Πόσο καιρό σου παίρνει, μέχρι να παραδεχτείς και επίσημα ότι σου έχουν κάνει ghosting; Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο; Μέρες, βδομάδες, μήνες… Το να εξαφανιστεί ο άλλος από την ζωή σου, ξαφνικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα τα social media δεν απαλύνουν τον πόνο. Το μικρό μπλε τικ, δίπλα από το εικονιδιό του στο μέσεντζερ, που δείχνει ότι παραδόθηκε και αγνοήθηκε ή εκείνο το μαρτυριάρικο «Τελευταία σύνδεση στις…» είναι εκεί καθημερινά για να επιβεβαιώσουν τους φόβους σου. Αυτό που τριγυρνάει όμως στο κεφάλι σου είναι το γιατί; Γιατί μου κάνει ghosting; Έκανα κάτι λάθος;

Το πιο πιθανό είναι ότι εσύ δεν έκανες τίποτα λάθος. Οπότε πάψε να βασανίζεσαι. Αυτή η σιωπή κουβαλάει μαζί της ένα μήνυμα τόσο ξεκάθαρο, όσο αυτό που περιμένεις μέρες πάνω από το κινητό να λάβεις και δεν έρχεται ποτέ. Σου λέει, «σου εύχομαι να ζήσεις μια τέλεια ζωή, απλά όχι μαζί μου».

Σαν μέθοδος αποφυγής, το ghosting, είναι μια πράξη επιθετική, λίγο δειλή αλλά άκρως θεαματική ως την απλότητά της. Χωρίς μπλοκαρίσματα ή τελικές πρόσωπο με πρόσωπο αναμετρήσεις και ξεκαθαρίσματα. Είναι απλά ένας τρόπος να σου πει ο άλλος αντίο, χωρίς στην ουσία να στο λέει κιόλας. Μπερδεμένο; Σίγουρα! Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το μήνυμα είναι εκεί γραμμένο με κεφαλαία, για να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση στο τι θέλει να πει ο ποιητής.

Αν λοιπόν σου έχουν κάνει ghosting πρόσφατα και σκέφτεσαι «γιατί κάποιος να το κάνει αυτό», έχουμε την απάντηση. Τα ευρήματα μιας έρευνας σχετικά με το ghosting είναι αποκαλυπτικά και μας δίνουν μια γεύση για τους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους σε αυτή την συμπεριφορά.

Γιατί σήμερα οι άνδρες δεν ξεκινούν σχέσεις: Πώς μπορείς να το κάνεις να συμβεί

«Γιατί μου κάνει ghosting»: Αυτοί είναι οι πιο συχνοί λόγοι

Γιατί μου κάνει ghosting
Pexels
 1. Απλά δεν σε γουστάρει!
  Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν ghosting. Αν κάποιος εξαφανιστεί ξαφνικά το πιθανότερο είναι ότι δεν του αρέσεις πραγματικά και δεν θέλει να στο πει. Το να ομολογήσεις σε κάποιον ότι δεν τον θες στην ζωή σου είναι σκληρό και πολλοί δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα να το κάνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγουν να απομακρυνθούν αθόρυβα και χωρίς πολλές εξηγήσεις.

  Κατά την γνώμη μου, καθόλου σωστή πρακτική. Αλλά για πάρα πολλούς εκεί έξω είναι ένας τρόπος να αποφύγουν καταστάσεις που θα τους βγάλουν από το comfort zone τους. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, πόσο μάλλον να δουν το πώς οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τους άλλους.
 2. Τα λεγόμενα trust issues
  Σύμφωνα με την έρευνα του Journal of Experimental Social Psychology, τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι ένας ακόμα λόγος ο οποίος κρύβεται πίσω από το ghosting. Για την μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες διάφορα κίνητρα για να χωρίσουν. Στην ερώτηση του «τι θα έκανες άμα μάθαινες ότι αυτός που βγαίνεις μιλάει ακόμα με τον πρώην του», οι περισσότεροι απάντησαν ότι απλά θα εξαφανίζονταν.

  Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι σε καταστάσεις που ο άλλος αισθάνεται έλλειψη εμπιστοσύνης και συναισθηματική ανασφάλεια το να φύγει από την ζωή του άλλου χωρίς καμιά διευκρίνηση του τι συμβαίνει, είναι μια safe επιλογή. Ωστόσο, βάζοντας στην εξίσωση και το αίσθημα της προδοσία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ghosting είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος εκδίκησης.
 3. Συγνώμη, αλλά δεν είναι single
  Δεν είναι απίθανο να μην είναι στην πραγματικότητα ελεύθερος και ωραίος. Δυστυχώς, πολλοί επιλέγουν να φλερτάρουν μέσω των apps ενώ βρίσκονται σε σχέση και όταν παίρνουν την δόση αυτοπεποίθησης που χρειάζονται απλά εξαφανίζονται. Οπότε μην πέσεις από τα σύννεφα αν ανακαλύψεις ότι το καινούργιο σου love interest έχει ήδη αμόρε.
 4. Αντιμετωπίζει τους δικούς του δαίμονες
  Αν και αποτελεί την πιο κοινότυπη δικαιολογία, μερικές φορές όντως δεν συμβαίνει τίποτα άλλο πέρα του ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να δωθεί συναισθηματικά κάπου. Όταν το πρόσωπο με το οποίο βγαίνεις απλά εξαφανίζεται μια μέρα, δεν είναι απίστευτο αν γι’αυτή την εξαφάνιση οφείλεται κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Μερικές φορές, αυτοί οι άνθρωποι περνούν κάτι που δεν μπορούν να διαχειριστούν με αποτέλεσμα να απομονώνονται από όλους κι όλα.
 5. Ανήκει στην κατηγορία των fuckboys
  Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο κάποιος κάνει ghosting είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για σοβαρή σχέση, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν εξέφρασε αυτή του την επιθυμία, αφήνοντας τον άλλο να δημιουργεί διαφορετικές προσδοκίες.

  Σε αυτό το μόνο που έχουμε να πούμε είναι καλύτερα, και το εννοούμε!

Αν έχεις νιώσει κι εσύ αυτό το πικρό συναίσθημα του ghosting, τουλάχιστον ξέρεις πλέον τους λόγους. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκει η δική σου περίπτωση, σκέψου ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι έτοιμος να συμπεριφερθεί ώριμα. Ρώτησε τον ευατό σου αν θέλεις στην ζωή σου αυτή την ποιότητα ανθρώπου. Η απάντηση είμαι σίγουρη, ότι θα σε δικαιώσει.

Αυτό το trend στις σχέσεις είναι χειρότερο κι απ’ το ghosting!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News