Υλικά
- 800 γρ. Καρύδια ψύχα
- 200 γρ. Αμύγδαλα ψύχα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 φύλλα κρούστας
- Λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλλα
- 1,5 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι
- 1 kg ζάχαρη
- 800 γρ. Νερό
- 1 στικ κανέλας
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 4 φλούδες λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα καρύδια με τα αμύγδαλα. Ύστερα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ και προσθέτουμε μέσα σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί.
Βάζουμε 4 φύλλα κάτω, σταυρωτά, τα οποία τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους. Βάζουμε περίπου 2 χούφτες γέμιση. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο, το οποίο βουτυρώνουμε και από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο.Βάζουμε άλλες 2 χούφτες γέμιση και άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους. Το επαναλλαμβάνουμε αυτό άλλες 4 φορές. (δηλαδή ανά 2 φύλλα βάζουμε 2 χούφτες γέμιση).
Χαράσουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και ψήνουμε στους 150 ͦC για 60-70 λεπτά.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι , βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη είναι έτοιμο.
Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά με ζεστό σιρόπι μόλις βγει από το φούρνο.
Tip!
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού στο σιρόπι, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να ζαχαρώσει.