Πόσο σημαντικό είναι να θέτεις προσωπικά όρια στη σχέση με τον σύντροφό σου; Γιατί να το κάνεις και πώς να τα θέσεις σωστά;

Όταν η σχέση βρίσκεται ακόμα στην αρχή, είναι πολύ σημαντικό να μπουν όρια, αν και οι περισσότεροι το ξεχνούν και συνειδητοποιούν την αξία των ορίων όταν η σχέση ωριμάζει και μερικές φορές είναι αργά. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πότε θα κάνεις αυτή τη συζήτηση με τον σύντροφό σου και άσχετα με τα όρια που μπορεί να θέσετε από κοινού, μην ξεχάσεις να βάλεις τα δικά σου προσωπικά όρια στη σχέση για να είσαι ξεκάθαρα απέναντι στον σύντροφό σου και να μην υπάρχουν παρανοήσεις αργότερα.

Όλα τα συστατικά που πρέπει να έχει μία υγιής σχέση

Αν θέσεις τα προσωπικά σου όρια στη σχέση, θα είσαι πιο ελεύθερη σε αυτή και δε θα νιώσεις ποτέ ότι ο σύντροφός σου καταπιέζει εσένα και τα θέλω σου. Μια ειλικρινής και ήρεμη συζήτηση είναι αρκετή για να καταλάβει ο σύντροφός σου τα όριά σου. Αν φυσικά δεις ότι στην πράξη τα ξεχνάει και αυτό σε “πνίγει” οφείλεις να του κάνεις μια υπενθύμιση.

Τα προσωπικά όρια που πρέπει να θέσεις στη σχέση σου

Προσωπικός χρόνος και χώρος

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χώρο. Ακόμα κι όταν είσαι σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε και οι δυο σας να έχετε προσωπικό χώρο και χρόνο και να μην είστε όλη μέρα μαζί κάθε μέρα. Είναι πολύ όμορφο το να περνάτε χρόνο, όμως πρέπει να υπάρχουν και όρια. Δεν χρειάζεται να έρχεται μαζί σου όταν βγαίνεις για καφέ με την παρέα σου ή όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όπως κι εσύ δεν πρέπει να κάνεις το ίδιο. Μπορεί να φαίνεται απλό, όμως δεν είναι και τόσο. Μια μακροχρόνια σχέση δεν μπορεί να αντέξει χωρίς προσωπικό χώρο, ειδικά αν μένετε και μαζί.

Επικοινωνία (πότε και πώς)

Η επικοινωνία έχει πολλές μορφές. Μία καλή επικοινωνία σημαίνει να μιλάς, να ακούς και να καταλαβαίνεις το σύντροφό σου. Αν έστω και ένα από αυτά τα τρία υπολειτουργεί τότε η επικοινωνία δυσχεραίνεται και καταλήγει σε τσακωμούς και διαφωνίες. Πέρα από αυτό, όμως, μην ξεχνά να θέσεις τα όριά σου και σχετικά με το πότε να επικοινωνείτε. Για παράδειγμα, όταν είσαι για καφέ με τις φίλες σου δεν είναι απαραίτητο να μιλάτε με μηνύματα, γιατί έτσι “εισβάλλει” κατά κάποιον τρόπο στον προσωπικό σου χρόνο. Ξεκαθάρισέ το από την αρχή.

προσωπικά όρια στη σχέση
Freepik

Απιστία

Μπορεί για τους περισσότερους να είναι αυτονόητα, όμως δεν χάνεις και κάτι να θέσεις κι εκεί τα όριά σου. Για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να μην απιστούν, αλλά φλερτάρουν έντονα με άλλους. Εσύ τι κάνεις αφενός και αφετέρου τι θα ήθελες να κάνει ο σύντροφός σου;

Συζητήσεις με τρίτους

Τι μπορεί να συζητάει ο καθένας με τους φίλους του και με την οικογένειά του – εννοώντας γονείς, αδέρφια, στενούς συγγενείς. Υπάρχει κάτι για σένα που δεν θες να αναφέρει σε κανέναν; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί; Μήπως πρόκειται για κάτι πολύ προσωπικό ή που αφορά μόνο εσάς τους δύο; Συζητήστε το.

Αξίες

Εδώ αναφερόμαστε κυρίως στις ηθικές αξίες κι είναι καλό μέσα από μια συζήτηση που θα κάνεις με τον σύντροφό σου να μάθεις ποιες είναι οι δικές του – αν έχει – και να ξεκαθαρίσεις και τις δικές σου. Για παράδειγμα, ο σεβασμός και η ειλικρίνεια θεωρούνται αυτονόητα, όμως είναι; Μήπως να δεις αν τα θεωρεί κι εκείνος δεδομένα;

προσωπικά όρια στη σχέση
Pixabay

Παρεμβατικότητα

Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν ο σύντροφός τους να επεμβαίνει σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως η δουλειά. Εσύ έχεις πρόβλημα αν ο σύντροφός σου επεμβαίνει στη δουλειά σου; Αν έρθει μια μέρα από εκεί να σου κάνει έκπληξη; Αν έχει επαφές με άλλους από τον χώρο εργασίας σου;

Όρια και στο σεξ

Υπάρχει κάτι που δεν θες να δοκιμάσεις στο σεξ; Ξεκαθάρισέ το όσο είναι νωρίς. Μην φτάσεις να το πεις την ώρα που είστε στο κρεβάτι. Και εννοείται πως δεν πρέπει να ντρέπεσαι που θέτεις όρια και εκεί, είναι πολύ λογικό, μην διστάσεις.

Τα όρια που πρέπει να θέσεις αν θέλεις μια υγιή και σταθερή σχέση

Πριν κάνεις οποιαδήποτε σχετική κουβέντα περί προσωπικών ορίων με τον σύντροφό σου, φρόντισε να τα έχεις θέσει μέσα σου και να είσαι σίγουρα για τις απόψεις και τα θέλω σου, για να μην επηρεαστείς από τα δικά του!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News