Το κλασικό χούμους έχει ως βάση το ταχίνι και τα ρεβίθια, αλλά η σημερινή μας συνταγή είναι το κάτι άλλο: Χούμους με παντζάρι, πιο απολαυστικό κι απ’ το κλασικό, αγαπημένο χούμους!

Το παντζάρι αποτελεί ένα αγαπημένο φυτό, που το τρώμε πολύ το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και αυτή η εκδοχή του χούμους μας φέρνει πιο κοντά στην αγαπημένη μας εποχή του χρόνου.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία του παντζαριού, τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στην παρουσία βουλγαξανθίνης. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ, τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Τα υλικά για το χούμους με παντζάρι:

  • 150 γρ. μαγειρεμένα παντζάρια
  • 400 γρ. ρεβίθια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 3 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Κράκερς ή ψωμάκια για το σερβίρισμα
  • Αλατοπίπερο

Πώς θα φτιάξεις το χούμους με παντζάρι;

  1. Στραγγίζουμε τα μαγειρεμένα παντζάρια πολύ καλά και τα βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ μαζί με τα ρεβίθια, το σκόρδο, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα καρυκεύματα της επιλογής μας.
  2. Ανακατεύουμε καλά στο μπλέντερ και δοκιμάζουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε!

Δες ακόμα:

Μια διαφορετική και γευστική συνταγή για χούμους!

Photo: Freepik