Το Πάσχα είναι πολλά τα φαγητά και γλυκά που απολαμβάνουμε, ενώ σχεδόν από κανένα τραπέζι δεν λείπει το τσουρέκι. Σίγουρα σου περίσσεψε αρκετό τσουρέκι και εσένα για να φτιάξεις αυτή την πουτίγκα.

Δοκίμασες το τσουρέκι που έφτιαξε η γιαγιά και ήταν το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σου την Κυριακή του Πάσχα. Τώρα αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να φτιάξεις αυτή την πουτίγκα.

Τι θα χρειαστείς για την πουτίγκα;

Για τη βάση:

  • ½ κιλό / 1 κιλό τσουρέκι που έχει περισσέψει
  • 3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 2 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Προαιρετικά: σταφίδες, αποξηραμένα πορτοκάλια ή βερίκοκα

Για τη γαρνιτούρα:

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Πώς θα φτιάξεις την πουτίγκα;

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C.
  2. Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι την κρούστα από το τσουρέκι και την ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να γίνει τραγανή. Τοποθετούμε την κρούστα στην άκρη.
  3. Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Μην τους αφήσετε παραπάνω.
  4. Βουτυρώνουμε ένα γυάλινο ταψί. Τοποθετούμε σ’ αυτό τα κομμάτια από το τσουρέκι, τα αυγά, την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω για να απορροφήσει το τσουρέκι όλα τα υγρά.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 C. Τοποθετούμε το γυάλινο ταψί μας, σε ένα άλλο ταψί, το οποίο έχουμε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό.
  6. Τοποθετούμε στην κορυφή της πουτίγκας την κρούστα που ψήσαμε προηγουμένως και ψήνουμε όλην την πουτίγκα για περίπου 35 λεπτά.
  7. Όσο ψήνετε η πουτίγκα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε περιστασιακά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το κονιάκ και τη βανίλια. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  8. Μέσα σε μικρά κυπελλάκια τοποθετούμε την πουτίγκα από τσουρέκι και στη συνέχεια προσθέτουμε στην κορυφή τη σάλτσα. Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω και extra σιρόπι καραμέλας.
Photo: feedingthesaints.com.