Ο Πάνος Ιωαννίδης φτιάχνει τόσες και τόσες νόστιμες συνταγές, όμως απ’ όλες αυτές τις λαχταριστές του συνταγές εμείς ξεχωρίσαμε ένα υπέροχο κέικ με αμύγδαλα και μέλι.
Αν μπεις στο site του αγαπημένου μας αυτού σεφ www.panosioannidis.com θα βρεις ένα σωρό συνταγές που θα λατρέψεις από την πρώτη κι όλας ματιά. Κι ίσως να ‘χεις φτιάξει κι εσύ κατά καιρούς διάφορες συνταγές για κέικ, όμως σαν αυτή σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει. Αυτό το κέικ καραμελωμένου μελιού με καβουρδισμένα αμύγδαλα σίγουρα θα θες να το ξαναφτιάξεις.
Τι θα χρειαστείς;
- 230 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 90 γραμμάρια μέλι
- 5 αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ηλιέλαιο για τη φόρμα
Για το γλάσο μελιού
- 80 γραμμάρια μέλι
- 7 αμύγδαλα με τη φλούδα, σπασμένα
Για το τουίλ μελιού
- 40 γραμμάρια μέλι
Πώς θα φτιάξεις αυτό το κέικ με αμύγδαλα και μέλι;
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με ηλιέλαιο το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ, χωρητικότητας ενός κιλού, και πουδράρουμε ελαφρώς με λίγο αλεύρι (σεμίζ).
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τα χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, φροντίζοντας να ομογενοποιηθεί το προηγούμενο, πριν βάλουμε το επόμενο.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ με μια σπάτουλα μαρίζ.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα στους 160°C.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα σπασμένα αμύγδαλα μαζί με το μέλι, που προορίζεται για το γλάσο.
- 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο του κέικ, ανοίγουμε τον φούρνο και προσεκτικά απλώνουμε ομοιόμορφα το μέλι με τα σπασμένα αμύγδαλα στην επιφάνειά του.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του για 10-15 λεπτά, πριν το ξεφορμάρουμε.
- Για το τουίλ μελιού, απλώνουμε το μέλι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό το μέλι να είναι καλά απλωμένο στο ταψί.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 140°C, στον αέρα, για 15-20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το τουίλ, βγάζουμε τη λαδόκολλα από το ζεστό ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Σπάμε το τουίλ σε μικρά κομμάτια και γαρνίρουμε το κέικ.
https://www.instagram.com/p/B-PnrZcBiEI/
Δοκίμασε ακόμα να φτιάξεις:
Ο Πάνος Ιωαννίδης μοιράστηκε τη συνταγή του για ριζότο με καραβίδες!