Συνταγή για αφράτη ιταλική focaccia με δεντρολίβανο που μπορείς να σερβίρεις ζεστή στο τραπέζι και να τους εκπλήξεις όλους με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Το κλασικό και αγαπημένο ψωμί των Ιταλών είναι το ιδανικό Κυριακάτικο συνοδευτικό για όσους θέλουν να έχουν πάντα ψωμί στο τραπέζι τους και για όσους αγαπούν την ιταλική κουζίνα όσο και εμείς!
Τι θα χρειαστείς για τη focaccia με δεντρολίβανο;
- 1¾ φλιτζάνια ζεστό νερό
- 1 πακέτο ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κομμάτι σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
Πώς θα φτιάξεις τη focaccia με δεντρολίβανο;
Συνταγή:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι η μαγιά να δράσει.
- Σε ένα μπολ του μίξερ, τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το ¼ φλιτζάνι του ελαιολάδου και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τον γάντζο του μίξερ για 5 έως 6 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε επιφάνεια με αλεύρι και τη ζυμώνουμε σχηματίζοντας μια μπάλα. Με μια βούρτσα αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος για 40 έως 50 λεπτά.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και πιέζουμε τη ζύμη σε αυτό μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Σχηματίζουμε στη ζύμη μερικές εσοχές με τα δάχτυλα μας και τη καλύπτουμε ξανά με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Όσο περιμένουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τοποθετούμε σε αυτή το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε τη focaccia για 20 λεπτά και τη σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστή!