Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν’ ασχοληθείς με τη συγγραφή;

LIKE US ON FACEBOOK

Τη Βανέσα Αδαμοπούλου την γνωρίσαμε το 2005 ως… Σειρήνα του Αιγαίου, μιας και μας συστήθηκε μέσα απ’ το τραγούδι «Πάνω στην τρέλα μου» που εκτινάχθηκε στο νούμερο ένα των ελληνικών charts. Από τότε η ζωή της έχει πάρει στροφή 180 μοιρών, αφού πλέον μας συστήνεται ξανά, αυτή τη φορά ως συγγραφέας, με το δεύτερο συγγραφικό της επιχείρημα να βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων!

Το «Από ζάχαρη κι αλάτι» κρύβει μια γλυκιά νοσταλγία για τα παλαιότερα χρόνια, αν και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται μας θυμίζει τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε η Ελλάδα, αλλά κι ολόκληρη η Ευρώπη τη δεκαετία του 1940. Μέσα απ’ τις σελίδες ακολουθείς την ιστορία του Αντρέα, ο οποίος σου εξιστορεί τα όσα βίωσε φθάνοντας τελικά μέχρι την Ελλάδα του σήμερα.

Η Βανέσα Αδαμοπούλου έχει μπει δυναμικά στον χώρο της συγγραφής και μας υπόσχεται νέες περιπέτειες στο μέλλον, όμως, αλήθεια πώς αποφάσισε να περάσει απ’ το τραγούδι και την υποκριτική στη συγγραφή;

 1. Τελικά η ζωή είναι από «Ζάχαρη κι Αλάτι»;
 2. Σίγουρα ναι. Κάθε ανθρώπου η ζωή. Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου «ποιου λίγο, ποιου πολύ, ζάχαρη κι αλάτι η ζωή του καθενός!»
 3. Η ιστορία του Αντρέα ξεκινάει απ’ την Ήπειρο του 1940 και φθάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα. Γιατί επιλέξατε να κάνετε αυτή την ιστορική αναδρομή στο βιβλίο σας;
 4. Είναι μια περίοδος στην ιστορία της Ελλάδας που και με ενδιέφερε πολύ καιρό να προσεγγίσω. Μπορώ να πω ότι, επειδή ως αναγνώστης έχω διαβάσει πολλά βιβλία που αφορούν στην εποχή εκείνη, αισθάνομαι πως τη γνωρίζω αρκετά καλά και έχοντας ως στόχο να τη χρησιμοποιήσω έτσι κι αλλιώς, δημιούργησα μια ιστορία που να τροφοδοτείται απ’ το πλούσιο υλικό εκείνης της περιόδου.

Από ζάχαρη κι αλάτι

 1. Πρόκειται για τη δεύτερη συγγραφική σας απόπειρα. Και στο πρώτο σας βιβλίο ασχοληθήκατε με την Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Φαίνεται ότι σας γοητεύουν τα παλιότερα χρόνια και οι ιστορίες σας δεν επικεντρώνονται στο σήμερα. Γιατί κάνετε αυτή την επιλογή;
 2. Το παρελθόν με γοήτευε πάντα. Ίσως για αυτό επέλεξα να ακολουθήσω και σπουδές Ιστορίας. Η σύγχρονη εποχή δε με εμπνέει καθόλου για να πλάσω μια μυθοπλασία, με αναφορές, δηλαδή, σημερινές. Ο χρόνος που έχει περάσει και οι άνθρωποί του, έχουν για μένα μια μαγεία και μια αξία διαφορετική. Είναι σα να ανοίγεις ένα χρονοντούλαπο και να ξαναδίνεις ζωή σε πρόσωπα και στιγμές που δεν υπάρχουν πια.
 3. Έχετε κάνει σπουδές πάνω στην Ιστορία, Μεθοδολογία και Θεωρία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πώς σχετίζονται οι σπουδές σας με την μετέπειτα πορεία σας;
 4. Δεν σχετίζονται. Τελείωσα τις σπουδές μου και ακολούθησα άλλο δρόμο, πράγμα το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο.
 5. Αν είχατε μια μηχανή του χρόνου, σε ποια εποχή θα θέλατε να ζήσετε;
 6. Δε θα ήθελα να ζήσω κάποια εποχή, θα ήθελα να την παρακολουθήσω ως θεατής και μετά να επανέλθω στο παρόν μου. Θα ήθελα να δω, λοιπόν, την Γερμανία του Γ Ράιχ, που επίσης έχει άπειρο κι ενδιαφέρον υλικό για να στήσεις μια μυθοπλασία.
 7. Απ’ την υποκριτική και το τραγούδι στο γράψιμο… Πώς μπήκατε στον κόσμο της συγγραφής και τι σας προσέλκυσε σ’ αυτόν;
 8. Μπήκα εντελώς αβίαστα. Δεν κάθισα να το σκεφτώ, ούτε να το προγραμματίσω και φυσικά δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να γράψω βιβλία. Ήταν μια παρόρμηση που εξελίχθηκε σε ανάγκη και λειτούργησε για μένα ψυχοθεραπευτικά, όπως άλλωστε λειτουργεί το γράψιμο σε όλους τους συγγραφείς.

 1. Μητρότητα και συγγραφή: Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Είναι εύκολο να κλειστείτε στον εαυτό σας και ν’ αφιερώσετε χρόνο στη συγγραφή όταν χρειάζεται ν’ αφιερώσετε πλούσιο χρόνο και στο παιδί σας;
 2. Δεν ξέρω ακόμα πώς συνδυάζονται!  Το δεύτερο αυτό βιβλίο μου, είχε τελειώσει πολύ καιρό πριν μείνω έγκυος! Είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα και θέλει πολύ προγραμματισμό. Το γράψιμο απαιτεί τεράστια αφοσίωση και είναι μια, κατεξοχήν, μοναχική διαδικασία. Νομίζω όμως πως με τον καιρό θα προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και θα καταφέρω να τα συνδυάσω και τα δύο.
 3. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να περιμένουμε στο μέλλον κι άλλο βιβλίο από σας;
 4. Σίγουρα! Έχω πάντα κάποιες ιδέες, έχω ήδη αρκετές σελίδες μιας ιστορία στο συρτάρι μου, που ίσως την ξαναπιάσω και τώρα, ετοιμάζω κι ένα παιδικό παραμύθι.
Alert! Διαγωνισμός!

Διεκδίκησε τρία αντίτυπα του βιβλίου «Από ζάχαρη κι αλάτι» που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Ψυχογιός κάνοντας like, comment και share στο προφίλ σου στο Facebook το σχετικό post που θα βρεις στη σελίδα του iPop.gr στο Facebook.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved