Πόσες φορές έχεις συναντήσει κάποιον κι έχεις νιώσει έλξη; Κάποιες φορές θέλεις να τον αγγίξεις και κάποιες άλλες θέλεις να κάτσετε και να συζητάτε μέχρι το πρωί. Τι εννοούμε στην πραγματικότητα όταν λέμε πως κάποιος με ελκύει και πόσα είδη έλξης υπάρχουν; Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει ένας τρόπος να αγαπήσεις, δεν υπάρχει και μόνο ένας τρόπος να σε ελκύει ένα άλλο άτομο — κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Λίγες είναι οι φορές που έλκεσαι συναισθηματικά από κάποιον, αλλά όχι σεξουαλικά;

Η έλξη είναι βαθιά προσωπικό ζήτημα και στις περισσότερες περιπτώσεις όταν έλκεσαι από κάποιον, αυτό σημαίνει ότι έχεις, ταυτόχρονα, ρομαντικά, συναισθηματικά, σωματικά, πνευματικά και σεξουαλικά αισθήματα.

Ένα γράμμα για αυτό το μικρό-τρελό πράγμα που λέγεται αγάπη, χαρισμένο σε εσένα- Εμένα δεν μου χρειάζεται πια

Αλλά η έλξη δεν είναι πάντα τόσο απλή, γιατί είναι τόσο δυναμική και περίπλοκη, όσο και η προσωπικότητά μας καθώς είναι μία αντανάκλαση αυτής. Έλξη με λίγα λόγια, είναι η ενέργεια του να σε ελκύει πραγματικά κάποιος, από εκεί και πέρα μπορούμε να διαχωρίσουμε το «γιατί σε έλκει» σε διαφορετικούς τύπους έλξης, μόνο και μόνο για να σταματήσουμε να νιώθουμε τόσο μπερδεμένοι.

Οι 5 πιο συνηθισμένοι τύποι έλξης:

Σεξουαλική Έλξη

Η σεξουαλική έλξη μπορεί να μην αφήνει πολλά στη φαντασία γιατί είναι ακριβώς αυτό: να έλκεσαι σεξουαλικά από κάποιον και να έχεις την επιθυμία να είσαι μαζί του σε φυσικό επίπεδο. Αλλά δεν σταματά εκεί. Για παράδειγμα, η σεξουαλική έλξη δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε κάποιον που γνωρίζεις στην πραγματική ζωή. Μπορεί αυτός ο κάποιος να βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο και να παραμένει εκεί. Αν κάποιος, λοιπόν, σου προκαλεί διέγερση, λαγνεία και φυσιολογικό ενθουσιασμό, αυτό είναι σεξουαλική έλξη.

Βάλε το στήθος σου στο παιχνίδι – 4 στάσεις για να το καταφέρεις!

Ρομαντική έλξη

Αν και δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο περίπλοκη, η ρομαντική έλξη τείνει να είναι πιο βαθιά από τη σεξουαλική έλξη, καθώς υπάρχει μια λαχτάρα για μια σύνδεση που δεν αφορά αποκλειστικά το σεξ.

Ρομαντική έλξη είναι η επιθυμία να εμπλακεί κανείς στενά με ένα άλλο άτομο ή να αναπτύξει μια σχέση που εστιάζει σε αμοιβαία συναισθήματα και εμπειρίες. Φυσικά, οι διαφορετικοί τύποι έλξης μπορούν να υπάρχουν μαζί. Οι ρομαντικές έλξεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη σεξουαλική έλξη και τη συναισθηματική έλξη για μερικούς, αλλά όχι για όλους. 

σεξ στην εγκυμοσύνη
Freepik

Φυσική έλξη

Για να μην συγχέεται με τη σεξουαλική έλξη, η φυσική έλξη αφορά περισσότερο τη λαχτάρα του να θέλεις να είσαι σωματικά κοντά σε ένα συγκεκριμένο άτομο και να το αγγίξεις ή να σε αγγίξει.

Η σωματική έλξη είναι η επιθυμία για μια αισθησιακή και απτή σύνδεση που μπορεί να έχει σεξουαλικές, συναισθηματικές ή ρομαντικές επιπτώσεις, αλλά δεν τις απαιτεί. Μερικοί άνθρωποι ικανοποιούνται με απτά ερεθίσματα, ανεξάρτητα από το σεξ και τον ρομαντισμό, όπως αγκαλιές, κράτημα χεριών ή μασάζ. Για παράδειγμα, μπορείς να απολαμβάνεις την αγκαλιά με έναν φίλο σου, αλλά να μην θέλεις να κάνεις σεξ μαζί του.

Το σωματικό άγγιγμα, είτε μεταξύ εραστών, φίλων, οικογένειας, είτε με το κατοικίδιό σου, είναι μια έκφραση αγάπης και στοργής.

Συναισθηματική Έλξη

Όταν πρόκειται για συναισθηματική έλξη, αφορά περισσότερο την επιθυμία για οικειότητα παρά οτιδήποτε άλλο.

Την συναισθηματική έλξη την προκαλεί η επιθυμία για σύνδεση. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα που ποθούν τη συμπόνια και τη συντροφικότητα κι έχουμε ανάγκη αυτό το είδος έλξης. Η συναισθηματική έλξη είναι μια κοινή εμπειρία έκφρασης και λήψης αγάπης, σεβασμού, υποστήριξης και αποδοχής και μπορείς να μοιράζεσαι τις ελπίδες σου, τους φόβους σου, τα όνειρά σου και τις αξίες σου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν δημιουργούν μόνο την έλξη, αλλά χτίζουν μια σχέση, είτε είναι πλατωνική είτε ρομαντική. 

Σου κάνει συνέχεια κομπλιμέντα και σε γεμίζει με δώρα; Πρόσεχε γιατί μπορεί να είναι σημάδια «Love Bombing»

παρηγοριά στα δύσκολα

Αισθητική έλξη

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την αισθητική έλξη είναι ότι δεν συνεπάγεται απαραίτητα την έλξη για κάποιον, όσο το να εκτιμάς την εμφάνισή του. Δεν περιλαμβάνει συνήθως την επιθυμία για σεξ, άγγιγμα, οικειότητα ή ρομαντισμό, αλλά αφορά αποκλειστικά την εμφάνιση. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η σωματική διάπλαση ενός μοντέλου του Calvin Klein αλλά δεν νιώθεις σεξουαλική επιθυμία, αυτό είναι αισθητική έλξη.

Να θυμάσαι πως μπορείς να βιώσεις πολλούς τύπους έλξης για ένα άτομο ή να έχεις μια έλξη που είναι καθαρά σωματική και να εξελιχθεί σε σεξουαλική και ρομαντική. Ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια έλξη για κάποιον μπορεί απλώς να εξαφανιστεί. Η έλξη δεν είναι απομονωμένη, εξελίσσεται συνεχώς με βάση το ποιος είσαι, πού είσαι, τι γνωρίζεις για τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, καθώς και τις προηγούμενες εμπειρίες σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News