H μελιτζανοσαλάτα είναι η τέλεια αλοιφή και αποτελεί must, ειδικά ενός καλοκαιρινού τραπεζιού… τουλάχιστον για εμάς. Ο συνδυασμός της με τις τηγανιτές πατάτες και την χωριάτικη σαλάτα είναι αξεπέτεραστος! Η συνταγή για μελιτζανοσαλάτα είναι πραγματικά πολύ εύκολη και σου παρέχει όλη την ελευθερία να την προσαρμόσεις όσο το δυνατό πιο κοντά στις δικές σου γεύσεις, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά είτε ελέγχοντας τις ποσότητες.

Tα υλικά για τη συνταγή για μελιτζανοσαλάτα:

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Φύλλα φρέσκου μαϊντανό ή δυόσμο
  • Αλατοπίπερο

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για μελιτζανοσαλάτα;

  1. Ξεκινάμε απ’ την προετοιμασία της μελιτζάνας. Τις τρυπάμε και στη συνέχεια τις βάζουμε στην εστία γκαζιού ή εάν δεν έχουμε τις βάζουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  2. Τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι και εάν είναι μαλακές μέσα είναι έτοιμες. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν.
  3. Ανοίγουμε τις μελιτζάνες μ’ ένα μαχαίρι κι αφαιρούμε τη σάρκα τους μ’ ένα κουτάλι.
  4. Στύβουμε τη σάρκα για να φύγουν όλα τα υγρά.
  5. Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σ’ ένα μπολ.
  6. Εάν δεν έχουμε πάρει έτοιμη πιπεριά Φλωρίνης σε ξύδι, τότε την ψήνουμε κι αυτή με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με τις μελιτζάνες.
  7. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια, την κόβουμε σε κυβάκια κι αφήνουμε στην άκρη με τις μελιτζάνες.
  8. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά.
  9. Φτιάχνουμε τη γεύση προσθέτοντας περισσότερο ξύδι εάν θέλουμε ή αλατοπίπερο και σερβίρουμε με μαϊντανό και ελαιόλαδο.

Tip 1: Εάν δεν έχεις ή δεν σ’ αρέσει η πιπεριά, μπορείς να την αφαιρέσεις.  

Tip 2: Εμείς προσθέτουμε πάντα και τριμμένη φέτα και γίνεται… όνειρο!

Δες ακόμα:

Σκορδαλιά με πουρέ και καρύδι

Photo: Flickr