Είμαστε σε σχέσεις πολλές φορές που είναι δύσκολες και μη λειτουργικές και όταν πάρουμε τη δύναμη ανοίξουμε την πόρτα να φύγουμε, κρατάμε ένα βάρος μέσα μας. Το μόνο που πρέπει να σε ρωτήσεις σε αυτήν την περίπτωση είναι γιατί με τιμωρώ; Γιατί σου αξίζει να κουβαλάς αυτό το βάρος της μη λειτουργικής σχέσης σε όλες τις υπόλοιπες που θα έρθουν στο δρόμο της ζωής σου; Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας ίδιοι, δεν φταις εσύ για όλα. Πρέπει κάποτε να πάρεις τη δύναμη να καταλάβεις ότι σου αξίζει να αγαπηθείς και να αγαπήσεις.

Γιατί με τιμωρώ για τις σχέσεις του παρελθόντος

Αυτή η δύσκολη σχέση που είχες στο παρελθόν είναι ένα μάθημα για το μέλλον. Όπως όλες σχεδόν οι δυσκολίες που έρχονται στο μονοπάτι της ζωής μας και αν τις δούμε έτσι μπορούμε να πάρουμε τα μέγιστα από αυτές. Μπορεί να είσαι μεγαλωμένος έτσι ώστε να σέβεσαι τον εαυτό σου και να αποφεύγεις τις κακοτοπιές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο δεν μπόρεσες να διαχωρίσεις τα όριά σου φταις εσύ για τον τρόπο που σου φέρθηκε ο άλλος.

Οι σχέσεις είναι ωραίες αλλά είναι και δύσκολες, δύο άνθρωποι διαφορετικοί ενώνονται και αυτό που βγαίνει σαν αποτέλεσμα είναι είτε μαγεία, είτε κόλαση. Αυτό το γνωρίζουν μόνο οι άνθρωποι που αποτελούν τις σχέσεις και καμιά φορά μπορεί να βγαίνει και προς τα έξω. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παλέψεις με τους δαίμονές σου και να βγεις νικητής. Δεν είναι εύκολο να παλέψεις με τους δαίμονες του άλλου και να επιβιώσεις. Γι’αυτό θα ακούσεις συχνά να λένε ότι μόνο δύο ολόκληρα κάνουν μια σχέση ουσιαστική και όχι δύο μισά.

Πώς να τον ξεπεράσω
Pexels

Το μέγιστο μάθημα:

Της διαφύλαξης και χάραξης των προσωπικών μας ορίων. Πώς, με ποιον τρόπο θα διαβεβαιώσεις τον εαυτό σου ότι ποτέ στο μέλλον δεν πρόκειται να κάνεις το λάθος να επιτρέψεις σε οποιονδήποτε άνθρωπο να περάσει τα όριά σου.

Είναι δείγμα αγάπης και σεβασμού του εαυτού μας το να μην επιτρέπουμε να ανοίγουν την «πόρτα» της ψυχής μας οι άνθρωποι και να τσαλαπατούν τα συναισθήματά μας, να μπαίνουν σαν σίφουνες και να ρίχνουν ευθύνες και κατηγορίες για τα πάντα.

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σε σχέση με τέτοιου είδους ανθρώπων. Πού έμαθαν να μην ζητούν συγνώμη, να θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο και τελικά να μας φορούν την ταμπέλα του φταίχτη. Δεν ξέρω πότε χάνεται η μπάλα από τα πόδια μας, όταν τελειώσει η φάση του honeymoon,  όταν καταλάβεις ότι προσέλκυσσες έναν νάρκισσο στη ζωή σου, όταν βρέθηκες μπροστά σε ένα αδιέξοδο και έψαχνες να βρεις τον τρόπο διαφυγής.

Άσε το χθες εκεί που ανήκει

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη ζωή μας με κάτι, αυτό θα ήταν ένα βιβλίο. Αυτή η παρομοίωση μου ταιριάζει περισσότερο απ΄όλες. Είμαστε όλοι μας ένα βιβλίο, ο τίτλος του είναι το όνομά σου, στο εξώφυλλό του έχει μια φωτογραφία σου και κάθε χρόνος της ζωής σου είναι ένα κεφάλαιο.

Κάθε κεφάλαιο έχει μέσα του ευτυχισμένες στιγμές, έχει λύπες, έχει προκλήσεις, πράγματα που πέρασες και είπες: «αυτό δεν θα το αντέξω», «δεν μπορώ να τα καταφέρω». Έχει ανείπωτες χαρές, έχει απλές καθημερινές μέρες που φαινομενικά δεν γινόταν τίποτα, έχει πόνο.

Μάθε να κρατάς τα προηγούμενα κεφάλαια της ζωής σου εκεί που ανήκουν. Στο χθες. Το χθες έφυγε, το αύριο είναι αμφίβολο, μόνο το τώρα έχουμε. Πώς το χθες μπορεί να γίνει οδηγός και μάθημα για το σήμερα, είναι στο χέρι μας να το ανακαλύψουμε.

Το ότι ήσουν κάποτε σε μια σχέση που κάποιος θεώρησε ότι είχε δικαιώματα πάνω σου, που σε θεωρούσε κτήμα του, που σου φέρθηκε χωρίς σεβασμό και εσύ δεν είχες τότε τη δύναμη να το αποτρέψεις είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Αν βρήκες τη δύναμη να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις, μπράβο σου btw που το κατάφερες, είναι το πρώτο βήμα αυτό που έκανες.

Το πρώτο βήμα της χάραξης των προσωπικών σου ορίων. Όταν κάτι δεν μας αρέσει το λέμε, όταν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα το λέμε, δεν θα μας πουν κακό παιδί, δεν θα μας παρεξηγήσουν. Οι άνθρωποι θα μας φερθούν όπως τους επιτρέπουμε και αυτό είναι κάτι που θα το δεις από την πρώτη φορά που θα αρχίσει μια συμπεριφορά. Δεν μπορείς να το επιτρέπεις συνεχώς αν κάτι σε ενοχλεί. Μιλάς και εύχομαι να έχεις την ελευθερία να μιλήσεις και να πεις τι θέλεις χωρίς να φοβάσαι, αλλά να είσαι ισότιμη σε μια ισότιμη σχέση.

Άσε χώρο για νέα πράγματα

Την ημέρα που θα αγαπήσεις τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι, χωρίς προϋποθέσεις δηλαδή, θα δεις ότι τότε θα έρθουν όμορφα πράγματα στη ζωή σου. Με οδηγό και παράδειγμα προς αποφυγήν όλα αυτά τα μαθήματα από τις προηγούμενες σχέσεις και χωρίς να θες να σε τιμωρείς πια όλα αυτά που επέτρεψες να γίνουν, αλλά με διάθεση να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.

Όσο γεμίζεις την καρδιά σου με το παρελθόν και το μαύρο του χθες δεν αφήνεις να έρθει το φως το σήμερα στη ζωή σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, πάρε τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια για να βγεις από μη λειτουργικά περιβάλλοντα, να αφήσεις πίσω σου το χθες, να γιατρέψεις το χθες και να απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις το σήμερα.

Μήπως ο φόβος της εγκατάλειψης δεν σε αφήνει να ζήσεις τον έρωτα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News