Χριστούγεννα είναι κι απ’ το τραπέζι δεν μπορεί να λείπει το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φαγητό, που δεν είναι άλλο από τη γαλοπούλα. Όμως, φέτος κάνε τη διαφορά και φτιάξε αυτή τη γεμιστή γαλοπούλα που θα τους ξετρελάνει όλους. 

Η ημέρα απαιτεί ένα ιδιαίτερο φαγητό που θα σου πάρει και λίγη παραπάνω ώρα για να το φτιάξεις, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Η γεμιστή γαλοπούλα δεν είναι καθόλου συνηθισμένη και αν ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τη συνταγή όλοι θα εκπλαγούν με τη νοστιμιά της.

Τι θα χρειαστείς για τη γεμιστή γαλοπούλα;

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λευκό κρασί

Για τη γέμιση:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 200 γραμμάρια κάστανα
  • 1 κουταλιά φρέσκο φύλλο θυμαριού
  • 60 γραμμάρια κράνμπερι
  • 60 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 60 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • Πιπέρι
  • Κουρκουμάς

Πώς θα τη φτιάξεις;

Για τη γέμιση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι κι ύστερα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι με το πιπέρι και τον κουρκουμά και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
  3. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά με 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.

Για τη γαλοπούλα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη γαλοπούλα.
  3. Βάζουμε τη γαλοπούλα για μερικά λεπτά σε μια λεκάνη και τη μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, λάδι, λευκό κρασί, χυμό πορτοκαλιού και δεντρολίβανο.
  4. Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα της.
  5. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση που φτιάξαμε και καλύπτουμε το κενό με μια φέτα από πορτοκάλι, ώστε να μην καεί η γέμιση.
  6. Με σπάγκο δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας.
  7. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια γάστρα και προσθέτουμε από πάνω τη μαρινάδα που έχει περισσέψει. Αν δεν έχουμε γάστρα, βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και την τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  8. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για περίπου 4 ώρες.

Η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη!

Διάβασε μια εναλλακτική συνταγή:

Συνταγή για σάλτσα Bolognese με γαλοπούλα και λουκάνικο!

Photo: Pixabay.com