Η μέρα σήμερα θέλει παραδοσιακές συνταγές για μπακαλιάρο απ’ όλη την Ελλάδα. Ακολουθώντας τα έθιμα του τόπου μας, αποφασίσαμε να σας δείξουμε σήμερα μια συνταγή για τηγανητό μπακαλιάρο που θα εντυπωσιάσει όλη την οικογένεια.

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι από την Μυτιλήνη, τον οποίο θα σερβίρετε με μια γευστική σκορδαλιά με πουρέ και καρύδι!

Υλικά για τον μπακαλιάρο:

  • 1 κιλό φύλλο παστού μπακαλιάρου, κομμένο σε μερίδες
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

  • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ φλιτζ. νερό
  • 2 κ.σ. ρακή
  • ½ κ.κ. ζάχαρη

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι απ’ την Μυτιλήνη:

  • Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα, αφήνοντάς τον σε νερό, το οποίο αλλάζουμε τουλάχιστον 2-3 φορές.
  • Τον στραγγίζουμε και αφαιρούμε την πέτσα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να κάψει καλά, βυθίζουμε στο κουρκούτι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο.
  • Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους και σερβίρουμε αμέσως με σκορδαλιά.

Tips

  • Ο μπακαλιάρος πρέπει να έχει λευκή και παχιά σάρκα.
  • Στην αγορά βρίσκουμε επίσης ξεκοκαλισμένα φιλέτα καθώς και κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο φιλέτο.
  • Είναι ευκολότερο να τον κόψουμε με ψαλίδι πριν από το ξαρμύρισμα και να αφαιρέσουμε την πέτσα μετά.
  • Τον ξαρμυρίζουμε σε ένα σκεύος με σχάρα, ώστε το αλάτι να κατακάθεται στον πυθμένα του. Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές. Για 1 κιλό ψάρι χρειάζονται περίπου 15-18 ώρες.

Παραλλαγές

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρακή με ούζο ή τσίπουρο γλυκανισάτο, αν μας αρέσει το άρωμά του. Η ρακή δημιουργεί τραγανή κρούστα, αφήνοντας όμως το εσωτερικό όσο πρέπει ζουμερό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε και αν αντικαταστήσουμε τη ρακή με χυμό λεμονιού.
  • Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόδα ή μπίρα (στη δεύτερη περίπτωση δεν βάζουμε ρακή). Ο χυλός όταν τηγανιστεί θα αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο.
  • Για πιο αφράτο (αλλά και πιο ψωμένιο) αποτέλεσμα μπορούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι και να προσθέσουμε 2 κ.κ. μπέικιν πάουντερ ή να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Συνοδεύουμε τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά και ανάμεικτη σαλάτα βραστών λαχανικών (μπρόκολο, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, λαχανίδες).
  • Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ξαρμύρισμα και στο κουρκούτι.

Διάβασε ακόμα:

Σήμερα τρως μπακαλιάρο, ξέρεις όμως γιατί;

Πηγή συνταγής: lesvosnews.net