Η ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο αποτελεί ένα καίριο ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει διαφορετικές απόψεις, αποχές, αντιρρήσεις αλλά έχει βρει και υποστηρικτές.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο Βαθέος Σάμου, γιατί την οποία o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου, προχωρά στην τετραήμερη αποχή των παιδιών τους από τα σχολεία.

Πριν βιαστούμε να τους πούμε ρατσιστές, να τους δικάσουμε, να παραπληροφορήσουμε, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε για αυτήν την απόφασή τους, πώς οδηγήθηκαν σε αυτή και ποιο είναι το βασικό αίτημά τους.

Το iPop.gr σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε αναφορικά με το ζήτημα ήρθε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με το μέλος του ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων αλλά και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ποια είναι η θέση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων;

Απ΄τη μεριά του, ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει πως η απόφαση των 13 Συλλόγων των Γονέων και Κηδεμόνων από σχολεία της Σάμου είναι να δημιουργηθεί μια δομή εκπαιδευτική, πλήρως επανδρωμένη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να στηριχθούν μέχρι να ενταχθούν στο περιβάλλον του ελληνικού σχολείου.

Όπως μας είπε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Θωμασούλη, υπάρχει μια “προχειρότητα”.

«Από τα 1.500 παιδιά, τα 14 θα έρθουν να φοιτήσουν στο σχολείο μας, χωρίς να υπάρχει κατάλληλη υποδομή, χωρίς να υπάρχουν διερμηνείς, χωρίς να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Θα έρθουν για κάποιες ώρες και θα επιστρέψουν στη λάσπη και στον βούρκο και σε αυτό ακριβώς το σημείο ενίσταται ο Σύλλογος», ανέφερε η κα Θωμασούλη στο iPop.gr.

Θα έπρεπε να έχουν πραγματικές δομές, να υπάρχουν διαμερίσματα για αυτά τα παιδιά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το μεριμνούν και προσπαθούν να εντάξουν κάποια παιδιά που δεν ξέρουμε και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν. Εμείς ενδιαφερόμαστε για όλα τα παιδιά. Κανείς δεν κινείται με ρατσιστικά κίνητρα. Πρέπει, όμως, πρώτα να τους χαρίσεις ένα επίπεδο ζωής και μετά να μεριμνήσεις για τη σωστή εκπαίδευση αυτών των παιδιών

Παράλληλα, η Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως πρόκειται για παιδιά που έρχονται και φεύγουν στην ενδοχώρα και ο Σύλλογος από τη μεριά του και σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της κας Θωμασούλη επί έξι μήνες παλεύει να βρεθεί μια εναλλακτική δομή, όπως έγινε στην Κω που φοιτούν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής.

«Έχουμε μια λάσπη ως προς το πρόσωπό μας ότι είμαστε ρατσιστές και δεν θέλουμε. Κι εγώ ρωτώ γιατί 14 από τα 1.500 παιδιά θα έρθουν να φοιτήσουν και γιατί να είναι καταδικασμένα να ζουν μέσα στο βάλτο και τις σκηνές; Επί έξι μήνες αυτό λέμε εμείς και ζητάμε καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο Σύλλογος δηλώνει αχρωμάτιστος και θεωρεί πως όλα θα πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένα.

Θα πρέπει να έχουν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Ενώ τώρα μιλάμε για ένα πρόχειρο σύστημα που δεν θα έχει αξιολόγηση εκπαιδευτικής πορείας, δεν υπάρχουν διερμηνείς, πρόγραμμα με τεράστια προχειρότητα χωρίς να έχουν την κατάλληλη υποδομή και υποστήριξη και για λίγο χρονικό διάστημα γιατί είναι Κέντρο υποδοχής και όχι φιλοξενίας. Θα είναι για λίγο καιρό τα παιδιά αυτά και όλα γίνονται για να πούμε ότι το Υπουργείο κατάφερε κάποια παιδιά να τα εντάξει. Γιατί θα μπουν μόνο 14 παιδιά; Ποιος είναι ο ανθρωπισμός, οι υπόλοιποι γονείς, οι 13 συνελεύσεις, αυτοί οι σύλλογοι όλοι τι είναι; Ρατσιστές; 

Η κα Θωμασούλη δήλωσε στο iPop.gr πως τα δικαιώματα των παιδιών είναι πάνω από όλα.

Ζητήσαμε να γίνουν ειδικές ημερίδες, να έρθουν ειδικοί να μιλήσουν και σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς και δεν έγινε τίποτα απολύτως. Όχι παιδιά σε σκηνές, εμείς αυτό λέμε. Είναι τραγικό να λένε ότι οι γονείς αντιστέκονται επειδή θα έρθουν 14 προσφυγόπουλα. Οι γονείς μάχονται εδώ και 6 μήνες επειδή αυτό που ετοιμάζουν είναι προχειρότητες. Στο 3ο Δημοτικό τα βάλανε σε κοντέινερ που δεν έχουν επαφή με τα άλλα παιδιά. Αυτό δεν είναι γκετοποίηση;

Παράλληλα, η Πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε για την εκρηκτική στιγμή που βιώνει η Σάμος. Για το γεγονός πως το ΚΥΤ έχει χωρητικότητα 600 πρόσφυγες και σήμερα η Σάμος φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 μετανάστες.

Πάνω από όλα είμαστε γονείς και μας ενδιαφέρει το καλό και η ποιότητα όλων των παιδιών. Η απόφαση αυτή για αποχή δεν λήφθηκε τώρα. Πήγαμε σε ανθρώπους να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι δεν μπορεί να γίνει η ένταξη με τόση προχειρότητα. Ήταν ένα μέτρο επειδή δεν ακουγόμαστε, επειδή πολύ εύκολα ο άλλος βάζει ταμπέλα σχετικά με το τι εμείς πρεσβεύουμε

Σε ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου, αναφέρουν πως εντός του ΚΥΤ Σάμου παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία.

Επιγραμματικά το ψήφισμα αναφέρει:

  • Ναι στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων με οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, σε οργανωμένη και επανδρωμένη σχολική μονάδα εκτός των σχολικών κτιρίων του νησιού,  για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας.
  • Ναι στην ασφαλή εκπαίδευση όλων των μαθητών στα σχολεία και σε ειδικά διαμορφωμένες δομές.
  • Όχι στις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των προσφυγόπουλων.

Δηλώσεις από μέλος του ΔΣ συλλόγου δασκάλων

Το iPop.gr επικοινώνησε και με μέλος του ΔΣ συλλόγου δασκάλων, τον κ. Μαντζώρο αναφορικά με το ποια είναι η δική τους θέση σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολεία.

«Εγώ το βλέπω από τη σκοπιά του δασκάλου και της Ομοσπονδίας των δασκάλων και η θέση είναι ξεκάθαρη: Όλα τα παιδιά στο σχολείο, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε σε μα μεταβατική δομή.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μαντζώρος πρόκειται για μια δομή μεταβατική και όχι μια δομή ένταξης. Μίλησε για μια δομή προενταξιακή και γιαυτό λειτουργεί απόγευμα. Ενώ όπως είπε «δεχόμαστε τη μεταβατική κατάσταση για μια πραγματική ένταξη στη συνέχεια».

Πρέπει να μείνει κανείς την ουσία του πράγματος. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο και όχι στους δρόμους και τις λάσπες. Δεν χρωστάμε μόνο στα παιδιά των προσφύγων μια καλοσύνη και μια ανθρώπινη συμπεριφορά, χρωστάμε και στα δικά μας τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που δεν κυριαρχείται από τον φόβο και το μισός. Τα παιδιά μας μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συνεύρεση με μαθητές και μαθήτριες που έχουν βγει νικητές, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο και έχουν κερδίσει και έχουν να πάρουν από αυτά τα παιδιά μαθήματα ζωής

Όπως είπε ο κ. Μαντζώρος και στις δύο ΔΥΕΠ (Δομή Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στη μια που λειτουργεί σήμερα και στην άλλη που έχει ήδη ξεκινήσει και πάει περίφημα, είναι ένα δίωρο που τα παιδιά τα ντόπια θα είναι στον ίδιο χώρο με τα προσφυγόπουλα.

«Υπάρχει και το πανελλαδικό παράδειγμα που παρά τις αντιδράσεις τα πράγματα πάνε πολύ καλά σε όλες τις δομές από όσο γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε πως αναφορικά με το γιατί θα φοιτήσουν μόλις 14 παιδιά από τα 1.500 που υπάρχουν δήλωσε πως αυτό έχει να κάνει και με τη δήλωση επιθυμίας των γονιών καθώς δεν επιθυμούν όλοι.

Τι λέει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής;

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν στο iPop.gr πως η θέση του υπουργείου από την πρώτη στιγμή είναι και η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης: Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση με ισότιμο τρόπο και λειτουργικό.

Έχουμε συνεργαστεί με το υπουργείο Παιδείας και εφαρμόζουμε αυτήν την πολιτική με αυτό το πνεύμα μέσω τις ΔΥΕΠ. Στις ΔΥΕΠ που είναι μέσα στο σχολείο των άλλων παιδιών αλλά και σε άλλες τάξεις μέσα στις δομές που έχουμε φτιάξει, μέσα σε ειδικά νηπιαγωγείο περίπου 12.000 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε ελληνικά σχολεία, είτε σε ΔΥΕΠ είτε μέσα σε δομές φιλοξενίας

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει αυτήν την πολιτική, σε μια προσπάθεια, όπως ανέφεραν, να ικανοποιούνται τόσο οι ειδικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ασφαλώς το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση ανεξαιρέτως.

Δεν θα τους στερήσουμε το δικαίωμα από την εκπαίδευση. Θα δούμε τα επιμέρους προβλήματα αλλά δεν θα τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα 

Αναφορικά με το γιατί θα φοιτήσουν 14 παιδιά και όχι περισσότερα, πηγές του υπουργείου μας ανέφεραν πως αυτό αφορά τη δήλωση των ιδίων, δεν γίνεται με επιλογή, γίνεται με τη βούληση που καταγράφεται.

Τα παιδιά αυτά εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα, το όλο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης υπάρχει και μέσα στις δομές και όλο αυτό το πρόγραμμα έχει τέτοιου είδους υποστήριξη

Το υπουργείο επανέλαβε πως στόχο είναι να καλυφθούν τόσο οι ειδικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. «Επιμέρους ζητήματα συζητούνται αλλά να είναι αυτό το ζητούμε και όχι κάποιο άλλο. Αν είναι να διορθώνουν πρακτικά ζητήματα εμείς πρώτοι το θέλουμε, αρκεί αυτά να είναι ουσιώδη», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από το Υπουργείο στο iPop.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απ’ τα βομβαρδισμένα σπίτια στα σχολικά θρανία- Τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο