Ένα «οδοιπορικό» στη ζωή της Άλκης Ζέη μέσα απ’ τα μάτια της Μαργαρίτας Μαντά

LIKE US ON FACEBOOK

Η Άλκη Ζέη δεν είναι μόνο αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων. Η Άλκη Ζέη κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι εκεί αξίζει να σταθεί κανείς, παίρνοντας μαθήματα που δεν θα διδαχθεί σε κανένα σχολείο. Η Μαργαρίτα Μαντά έκανε «οδοιπορικό» στη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία-ντοκιμαντέρ που μας αφορά όλους.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η σκηνοθέτιδα Μ. Μαντά, στον «Μεγάλο Περίπατο της Άλκης» δεν ήταν σκοπός της να επικεντρωθεί στην ιδιότητα της Άλκης Ζέη ως συγγραφέα, καθώς αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να της αφαιρέσει κανείς. Σημασία έχει πώς μέσα από την ταινία και τη μαρτυρία της συγγραφέως και των συνοδοιπόρων της, αντιλαμβανόμαστε πράγματα ουσιαστικής σημασίας για τη σύγχρονη ιστορία μας.

Μερικές σκέψεις της Μαργαρίτας Μαντά στο iPop.gr λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το κινηματογραφικό ταξίδι του «Μεγάλου Περιπάτου της Άλκης»…

 1. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν σας έκαναν την πρόταση να κάνετε μια ταινία για την Άλκη Ζέη;
 2. Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική έκπληξη, κυρίως για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι φίλοι και συνάδελφοι που έκαναν την πρόταση – ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, η Στέλλα Θεοδωράκη και ο Θάνος Αναστόπουλος. Φυσικά ήταν μια πρόκληση, φυσικά είπα αμέσως ναι και μετά άρχισε λίγο ένα συναίσθημα «τρόμου», με την έννοια του με τι πάω να αναμετρηθώ. Αλλά μ’ αρέσουν οι προκλήσεις, έτσι ανέλαβα την ταινία.
 3. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήσατε για το στήσιμο της ταινίας;
 4. Απ’ τη στιγμή που μου έγινε η πρόταση και είπα το ναι, το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει ήταν να γνωρίσω την Άλκη Ζέη, την οποία δεν είχα γνωρίσει ποτέ. Να πούμε ένα πρώτο «γεια», να ιδωθούμε, να μάθω εάν μ’ εμπιστεύεται να κάνω ταινία τη ζωή της. Έτσι, έγινε μια πρώτη συνάντηση, στην οποία μου έφυγε όποιο τρακ είχα μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά χάρη στην Άλκη, η οποία είναι ένας έξω καρδιά άνθρωπος που σε κάνει να αισθάνεσαι αμέσως πολύ άνετα και στη συνέχεια άρχισα να έχω κάποιες συναντήσεις μαζί της, όχι εθιμοτυπικού χαρακτήρα, για να μπορέσουμε να γνωριστούμε καλύτερα. Με βάση αυτή την εμπειρία απ’ τη γνωριμία μας σε συνδυασμό με τη γνώση που είχα απ’ τα βιβλία της, ξεκίνησα να στήνω το σκαρίφημα του σεναρίου για να κατατεθεί η ταινία στο Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ κι όπου αλλού θα ψάχναμε για χρηματοδότηση.

 1. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της Άλκης Ζέη που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη γνωριμία σας;
 2. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός της. Όλοι οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι έχουν πολύ χιούμορ κι αυτοσαρκάζονται και νομίζω ότι αυτό τους σώζει από πολλά πράγματα. Ειδικά η Άλκη μ’ αυτά που έζησε, τις εποχές στις οποίες τα έζησε, δεν νομίζω να τα είχε βγάλει πέρα εάν δεν είχε το χιούμορ, ένα χιούμορ πολύ καίριο, πολύ εύστοχο κι όσο κυνικό χρειάζεται.
 3. Ήταν δύσκολη η διαδικασία της εύρεσης χρηματοδότησης για την ταινία;
 4. Εύκολο στην Ελλάδα να βρεις χρηματοδότηση για ταινία δεν είναι σε καμία περίπτωση. Ακολουθήσαμε την οδό που ακολουθούν όλοι, καταθέσαμε τον φάκελο της ταινίας στο Κέντρο Κινηματογράφου, στην ΕΡΤ στο πρόγραμμα 1,5%, σε κάποιους ιδιώτες. Η πρώτη θετική απάντηση ήταν απ’ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε, στην πορεία είχαμε επίσης θετική απάντηση απ’ το 1,5% της ΕΡΤ και μαζί με τα χρήματα που βρέθηκαν απ’ τις κεφαλοποιήσεις απ’ την πλευρά της παραγωγής, έγινε η ταινία μαζί με την έμπρακτη συμπαράσταση φίλων και συγγενών, αλλά και τη στήριξη της COSMOTE TV και του ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου στην ταινία.
 1. Πού θα μας ταξιδέψει ο «Μεγάλος Περίπατος της Άλκης»;
 2. Νοητά, η ταινία μας ταξιδεύει όπου πήγε στη ζωή της η Άλκη: Αθήνα, Σάμο, εξορία στη Χίο, Ρώμη, Παρίσι, Τασκένδη, Μόσχα… Πρακτικά γι’ αυτό το ταξίδι γυρίσματα κάναμε στην Αθήνα, τη Σάμο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου η Άλκη ζει κάθε χρόνο περίπου 3 μήνες στην κόρη της όπου μένει μόνιμα εκεί κι όπως λέει η ίδια «εκεί ηρεμεί, ησυχάζει και γράφει».
 3. Η ταινία ουσιαστικά αποτελεί μια ολόκληρη αναδρομή σ’ όλη τη ζωή της Άλκης Ζέη. Υπάρχει κάποιο κομμάτι της που προβάλλεται περισσότερο;
 4. Απ’ την αρχή που μου έγινε η πρόταση για την ταινία εγώ αποφάσισα ότι δεν θα εστιάσω στην Άλκη ως συγγραφέα- προφανώς αυτό υπάρχει στην ταινία γιατί αυτό είναι η Άλκη- αλλά στην προσωπικότητα μιας γυναίκας που έζησε στο πετσί της όλη την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Εκεί επικεντρώθηκα και τα πατήματά μου απ’ την Άλκη ως συγγραφέα για ν’ αντιμετωπίσω την ταινία μ’ αυτή την πρώτη οπτική ήταν τα δύο βιβλία της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» και το  «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».
 1. Έχετε δηλώσει ότι η ταινία αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Πώς το εξηγείτε αυτό;
 2. Έχουμε όλοι μας την εξαιρετική τύχη να βρίσκεται ανάμεσά μας σε απίστευτη κατάσταση μυαλού και σώματος ένας εξαιρετικός άνθρωπος, η Άλκη Ζέη, η οποία έζησε την ιστορία μας, μια ιστορία που στα σχολεία δεν διδασκόμαστε ποτέ. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα μετά το 1821 δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας τι συνέβη στη χώρα μας. Στην ουσία δεν μαθαίνουμε ποτέ την ιστορία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το οποίο θα κλείσει 200 χρόνια.
 3. Επομένως προτείνετε και σε άτομα τα οποία δεν έχουν έρθει ποτέ σ’ επαφή με το συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη να παρακολουθήσουν την ταινία;
 4. Προσωπικά δεν θα έλεγα σε κανέναν να έρθει να δει τη συγκεκριμένη ταινία για να παρακολουθήσει τη ζωή της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Η ιδιότητα της συγγραφέως δεν είναι κάτι που μπορεί να της το αφαιρέσει κανείς, αυτό είναι η Άλκη. Εμένα μ’ ενδιέφερε να επικεντρωθώ στην ταινία στην άλλη Άλκη, η οποία είναι η σύγχρονη ιστορία μας. Συνεπώς, ακόμα κι όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν είναι τόσο «φαν» του συγγραφικού έργου της Άλκης, αν έχει να τους δώσει κάτι αυτή τη ταινία είναι το έναυσμα για γνώση της ιστορίας μας, αλλά και ένα φοβερό μάθημα: Ότι μπορεί να ζούμε δύσκολες εποχές, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε χούντα, κατοχή και πείνα. Δεν πρέπει να το λέμε αυτό, δεν έχουμε χούντα.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

 1. Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο αναγνωστικό κοινό ενόψει της έναρξης των προβολών της ταινίας;
 2. Ελπίζω να γίνει αυτή η ταινία κοινωνός με πολλούς θεατές κι όσοι την παρακολουθήσουν να την ευχαριστηθούν, αλλά και να πάρουν εναύσματα για περαιτέρω γνώση.
Info!

«Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης»

Πότε; Από 4 Νοεμβρίου και κάθε Σαββατοκύριακο στις 15:30

Τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου (4-5.11 και 11-12.11), θα παρευρίσκονται στις προβολές η Άλκη Ζέη και οι συντελεστές της ταινίας για να συνομιλήσουν με το κοινό.

Πού; Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα

Εισιτήρια: 6 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις εδώ.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved