Εάν μια σχέση τελειώνει με υγιή τρόπο, είναι απολύτως λογικό να αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σου. Εξάλλου, το άτομο αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι κάποιος που σου αρέσει πραγματικά και απολαμβάνεις να περνάς χρόνο μαζί του, καθώς και κάποιος με τον οποίο έχετε κοινές εμπειρίες, ιδέες, αξίες και ενδιαφέροντα. Το να τα εγκαταλείψεις όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή συνειδητοποίησες ότι μια ρομαντική σχέση δεν θα λειτουργήσει μεταξύ σας είναι πολύ δύσκολο.

Φίλοι ή κάτι παραπάνω; Πώς να καταλάβεις αν θέλεις να μετατρέψεις την φιλία σου σε σχέση

Είναι καλή ιδέα να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σου;

Ναι, είναι απολύτως πιθανό να διατηρήσεις φιλικές σχέσεις με τον πρώην σου. Το αν είναι καλή ιδέα, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση και τα άτομα που εμπλέκονται. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρούν υγιείς και απολύτως φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους χωρίς καμία δυσκολία, ενώ άλλοι ανακαλύπτουν στην πορεία ότι η προσπάθεια αυτή καταλήγει να είναι άσκοπη ή ακόμα και επίπονη.

Δύο άτομα που διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν να είναι μαζί, αλλά υπάρχουν πτυχές της σχέσης τους που εξακολουθούν να είναι πολύτιμες και μπορούν να διατηρηθούν μέσω μιας φιλίας είναι συνήθως εκείνα που παίρνουν την απόφαση να κρατήσουν πιο φιλικές επαφές μεταξύ τους.

Αυτοί είναι οι celebrities που παρέμειναν φίλοι μετά τον χωρισμό τους!

Συμβουλές για το πώς να κάνεις τη φιλία με τον πρώην να λειτουργήσει στην πράξη

μπορούν πρώην να παραμείνουν φίλοι
Freepik

Δώσε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου

Μη βιαστείς να προχωρήσεις σε μια φιλία, για την οποία κανείς από τους δυο σας δεν είναι έτοιμος. Πιθανότατα θα χρειαστείς λίγο χρόνο και χώρο αμέσως μετά το χωρισμό πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να γίνετε φίλοι με τον πρώην σου. Πρέπει να υπάρχει αρκετή χρονική απόσταση μεταξύ της ρομαντικής σχέσης και της νέας φιλίας που θέλετε να χτίσετε.

Βεβαιώσου ότι τον έχεις ξεπεράσει στ’ αλήθεια

Το κλειδί για μια επιτυχημένη φιλία με έναν πρώην είναι να βεβαιωθείς ότι έχετε ξεπεράσει πλήρως ο ένας τον άλλον. Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι κοντά του. Υπάρχει ακόμη έλξη μεταξύ σας; Νιώθεις περίεργα όταν βλέπεις το όνομά του να εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις σου; Η ιδέα του να βγαίνει με κάποια άλλη σε γεμίζει τρόμο και ζήλια; Αν η απάντηση σε όλα αυτά ήταν «Ναι», τότε είναι σημάδι ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα συναισθήματα ανάμεσά σας.

Βεβαιώσου ότι η σχέση σας έχει περάσει σε άλλη βάση

Πολλοί πρώην κάνουν το λάθος να κάνουν τη φιλία τους να μοιάζει πολύ με την σχέση τους. Αυτό συνήθως δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα.

Η φιλία σας δεν πρέπει να είναι παρόμοια με τη σχέση σας. Θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά το πόσο ολοκληρωμένες είναι οι ζωές σας, πόσο βασίζεστε ο ένας στον άλλον και πόση οικειότητα έχετε μεταξύ σας. Αν η φιλική σας σχέση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη σχέση που είχατε πριν χωρίσετε, τότε τελικά μήπως δεν χωρίσατε ποτέ; Και να θυμάσαι: Οι σχέσεις χωρίς ταμπέλες εξακολουθούν να είναι σχέσεις.

Αποδέξου το όταν χρειάζεσαι περισσότερο χώρο

Αν και δεν είναι καθόλου απίθανο για δυο πρώην να παραμείνουν φίλοι, για μερικούς ανθρώπους και κάποιες καταστάσεις απλά δεν λειτουργεί.

Να είσαι αντικειμενική σε σχέση με τυχόν στοιχεία που παρατηρείς και δείχνουν ότι μια φιλία μεταξύ σας δεν σας βγαίνει. Για παράδειγμα, αν ο ένας ή και οι δύο σας ζηλεύετε όταν ο άλλος αρχίζει να βγαίνει με κάποιον, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός διαχωρισμός μεταξύ της παλιάς σχέσης και της φιλίας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον πρώην σου εάν αισθάνεσαι άνετα με την ιδέα να γίνετε φίλοι αμέσως μετά τον χωρισμό ή εάν χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς πρώτα τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνεις ό,τι νιώθεις πως είναι καλύτερο για σένα και τις ανάγκες σου και να μην πιεστείς. Δεν πειράζει αν δεν σας βγαίνει, δεν είστε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι.

Πρώην εραστές και τώρα φίλοι. Τι λέει η επιστήμη (και η λογική) γι’ αυτό;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News