Υλικά:
- 800 γρ αλεύρι σταρένιο για ψωμί
- 200 γρ σιμιγδάλι
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 650 ml νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για την σάλτσα ντομάτα:
- 500 γρ τομάτες τριμμένες
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο
- Λίγο σκόρδο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ και ανοίγουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Σε ένα ποτήρι αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Αμέσως μετά τα προσθέτουμε στο μπολ, στην τρύπα που έχουμε ανοίξει στα αλεύρια μας. Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε, ρίχνοντας λίγο λίγο αλεύρι, στην τρύπα που έχουμε το νερό. Όταν αναμειχθούν αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Όταν η ζύμη μας, φτάσει να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι ελαστική και μαλακή, την τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40-45 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την σάλτσα:
Καθαρίζουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε τον βασιλικό. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και το σκόρδο να σοταριστεί. (Όταν αφήσει το άρωμά του, μπορούμε να αφαιρέσουμε την σκελίδα και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα).Προσθέτουμε τον βασιλικό και τις ντομάτες, χαμηλώνουε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε, για περίπου 20 λεπτά.
Τώρα θα φτιάξουμε τη ζύμη μας:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε άλλα 4 και τυλίγουμε το καθένα, σε μια ζελατίνη. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 15 λεπτά.
Αμέσως μετά, παίρνουμε το ένα κομάτι ζύμης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι σε έναν καθαρό πάγκο και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε τη ζύμη που ανοίξαμε πάνω του. Συνεχίζουμε, με το επόμενο κομμάτι ζύμης και τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο, πάνω από το άλλο. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με όλες τις ζύμες, μπορούμε να καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη, τον “πύργο” που φτιάξαμε και να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλομεε πίτσα, θα προθερμένουμε τον φούρνο στους 250οC και θα βγάζουμε όσες βάσεις θέλουμε.
Τι βάζουμε από πάνω;
Ότι μας αρέσει. Αλλαντικά σε λεπτές φέτες, με τυριά τριμμένα ή κομμένα σε κύβους. Ντομάτες, πιπεριές και ελιές, φέτα και αντσούγιες! Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.
Tip:
Για την γέμιση της πίτσας, μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε ότι περίσσεψε από το χθεσινό σας γεύμα. Το κοτόπουλο ή το κρέας σε κομμάτια, ταιριάζουν εξαιρετικά με την ζύμη της πίτσας και τη σάλτσα ντομάτας.