Η συνταγή για σπιτικά και αφράτα bagels είναι αυτή που θα θέλεις να γράψεις, για να τα απολαμβάνεις κάθε μέρα με τον πρωινό καφέ, το τσάι ή την πορτοκαλάδα!
Τα bagels τα τελευταία χρόνια, τα συναντάμε παντού και τα αγαπάμε γιατί είναι αφράτα και ιδανικά για ένα πλούσιο πρωινό. Είναι ιδανικά για να τα ψήσουμε το πρωί, να τα συνδυάσουμε με βούτυρο και μαρμελάδα ή και μια ομελέτα.
Τα σπιτικά bagels που θα φτιάξουμε σήμερα διατηρούνται ακόμη για μία εβδομάδα στην κατάψυξη και έτσι μπορούμε να τα ψήνουμε λίγο πριν τα καταναλώσουμε!
Τι θα χρειαστείς για τα σπιτικά bagels;
- 1 και 1/2 φλιτζάνια (360ml) ζεστό νερό
- 2 και 3/4 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαία ή ξηρή μαγιά
- 4 φλιτζάνια (480 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
- 2 κιλά νερό
- 1/4 φλιτζάνι (60 γρ.) μέλι
Πώς θα φτιάξεις τα σπιτικά bagels;
Συνταγή:
- Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με τη μαγιά σε ένα μπολ του μίξερ. Καλύπτουμε στη συνέχεια το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε όλα τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 4-5 λεπτά.
- Αλείφουμε ένα μπολ με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στο μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με ένα πλαστικό περιτύλιγμα ή μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 60-90 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.
- Πλάθουμε τα bagels: Όταν η ζύμη είναι πια έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μπάλα και μ’ ένα ποτήρι ή με το χέρι μας δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση.
- Καλύπτουμε ξανά τα bagels με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ° C.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 κιλά νερό. Ρίχνουμε μέσα το μέλι και αφήνουμε το νερό να βράσει σε μέτρια με υψηλή θερμοκρασία.
- Τοποθετούμε τα bagels στο νερό, 2-4 κάθε φορά και αφήνουμε το καθένα για 1 λεπτό σε κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε και μ΄ένα πινέλο, αλείφουμε τα bagels με το αυγό.
- Σε κάθε ταψί τοποθετούμε 4 bagels και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Τα αφαιρούμε απ’ τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά πριν τα καταναλώσουμε!