Μαμαδίστικο φαγητό για το οποίο κάποιοι τρελαίνονται κι άλλοι δεν θέλουν να το βλέπουν μπροστά τους. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τότε η συνταγή για φακόρυζο θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο!

Είναι απ’ τα πιο εύκολα φαγητά που μπορείς να φτιάξεις, ενώ αποτελεί μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Θα σε γεμίσει ενέργεια ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φακές είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών,  φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β1 και διάφορων μετάλλων.

Τα υλικά για τη συνταγή για φακόρυζο:

  • 1 φλιτζάνι φακές
  • 1 φλιτζάνι ρύζι (ιδανικά ρύζι για πιλάφι)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • Λίγη κανέλα
  • Κάρδαμο ή κύμινο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για φακόρυζο:

  1. Ξεκινάμε ζεσταίνοντας λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
  2. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, για περίπου 10 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κάρδαμο/ κύμινο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Βράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά. Τις σουρώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το ρύζι, τις φακές, την δάφνη και το αλατοπίπερο.
  6. Ρίχνουμε νερό (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι) και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Βράζουμε το φαγητό για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να είναι μαγειρεμένο το ρύζι και οι φακές.
  8. Τέλος, βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, βάζουμε εάν θέλουμε και λίγο ξύδι, ανακατεύουμε καλά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Tip! Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα υλικά της επιλογής μας, όπως σέλερι ή καροτάκι!

Δες ακόμα:

Τρεις διαφορετικές και νόστιμες συνταγές με φακές!

Photo: superhealthykids.com