Η αρχή της εβδομάδας, πάντα, πρέπει να ξεκινάει ευχάριστα. Είτε στη διάθεση μας, είτε στη δουλειά μας, είτε στις γεύσεις μας. Η συνταγή για πατατοκροκέτες Νάξου είναι η ιδανική. Πεντανόστιμη, πανεύκολη και πολύ γρήγορη!

Με αυτές τις πατατοκροκέτες η Νάξος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη φήμη. Όλοι οι τουρίστες τις αναζητούν στα παραδοσιακά ταβερνάκια και πολλές φορές η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μένουν για τους “τελευταίους”. Η απλότητα στη συνταγή για πατατοκροκέτες Νάξου είναι το μυστικό που της δίνει τόση νοστιμιά. Απλά υλικά, καθημερινά, και προφανώς το ντόπιο τυρί του νησιού.

Τι θα χρειαστούμε στη συνταγή για πατατοκροκέτες Νάξου;

  • 500 γραμμάρια πατάτες
  • 2 αυγά
  • 200 γραμμάρια γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 4-5 φλιτζάνια τσαγιού σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Τα βήματα για την εκτέλεση της συνταγής:

  1. Πλένουμε, καθαρίζουμε πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Αφού μαλακώσουν οι πατάτες, αποσύρουμε από τις φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν. Μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
  3. Εφόσον τις λιώσουμε ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, το ένα αυγό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια πλάθουμε μικρές στρογγυλές κροκέτες.
  4. Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ το δεύτερο αυγό μας, με λίγο αλάτι και πιπέρι. Παράλληλα ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και σε ένα άλλο την τριμμένη φρυγανιά. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, κατόπιν από το αυγό και τέλος της καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη φρυγανιά. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξουν.
  5. Συνεχίζουμε, τοποθετώντας, σε δυνατή φωτιά, μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε το σπορέλαιο έως ότου ζεσταθεί καλά. Μόλις ζεσταθεί καλά, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και τηγανίζουμε λίγες λίγες τις κροκέτες. Ο χρόνος είναι περίπου 2-3 λεπτά, αλλά ο στόχος μας είναι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  6. Τις αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει τα λάδια της πατατοκροκέτας. Τις σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και… καλή όρεξη!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα τη συνταγή για την τέλεια «μαμαδίστικη» πίτσα:

Σπιτική πίτσα της μαμάς κανείς;

Photo: Pixabay