Ένας διαφορετικός τρόπος να φτιάξουμε αλμυρές κρέπες με μπεσαμέλ, ένας τρόπος εύκολος και ιδιαίτερα απολαυστικός, που μοιάζει με πίτσα αλλά δεν είναι!
Οι κρέπες είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που αγαπάμε είτε στην γλυκιά εκδοχή είτε στην αλμυρή, γι’ αυτό οποιαδήποτε εναλλακτική συνταγή συναντάμε, θέλουμε να τη δοκιμάσουμε.
Έτσι σήμερα, φτιάχνουμε αλμυρές κρέπες με μπεσαμέλ, ζαμπόν, σπανάκι και τυρί τριμμένο, ενώ σίγουρα θα φτιάξουμε την ίδια συνταγή και για το πρωινό των Χριστουγέννων.
Τι θα χρειαστείς για τις αλμυρές κρέπες με μπεσαμέλ;
Για τη γέμιση:
- 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 280 γρ. σπανάκι baby
Για την μπεσαμέλ:
- 3 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλάκια νισεστέ ή 4 κουταλάκια αλεύρι
- 2 ½ φλιτζάνια γάλα
- 160 γρ. τυρί τριμμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τις κρέπες (Χρειαζόμαστε περίπου 9-10 κρέπες):
- ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 και ¼ φλιτζάνι νερό
Πρόσθετα υλικά:
- 3 φλιτζάνια μαγειρεμένο ζαμπόν, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο
Photo: Cook With Cocktails
Πώς θα φτιάξεις τις αλμυρές κρέπες με μπεσαμέλ;
Συνταγή:
- Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά για τις κρέπες σε ένα μεγάλο μπολ και όλα τα υγρά σε ένα άλλο μπολ.
- Χτυπάμε τα αυγά στο μπολ με τα υγρά και ενώ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα προσθέτουμε στο μπολ με τα στερεά. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι σβώλοι.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στη συνέχεια ½ φλιτζάνι απ’ το μείγμα για την κρέπα. Την αφήνουμε να ψηθεί σωστά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
- Για τη γέμιση, κόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το βούτυρο και το αλάτι. Τα μαγειρεύουμε για 10 – 15 λεπτά και προσθέτουμε στη συνέχεια το σπανάκι. Βγάζουμε το μείγμα απ’ τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για την μπεσαμέλ, σε ένα μεσαίο μπολ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νισεστέ ή το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε αργά αργά το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα. Όταν πυκνώνει το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σε μία άκρη έχουμε το ζαμπόν και το τυρί, την μπεσαμέλ και το μείγμα με το σπανάκι.
- Συναρμολογούμε τις κρέπες σε ένα ταψί. Ξεκινάμε με μία κρέπα στη βάση. Τοποθετούμε 3 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στην κορυφή και στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κουταλιές σπανάκι και κρεμμύδι πάνω από τη κρέπα. Προσθέτουμε ακόμη 1/4 φλιτζανιού ζαμπόν και τριμμένο τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι και την τελευταία κρέπα, όπου τοποθετούμε από πάνω λίγη μπεσαμέλ, ζαμπόν και τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφαιρούμε τις κρέπες απ’ τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά πριν τις σερβίρουμε!