Τα πιτάκια μας αρέσουν όχι μόνο με το σουβλάκι μας αλλά και ως συνοδευτικό με τη σαλάτα μας, με το μεσημεριανό μας, με όλα. Και δεν πρέπει να λείπουν από το κυριακάτικο τραπέζι σου.

Κι αφού μπορείς να φτιάξεις σπιτικά πιτάκια γιατί να αγοράσεις κατεψυγμένα; Θα μου πεις ότι είναι ολόκληρος μπελάς και μεγάλη διαδικασία, αλλά θα σε διαψεύσουμε. Μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα με 5 υλικά.

Τι θα χρειαστείς για τα σπιτικά πιτάκια;

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό-ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρης
  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 συσκευασία) μαγιά/ 3 φλιτζάνια
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι λάδι
  • 1 3/4 κουταλάκια αλάτι

Πώς θα φτιάξεις τα σπιτικά πιτάκια;

Συνταγή

  1. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ μαζί με ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό.
  2. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε με χαμηλή ταχύτητα με ένα μίξερ, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στο μπολ. Αν κολλάει μπορείς να προσθέσεις 1/4 φλιτζάνι επιπλέον αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε για 5 με 6 λεπτά. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
  4. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας για να καλυφθεί η ζύμη με λάδι και καλύπτουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη σε μια ζεστή περιοχή για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάλι σε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι. Σχηματίζουμε μια μεγάλη σφαίρα με τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
  6. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με έναν πλάστη ώστε να φτιάξουμε επίπεδες, στρογγυλές πίτες. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 με 30 λεπτά. Όσο πιο πολύ την αφήσεις τόσο καλύτερο.
  7. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κάθε ζύμη στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει για περίπου 2 με 3 λεπτά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά.
  8. Τυλίγουμε την κάθε πίτα με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να τις μαγειρέψουμε όλες, ώστε να παραμείνουν ζεστές.
  9. Ιδανικά σερβίρουμε αμέσως!

Διαβάστε επίσης:

Η πιο νόστιμη και εύκολη πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά!

Photo: sweetsimplevegan.com