Η πίτα που κάνει όλη τη Μύκονο να παραμιλά

LIKE US ON FACEBOOK

Νομίζατε πως η Μύκονος είναι μόνο γι’ αυτούς που θέλουν παραλίες και ξεφάντωμα; Κάνετε λάθος! Το νησί των ανέμων, αν και είναι φημισμένο για τη διασκέδαση που προσφέρει στους τουρίστες της, έχει και κρυφές «δυνάμεις»… Πιο συγκεκριμένα, γαστρονομικές και παραδοσιακές «δυνάμεις». Δεν είναι λίγοι, που έχουν επισκεφθεί το κυκλαδίτικο νησί και έχουν μείνει άφωνοι από την παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα. Για να μείνετε κι εσείς άφωνη από τη γεύση αυτής της πίτας σας δίνουν την συνταγή για κρεμμυδόπιτα, από μυκονιάτικα χεράκια.

Τι υλικά θα χρειαστούμε στη συνταγή για κρεμμυδόπιτα;

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • 1 κιλό τυροβολιά (μυκονιάτικο τυρί)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Τα βήματα για την εκτέλεση της κρεμμυδόπιτας

  1. Σ’ ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο. Προσθέτουμε 300ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Παράλληλα, σε νέο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στη λειτουργία αέρα
  3. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Το ένα από τα δύο μέρη είναι καλό να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο λεπτού πάχους.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, με αποτέλεσμα να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το μικρότερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάκτυλα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, δίνοντας σχήματα ρόμβων.
  7. Ψήνουμε για μια ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved