Φτιάχνουμε συνταγή για τα καλύτερα λαχταριστά σουηδικά κεφτεδάκια που έχεις δοκιμάσει ή εάν είναι η πρώτη φορά που τολμάς να τα φτιάξεις, να είσαι σίγουρη ότι θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη…

Τα σουηδικά κεφτεδάκια είναι διάσημα από τότε που το εστιατόριο στο IKEA αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στο μενού του. Έτσι όσοι πήγαιναν για ψώνια, δεν έφευγαν χωρίς να δοκιμάσουν τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια τους.

Τι το διαφορετικό έχουν, όμως, αυτά τα κεφτεδάκια; Το μυστικό είναι στη σάλτσα και εμείς σου δίνουμε ακριβώς τη συνταγή για να τη φτιάξεις.

Τι θα χρειαστείς για τα σουηδικά κεφτεδάκια;

Για τα κεφτεδάκια:

  • 2 φέτες ψωμί ψιλοκομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι και σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1/4 κουταλάκι πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • 1 κιλό άπαχο βοδινό κρέας
  • 1/2 κιλό χοιρινό κρέας

Για τη σάλτσα:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
  • 3 φλιτζάνια ζωμό βοείου κρέατος
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1/4 κουταλάκι πάπρικα και πιπέρι

Πώς θα φτιάξεις τα σουηδικά κεφτεδάκια;

Συνταγή:

Για τα κεφτεδάκια:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προσθέτουμε σε ένα μίξερ το ψωμί μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από το βόειο κρέας και το χοιρινό.
  3. Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να συνδυαστούν καλά.
  4. Με ένα κουταλάκι της σούπας, πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στο ταψί.
  5. Εάν τα κεφτεδάκια είναι πολύ υγρά, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα λίγο παραπάνω ψωμί. Επίσης μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη με ένα πλαστικό περιτύλιγμα.
  6. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια για 15-20 λεπτά.

Για τη σάλτσα:

  1. Τα τελευταία 10 λεπτά πριν ψηθούν τα κεφτεδάκια, λιώνουμε το βούτυρο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζωμό βοείου κρέατος και τη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα συστατικά.
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
  4. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα κεφτεδάκια και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρουμε με ζυμαρικά ή πατάτες.

Διαβάστε ακόμη:

Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου με σάλτσα και παρμεζάνα!

Photo: Tablespoon.com