Δεν είναι απλά ένας χορός, αλλά πολλά παραπάνω. Και ναι, μου δίδαξε πολλά το αργεντίνικο τάνγκο για τις σχέσεις και αν δώσεις κι εσύ μια ευκαιρία στον εαυτό σου, θα μάθεις αρκετά.

Ένας χορός που πρωτοεμφανίστηκε στις φτωχογειτονιές του Buenos Aires, ένα πάθος που χορεύει, ένα βήμα μπρος, ένα πλάι και μερικά πίσω… «Το τάνγκο είναι μία θλιμμένη σκέψη που χορεύει» είχε δηλώσει ο συνθέτης τραγουδιών τάνγκο Ενρίκε Σάντος Ντισέπολο και δεν είχε άδικο. Το αργεντίνικο τάνγκο είναι πολλά παραπάνω από ένας χορός.

Όταν ο δάσκαλός μου μού είχε πει στην αρχή να τον κοιτάω και να προσπαθώ να αισθάνομαι αυτό που χορεύω δεν κατάφερα να το κάνω. Χόρευα και σκεφτόμουν τα βήματα, μην και κάνω κάποιο λάθος. Όταν σταμάτησα να σκέφτομαι και απλά χόρευα, κατάλαβα τι εννοούσε. Άρχισα να το νιώθω κι εγώ. Αισθανόμουν τη μαγεία του συγκεκριμένου χορού να με παρασύρει. Ένα πάθος για αυτό που χόρευα, παρ’ όλο που ο καβαλιέρος μου δεν ήταν ο σύντροφός μου. Όμως, πλέον κατάλαβα γιατί το τάνγκο είναι ένας από τους πιο όμορφους, κομψούς και αισθησιακούς χορούς της σύγχρονης εποχής.

Και μπορεί όταν σου διδάσκουν αυτόν τον χορό να νομίζεις ότι μαθαίνεις απλά βήματα, όμως μαθαίνεις πολύ περισσότερα, γιατί όπως είπαμε δεν είναι απλά ένας χορός.

Τι έμαθα μέσα από το αργεντίνικο τάνγκο για τις σχέσεις;

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το τάνγκο ως μια προσωπική αναζήτηση, συχνά γεμάτη με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις και το γεγονός αυτό κάνει το τάνγκο ακόμα πιο υπέροχο. Αυτός ο χορός δεν σε βοηθά να έρθεις απλά πιο κοντά με άλλους, αλλά και με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο Alejandro Gee, δάσκαλος τάνγκο που έκανε τη μεταπτυχιακή του διατριβή στην ψυχολογία σχετικά με τις επιδράσεις του χορού αυτού στη διάθεση έχει δηλώσει πως «Η στάση ενός ατόμου δεν είναι απλώς μια θέση στην οποία υποτίθεται ότι πρέπει να σταθεί/ χορέψει, αλλά και μια αντανάκλαση του ποιος είναι. Ο τρόπος που συνδεόμαστε ή ο τρόπος που οδηγούμε ή ακολουθούμε είναι επίσης μια τέλεια αντανάκλαση της κοινωνικής, συναισθηματικής και διανοητικής μας κατάσταση. Συνήθως 10 λεπτά μαθήματος χορού μπορούν να πουν περισσότερα για τον χαρακτήρα ενός ατόμου ή τη σχέση ενός ζευγαριού από ό,τι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε μιλώντας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τάνγκο έχει την ικανότητα να θεραπεύει θέματα που έχουμε».

Το tango μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και αυτοί είναι οι λόγοι να το βάλεις στην καθημερινότητά σου

Αναζήτηση της ισορροπίας και της σταθερότητας με τον εαυτό σου και με τον παρτενέρ σου

αργεντίνικο τάνγκο για τις σχέσεις
Unsplash/ Preillumination SeTh

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το τάνγκο είναι ο άξονας ή eje, όπως λένε στα ισπανικά. Το να είσαι στον άξονά σου στο χορό σημαίνει να χρησιμοποιείς την ενέργεια του δαπέδου για να βρεις τη δική σου ισορροπία στο σώμα σου, οπότε ανεξάρτητα από το τι κάνεις, περιστρέφεσαι, γυρίζεις ή περπατάς, έχεις τον έλεγχο της κίνησής σου.

Το όμορφο παράδοξο του τάνγκο είναι ότι όταν χορεύει ένα ζευγάρι, τα δύο άτομα κλίνουν το ένα προς το άλλο, απόλυτα συνδεδεμένα, ανταλλάσσοντας ενέργεια μέσω μιας αγκαλιάς, αλλά καθένας από αυτούς πρέπει να είναι τόσο σταθερός στο δικό του άξονα που εάν το άλλο άτομο εξαφανιστεί, δεν θα πέσει. Ουσιαστικά δημιουργείται μία υπέροχη σύνδεση και σταθερότητα τόσο με τον παρτενέρ όσο και με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μέσα από το αργεντίνικο τάνγκο αναπτύσσεται και η έννοια του quirky together, δηλαδή της σύνδεσης των δύο ατόμων με πάθος τόσο μεταξύ τους όσο και με τον εαυτό τους. Είναι μια πρόκληση, βλέποντας τις ρομαντικές σχέσεις με μια άλλη ματιά. Όπως στις σχέσεις, έτσι και στο τάνγκο, είναι καλό να δημιουργούμε δεσμούς που μας επιτρέπουν να εξελισσόμαστε ατομικά και να πατάμε γερά στα πόδια μας, έχοντας συναίσθηση του ποιοι είμαστε, αλλά και να εξελισσόμαστε και με τον σύντροφό μας ως ζευγάρι.

Το πάθος και η σύνδεση με έναν άλλο εξαρτώνται από μια βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας.

Μάλιστα, αν παρατηρήσεις τους χορευτές αργεντίνικου τάνγκο, θα δεις πως υπάρχει μια ένταση, μια δυναμική, που δημιουργείται επειδή κάθε άτομο έχει έναν ισχυρό πυρήνα και ενώ χορεύει για τον άλλο, χορεύει επίσης για τον εαυτό του.

Στον χορό, όπως και στη ζωή, δεν γίνεται να βρίσκεσαι συνέχεια σταθερός στον άξονά σου χωρίς να πέφτεις. Το βρίσκεις, το χάνεις, το ξαναβρίσκεις. Ο χορός και η ζωή είναι μια διαδικασία μάθησης του πώς να διατηρείς τον άξονά σου όλο και πιο σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Όταν χάνεις τον άξονα και την ισορροπία σου, το καταλαβαίνεις και τα επαναφέρεις.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για το αργεντίνικο τάνγκο, όμως κράτα αυτό, τη σύνδεση με τον εαυτό και τον σύντροφό σου/ παρτενέρ σου. Κι αν είχες αμφιβολίες για να ξεκινήσεις αυτόν τον υπέροχο χορό, τώρα δεν πρέπει να έχεις καμία!

Χορεύουμε;

Όλες οι αλλαγές που προκαλεί στο σώμα σου ο χορός!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News