Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές, θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, εκδηλώνονται χωρίς καν να το καταλάβει ένα ζευγάρι. Η συνεξάρτηση είναι ένα τέτοιο ζήτημα. «Η συνεξάρτηση είναι η υπερβολική συναισθηματική ή ψυχολογική εξάρτηση από έναν σύντροφο», εξηγεί η Δρ Τζένιφερ Ρόουντς, κλινική ψυχολόγος.

Ένα άτομο μπορεί να συμπεριφερθεί έτσι στις σχέσεις του λόγω του τρόπου με τον οποίο μεγάλωσε. Δυσλειτουργικές οικογένειες ή το μεγάλωμα με έναν άρρωστο γονέα είναι πιθανό να δημιουργήσουν συνεξαρτώμενη συμπεριφορά. Φυσικά, το να μεγαλώσεις σε μια δυσλειτουργική οικογένεια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσεις απαραίτητα αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά για κάποιους μπορεί να δημιουργήσει αυτό το μοτίβο. 

Τα σημάδια ενός εξαρτημένου συντρόφου δεν είναι πάντα εμφανή. Πολλές φορές, αυτή η συμπεριφορά κάνει τον άλλο σύντροφο να νιώθει καλά -ειδικά στην αρχή της σχέσης- οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για να παρέμβει. «Ο συνεξαρτώμενος σύντροφος πρέπει να χωρίσει και να αναπτύξει τη δική του αυτοεκτίμηση ή να αφήσει τη σχέση για να γίνουν καλύτερα και τα δύο άτομα», τονίζει η Δρ Ρόουντς.

σχέση εξάρτησης
pexels

Μήπως έχεις σχέση εξάρτησης κι έναν σύντροφο που δεν σ’ αφήνει να «αναπνεύσεις»; Τα 10 σημάδια

  1. Δεν μπορεί να πει ποτέ όχι. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις κάτι ωραίο για κάποιον που σε ενδιαφέρει, κι άλλο να νιώθεις ότι πρέπει πάντα να το κάνεις. Οι συνεξαρτώμενοι δεν αισθάνονται ότι έχουν επιλογή. Το να λένε «όχι» τους προκαλεί άγχος, έτσι κάνουν τα πάντα για να θυσιάσουν τις ανάγκες τους για να εξυπηρετήσουν άλλους.
  2. Θέλει να μιλάτε όλη την ώρα. Μόλις σε δει online… τσουπ σου στέλνει! Για την ακρίβεια -χωρίς να το έχει πει ποτέ ανοιχτά- θέλει να μιλάτε κάθε στιγμή της ημέρας που δεν είσαι σοβαρά απασχολημένη, ενώ μπορεί καμιά φορά να παρατηρήσεις ότι αυτό δεν σταματάει ακόμα και τις ώρες που εργάζεσαι, ειδικά εάν δει ότι ανταποκρίνεσαι στα μηνύματα ή τις κλήσεις του.
  3. Ποτέ δεν νιώθει ότι είναι αρκετά καλός για σένα. Συχνά, ένας συνεξαρτώμενος σύντροφος σε μια σχέση θα δείξει χαμηλή αυτοεκτίμηση και γι΄αυτό θα προσπαθήσει να στοχεύσει στην ευχαρίστηση του άλλου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκφράζουν τα αληθινά τους συναισθήματα πάντα ή αυτό που πραγματικά σκέφτονται, από φόβο ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τους εγκαταλείψει.
  4. Νιώθει υπεύθυνος για σένα. Οι συνεξαρτώμενοι σύντροφοι είναι πρόθυμοι να κάνουν ακραίες θυσίες για να κάνουν τον σύντροφό τους ευτυχισμένο. Βάζουν τους άλλους πρώτα, κάτι που ακούγεται αλτρουιστικό, αλλά όταν είναι εις βάρος της δικής τους ευημερίας, κάνουν περισσότερο κακό στον εαυτό τους παρά καλό.
  5. Αναστατώνεται εάν δεν έχει νέα σου για λίγο. Ένας συνεξαρτώμενος μπορεί να αισθανθεί οποιοδήποτε είδος εγκατάλειψης, ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο μικρό, όπως το να μην λάβει κλήση από τον σύντροφό του όταν του είπε ότι θα το έκανε. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα φόβου της εγκατάλειψης.
  6. Δεν μπορεί να διασκεδάσει χωρίς εσένα. Οι πιθανότητες είναι ότι, εάν είσαι σε μια σοβαρή σχέση, εσύ και ο σύντροφός σου έχετε πολλούς κοινούς φίλους, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο καθένας και τους δικούς του φίλους. Οι συνεξαρτώμενοι σύντροφοι έχουν πρόβλημα να απολαύσουν τη ζωή χωρίς τη σχέση τους επειδή αισθάνονται πιο ασφαλείς, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο και αυτοπεποίθηση όταν είναι με το ταίρι τους.
  7. Δεν έχει προσωπικά όρια. Οι συνεξαρτώμενοι αισθάνονται υπεύθυνοι για τους άλλους, κάτι που οδηγεί σε αδύναμα προσωπικά όρια.
  8. Πρέπει να έχει πάντα τον έλεγχο. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι έχει τον έλεγχο, τον βοηθά να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Προφανώς, όλοι θέλουμε να έχουμε κάποιο βαθμό ελέγχου στη ζωή μας, αλλά για έναν συνεξαρτώμενο σύντροφο, η διατήρηση του ελέγχου τον εμποδίζει να πάρει ρίσκα ή να μοιραστεί τα αληθινά του συναισθήματα. Όλοι οι άνθρωποι που ευχαριστούν και φροντίζουν σε ακραίο βαθμό, ασκούν μια μορφή ελέγχου. Μπορεί να είναι υποσυνείδητο, αλλά το να είσαι πολύ καλός και να ευχαριστείς τους ανθρώπους, είναι παράλληλα κι ένας εύκολος τρόπος να τους χειραγωγήσεις.
  9. Είναι πολύ αναποφάσιστος. Από το τι θα φάει για δείπνο μέχρι το αν θα αποδεχτεί ή όχι μια προσφορά για δουλειά, ένας συνεξαρτώμενος δεν είναι καλός στη λήψη αποφάσεων, όσο ασήμαντη κι αν είναι. Βασίζεται τόσο πολύ στις απόψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου του απέναντί ​​του, που προτιμά να μην έχει άποψη για να μην ενοχλήσει τον σύντροφό του αν διαφωνεί.
  10. Δεν αντέχει να μην είναι δίπλα σου όταν το χρειάζεσαι. Όλοι θέλουμε να είμαστε εκεί για τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά μερικές φορές η ζωή μπαίνει εμπόδιο και δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εάν ένας συνεξαρτώμενος δεν μπορεί να είναι εκεί για τον σύντροφό του, μπορεί να αισθάνεται πολύ στενοχωρημένος, σ΄έναν ακραίο βαθμό. Αν μάλιστα κάποιος άλλος βοηθά τον σύντροφό του που έχει ανάγκη, όσο ανόητη κι αν είναι η ανάγκη, θα τον κάνει να αισθάνεται ανεπαρκής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News