Το παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με βάση τον μούστο είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μας γλυκά εδώ και χρόνια. Ειδικά εάν έχεις βρει ένα μαγαζί στη γειτονιά σου που να φτιάχνει μουσταλευριά, σίγουρα την έχεις τιμήσει πολλές φορές. Κι ενώ κάθε φορά που την τρως, την απολαμβάνεις, ξέρεις στα αλήθεια ποια είναι η διαδικασία και τα υλικά για να παρασκευαστεί;

Η μουσταλευριά είναι πολύ δημοφιλής το Φθινόπωρο, δηλαδή την εποχή του τρύγου, αφού παράγεται από τον μούστο.

Το όνομα αυτού του γλυκίσματος έχει περάσει από διάφορες φάσεις… Στην αρχαιότητα το έλεγαν «οινούτα», μια ονομασία που διατηρήθηκε και στην βυζαντινή περίοδο, ενώ τότε εισήχθησαν κι άλλες ονομασίες, όπως μουστόπιτα και πάστελλος. Ακόμα και σήμερα, όμως, η μουσταλευριά έχει διαφορετικά ονόματα. Για παράδειγμα, στη Σάμο αναφέρεται και ως κουρκούτα, στην Κρήτη κεφτέρια ενώ στην Κύπρο ως Ππαλουζές ή παλουζές.

Κι αφού διάβασες και τα περί ιστορίας, είσαι έτοιμη να μάθεις τη μυστική συνταγή;

Τα υλικά για τη μουσταλευριά:

  • 1 1/2 λίτρο μούστο
  • 1 φλιτζανάκι ελληνικού πετιμέζι
  • 1 κούπα κορν φλάουερ
  • Λίγο τριμμένο καρύδι
  • Κανέλα σε σκόνη (ποσότητα ανάλογα με τη γεύση μας)

Πώς θα φτιάξεις τη μουσταλευριά;

  1. Διαλύουμε μέσα σε 2 φλιτζάνια μούστο το κορν φλάουερ.
  2. Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρόλα (ιδανικά σε γουοκ) σε δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε μέσα τον μούστο με το κορν φλάουερ.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, απαλά, μέχρι να δέσει το γλυκό μας.
  5. Θέλει 20 λεπτά ανακάτεμα απ’ την στιγμή που θα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
  6. Μεταφέρουμε την μουσταλευριά σε μια πιατέλα ή σε μπολάκια και την αφήνουμε για 1 ώρα να δέσει.
  7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδι κι αφήνουμε κι άλλη ώρα για να σταθεροποιηθεί.

Tip: Μπορείς να προσθέσεις κι άλλα υλικά της επιλογής σου, όπως να πασπαλίσεις με σουσάμι ή να βάλεις αμύγδαλο.

Δες κι αυτή τη συνταγή:

Το αυθεντικό, το σωστό το ρυζόγαλο που θα σε ξετρελάνει

Photo: Shutterstock