Παραμένουμε σε γιορτινό mood και φτιάχνουμε μίνι Panettone! Μια συνταγή που μας μεταφέρει μέχρι την Ιταλία και την πιο γλυκιά παράδοση των Χριστουγέννων!

Όσοι έχουν πάει στην Ιταλία ή όσοι έχουν συγγενείς εκεί, ξέρουν πολύ καλά ότι ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο έθιμο των Ιταλών είναι να ξυπνάνε την ημέρα των Χριστουγέννων με ένα εσπρέσο και ένα κομμάτι Panettone. Κι όχι μόνο αυτό, οι ίδιοι προσφέρουν Panettone και ως δώρο σε επισκέψεις που κάνουν το διάστημα των γιορτών.

Εμείς, θα φτιάξουμε αυτό το τόσο νόστιμο κέικ, αλλά στην μίνι εκδοχή του! Η συνταγή για Panettone που θα σου δείξουμε βγάζει 10 μίνι τεμάχια και είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις τον καφέ ή το τσάι.

Τι θα χρειαστείς για τα μίνι Panettone;

  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
  • 225 ml νερό
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας ρούμι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. ψιλοκομμένες φλούδες από γλυκό του κουταλιού εσπεριδοειδών
  • 50 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
  • λιωμένο βούτυρο
  • ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Πώς θα φτιάξεις τα μίνι Panettone;

Συνταγή:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε την μαγιά να φουσκώσει και δέκα λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά στο αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν.
  3. Προσθέτουμε αργά το υγρό μείγμα με τη μαγιά στο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 με 10 λεπτά. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και κολλώδης προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο και ελαφρώς αλευρωμένο μπολ. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου για 1 – 1,5 ώρες.
  5. Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί τα αποξηραμένα φρούτα με το ρούμι.
  6. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια. Τη ζυμώνουμε για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια κατανέμουμε ομοιόμορφα τα αποξηραμένα φρούτα.
  7. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μικρή σφαίρα και την τοποθετούμε σε στρογγυλές διαμέτρους 7 cm και ύψους 6 cm. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και αφήνουμε τα panettone σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να τριπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ° C.
  8. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε αρχικά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 ° C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμη.
  9. Τα panettone είναι έτοιμα όταν ένα μαχαίρι βγαίνει καθαρό απ’ το κέντρο τους. Σημειώνεται ότι μετά τα 20 λεπτά ψησίματος, ίσως χρειαστεί να τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να μην ψηθούν μόνο από πάνω.
  10. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε απ’ τον φούρνο και τα βουρτσίζουμε με λιωμένο βούτυρο. Όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα για κατανάλωση!

Διαβάστε ακόμη:

Τα πιο εύκολα και γευστικά μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας!

Photo: mycookinghut.com