Υλικά

Για τα μελομακάρονα:

  • 240γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι
  • 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού αφού διαλύσουμε μέσα τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ  το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά. Σταματάμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη μας να είναι λαδερή και απαλή.
  3. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Αφού τα ετοιμάσουμε τα βάζουμε ομοιόμορφα σε ταψί και χαράζουμε με ένα πιρούνι το πάνω μέρος τους.
  4. Τα ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς.
  5. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3 λεπτά.
  6. Αφού βράσουν αφήνουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  7. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  8. Αφού κρυώσουν βουτάμε τα μελομακάρονα ένα-ένα στο σιρόπι για 20″.
  9. Όταν τα μελομακάρονα μελώσουν καλά μπορούμε να βάλουμε από πάνω αλεσμένο καρύδι ή φιστίκι.

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία