δηλαδή να αναγνωρίζει περισσότερες ανάγκες, να μπορεί να προσφέρει κάποια πιο προσωποποιημένη σχέση, να συνδεθεί κάπως με την παθολογία του μωρού. Παράλληλα, θέλουμε τώρα να συλλέξουμε βρεφικά κλάματα και να είναι επικυρωμένα. Για παράδειγμα το κλάμα κατά τη διάρκεια εμβολιασμών είναι κλάμα πόνου, οπότε έχεις δείγματα στη βάση δεδομένων σου που είναι αξιόπιστα, για τον λόγο αυτό έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με γιατρούς. Προς το παρόν στόχος μας είναι να βγει η εφαρμογή σε λίγες ώρες.

Δείτε και αυτό:

Το πιο chill νεογέννητο μωρό στον κόσμο! (Photos)