Και εκεί που έλεγα ότι τακτοποιήθηκε η ζωή μου, ότι μπήκα σε μια σειρά, φτου ξανά από την αρχή! Πόσα λάθη μετά το διαζύγιο δεν ακούμε από ανθρώπους που ξαναρχίζουν τη ζωή τους και όμως αναπαράγουν τα ίδια μη λειτουργικά μοτίβα σε όλες τις σχέσεις τους. Κανείς δεν ξεκινά μια σχέση με σκοπό να τελειώσει αυτή. Όσο όμως και αν τραβάτε και οι δύο καταστάσεις, αποσιωπείς πράγματα που σε ενοχλούν, κάνεις τα στραβά μάτια, μόνο κακό κάνεις σε σένα και στη σχέση σου αφού αυτή είναι δομημένη σε σαθρά θεμέλια.

Όταν κλείνει μια πόρτα

Δεν θα αναλύσουμε γιατί φτάσατε στους δικηγόρους. Οι γάμοι κάποτε τελειώνουν, όχι όλοι, κάποιοι, το θέμα είναι να βγεις την επόμενη μέρα έξω με το κεφάλι ψηλά και με σεβασμό σε σένα και στον άνθρωπο που αφιέρωσες κάποια χρόνια της ζωής σου.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πίσω παιδιά είναι ένας ακόμα λόγος να κλείσεις πίσω την πόρτα σου με σεβασμό και να προχωρήσεις παρακάτω. Τα παιδιά μας δεν φταίνε σε τίποτα, δεν ζήτησαν εκείνα να έρθουν στη ζωή, δεν φταίνε εκείνα για τις λάθος επιλογές των γονιών τους.

Είναι πολύ φυσιολογικό την επόμενη μέρα το μόνο που θες να είναι να μείνεις μόνος σου με τον εαυτό σου και να φροντίσεις τις πληγές σου. Να αναδιοργανωθείς, να βάλεις σε σειρά τι θες, διαδικασίες που μπορεί να έκανες διαφορετικά μέχρι τώρα.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη μετά το διαζύγιο

Κάποιοι λένε ότι οι άντρες βρίσκουν αμέσως σύντροφο γιατί δεν αντέχουν να γυρνούν πίσω σε ένα σπίτι με κλειστά τα φώτα. Οι γυναίκες από την άλλη, έχουν ανάγκη από συντροφικότητα αλλά βάζουν τους δικούς τους όρους. Δεν είναι τίποτα φυσικά δεδομένο και απόλυτο αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Πάμε να δούμε λάθη που κάνουν οι περισσότεροι μετά το διαζύγιο;

διαζύγιο ηλεκτρονικά
Pexels
  1. Βιάζεσαι να βρεις άλλο σύντροφο. Η ζωή είναι όλη μπροστά σου και καταλαβαίνω ότι όταν έχεις περάσει άσχημα στην τελευταία σου σχέση ίσως έχεις ανάγκη από λίγη φροντίδα, σεβασμό, αγάπη, νοιάξιμο. Ωστόσο η διαδικασία του διαζυγίου χρειάζεται χρόνο για να επουλωθούν τυχόν πληγές που μπορεί να δημιουργήθηκαν.
  2. Δεν μπορείς να μείνεις μόνη: Και αυτή μπορεί να είναι μια προέκταση του πρώτου. Θυμάσαι όταν ήμασταν νεότεροι, που είχαμε πάντα μια φίλη που έβγαινε από τη μια σχέση και έμπαινε αμέσως στην επόμενη. Αυτή η ανάγκη για να περάσεις αμέσως σε άλλο κεφάλαιο κάτι μαρτυρά. Και ένα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό, σαφώς είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις καθόλου μόνη σου με τον εαυτό σου.
  3. Θεωρείς ότι όλοι οι άντρες είναι ίδιοι: Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως κανένας μας δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Οι συγκρίσεις σαφώς είναι κάτι που γίνονται αυτόματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευσταθούν. Το ότι ο πρώην άντρας σου είχε κάποια πράγματα που δεν σου άρεσαν δεν σημαίνει ότι θα τα βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου. Ο πρώην άντρας σου ήταν έτσι εξ αρχής, άλλο που στην αρχή σε είχε τυφλώσει η φάση του honeymoon και δεν έβλεπες τίποτα μπροστά σου.
  4. Κολλάς με τον πρώην : Έχεις αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στον πρώην σύντροφο όμως από τη στιγμή που αποφασίσατε να τελειώσετε το γάμο σας, ή τη σχέση, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω. Αυτή είναι η σωστότερη επιλογή που μπορείς να πάρεις. Γιατί λοιπόν κοιτάς τι κάνει στα social media και στα stories; Τι σε νοιάζει αν προχώρησε τη ζωή του, πώς είναι η επόμενη σχέση του, πού πήγε τριήμερο; Άστον να τραβήξει εκείνος τον δρόμο μου και εσύ το δικό σου.
  5. Πιστεύεις ότι είσαι αποτυχημένη: Δεν είσαι εσύ αποτυχημενη, ούτε εκείνος αποτυχημένος που ο γάμος δεν κατάφερε να ανθίσει. Η σχέση σας χρειαζόταν δουλειά, υπομονή, διάθεση για επικοινωνία και δύο ανθρώπους που δεν έχουν εγωισμό. Επίσης μην ξεχνάμε ότι αυτό που θέλουμε σήμερα που είμαστε με χ χαρακτηριστικά δεν σημαίνει ότι θα μας εκφράζει και όταν περάσουν τα χρόνια και έχουμε εξελιχθεί στον ψ άνθρωπο. Τίποτα δεν είναι σταθερό και όλα αλλάζουν στη ζωή.
  6. Βγαίνεις ραντεβού χωρίς να σε καλύπτει ο άλλος: Αν και από τη στιγμή που έχεις φάει τα μούτρα σου, προσέχεις περισσότερο τις κακοτοπιές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στις επόμενες σχέσεις μπορεί να κάνουν τα ίδια λάθη. Να επιλέξουν ξανά το ίδιο μοτίβο συντρόφου να αναπαράγουν το ίδιο σενάριο ξανά και ξανά. Σαν να μην έμαθαν τίποτα από την προηγούμενη εμπειρία τους. Πόσες φορές δεν έχεις δει τους επόμενους να είναι πολύ «λίγοι» μόνο και μόνο από το φόβο της μοναξιάς. Γιατί να βγεις με τον άλλον αν δεν έχεις κάτι να πεις μαζί του; Γιατί ξοδεύεις το χρόνο σου;

Πάμε παρακάτω

Μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις ότι πια δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου, να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Γενικά οι αποδείξεις είναι περιττές, ειδικά όταν γνωρίζεις την αξία σου. Δεν είσαι όλα πιστεύει ο πρώην σου για σένα, ούτε όσα εκτιμούν οι άλλοι ότι είσαι. Εσύ αυτό που είσαι και το γνωρίζεις πολύ καλά. Χωρίς ίχνος έπαρσης, μην ακούς τι λένε οι άλλοι γύρω σου.

Αν θες να προχωρήσεις τη ζωή σου κάνε το, αν θες να περιμένεις περίμενε, κάνε ό,τι κάνει εσένα πιο ευτυχισμένη χωρίς δεύτερες σκέψεις. Το ότι τέλειωσε ένας γάμος ή μια μεγάλη σχέση δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Βγαίνοντας απ΄ αυτήν την σχέση λογικά, θα πρέπει να έχεις ωριμάσει ακόμα περισσότερο, λογικά θα έχεις εξοπλιστεί με νέες γνώσεις και μαθήματα χρήσιμα για τις επόμενες σχέσεις σου.

Προφανώς θα έχεις μάθει να οριοθετείς και να σέβεσαι τα όριά σου, να επικοινωνείς τις ανάγκες και τα θέλω σου και ίσως να μην επιτρέπεις συμπεριφορές που ίσως επέτρεψες στην πρώτη σχέση σου. Είμαστε όλοι μας έργα προς βελτίωση και ακόμα και μια λάθος επιλογή δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε αλλά το ποιοι θα είμαστε μετά από όλο αυτό, όταν η καταιγίδα θα έχει περάσει!

Νέος σύντροφος: Συνεχίζοντας τη ζωή μου μετά το διαζύγιο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News