Ο οργασμός της γυναίκας έχει τεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο από τους ερευνητές, οι οποίοι αποκαλύπτουν 4 πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ για τον γυναικείο οργασμό και θέλουμε να ξέρουμε.

Είτε είσαι γυναίκα είτε όχι, σίγουρα ο γυναικείος οργασμός θα σε έχει απασχολήσει λίγο – πολύ και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που δεν συζητάνε εύκολα οι γυναίκες, ειδικά αυτές που δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό ή προσποιούνται. Για άλλους πάλι, ο οργασμός της γυναίκας θεωρείται θέμα ταμπού, αν και δε θα ‘πρεπε, γιατί δεν έχουν μόνο οι άνδρες δικαίωμα στην ευχαρίστηση.

Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα έρχεται σε οργασμό;

Όταν μια γυναίκα έρχεται σε οργασμό, οι μύες του πυελικού εδάφους συστέλλονται ρυθμικά και ακούσια. Αυτές οι συστολές πιστεύεται ότι βοηθούν στην απομάκρυνση του αίματος από τους ιστούς της κλειτορίδας και του αιδοίου, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στη συνήθη χαλαρή κατάσταση τους. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης και του οργασμού, ο καρδιακός ρυθμός των γυναικών, ο ρυθμός αναπνοής και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται σημαντικά.

Τα επίπεδα οξυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, αυξάνονται κατά τη σεξουαλική διέγερση και πιστεύεται ότι κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Τι άλλο συμβαίνει κατά τον γυναικείο οργασμό; Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ντοπαμίνη, την «ευτυχισμένη ορμόνη», ενεργοποιούνται σε άνδρες και γυναίκες, αλλά στις τελευταίες ενεργοποιούνται και μερικές ακόμα περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και τις περιοχές που σχετίζονται με τους μύες του πυελικού εδάφους.

Επίσης, πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν αλλοιωμένη ή και μειωμένη κατάσταση συνείδησης, κάτι που μπορεί να συνδέεται με περιοχή του εγκεφάλου.

Αυτό που είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί είναι πώς σχετίζονται το σώμα και ο εγκέφαλος. Είναι γνωστό ότι η συχνότητα και η ένταση των γυναικείων οργασμών εξαρτάται από μια σειρά πολύπλοκων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθυμιών μιας γυναίκας, της αυτοεκτίμησης, της επικοινωνίας με τον σύντροφό της και της γενικής ψυχικής υγείας.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει(ς) οργασμό;

Δεν είναι όλες οι γυναίκες οργασμικές. Είναι πρόβλημα αυτό;

Δεν έρχονται όλες οι γυναίκες σε οργασμό και είναι πολύ λογικό αυτό. Το 21% των Αυστραλών γυναικών ηλικίας 20-64 ετών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό. Από βιολογικής άποψης, η αδυναμία οργασμού παρά την επαρκή σεξουαλική διέγερση δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, οι ανοργασμικές γυναίκες συχνά αναφέρουν ότι ντρέπονται, αγχώνονται και νιώθουν άσχημα με αυτό. Μερικές από αυτές καταφεύγουν στον ψεύτικο οργασμό, τον οποίο και αναφέρουν περίπου τα 2/3. Αυτό συνήθως συμβαίνει είτε για να αισθάνονται οι ίδιες καλύτερα κατά τη διάρκεια του σεξ είτε για να κάνουν τους συντρόφους τους να νιώθουν καλά.

Δεν είσαι η μόνη! Γιατί οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό; Οι βασικές αιτίες που θες να γνωρίζεις

Ωστόσο, η δοκιμή διαφορετικών τύπων διέγερσης μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα η διέγερση της κλειτορίδας.

οργασμός της γυναίκας
Unsplash/ We-Vibe WOW Tech

Μπορείς να έχεις πολλαπλό ή υπερβολικό γυναικείο οργασμό;

Όχι! Ενώ μια έρευνα που διεξήχθη από μια διαδικτυακή σελίδα γνωριμιών δείχνει ότι το 77% των γυναικών είχαν πολλαπλούς οργασμούς, η ακαδημαϊκή μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου στο 14%. Μερικές γυναίκες που έχουν πολλαπλούς οργασμούς αναφέρουν τον δεύτερο οργασμό τους ως τον εντονότερο, αλλά στη συνέχεια η ευχαρίστηση γίνεται λιγότερο έντονη.

Ειδικά αν ο οργασμός είναι κολπικός, βεβαιώσου ότι η λίπανση είναι αρκετή, καθώς η παρατεταμένη διέγερση χωρίς επαρκή λίπανση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο.

Περίπου το 50% των γυναικών σε μία μελέτη δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν δονητές για να φτάσουν στον οργασμό (ή σε πολλαπλούς οργασμούς). Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι δονητές μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία της κλειτορίδας, καθιστώντας δυσκολότερο για τις γυναίκες τον οργασμό μέσω διέγερσης της κλειτορίδας που δεν περιλαμβάνει δονήσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι η απευαισθητοποίηση είναι ήπια και παροδική.

Δυσκολεύεσαι να έρθεις σε οργασμό; Οι συμβουλές που θα σου δώσουν τη λύση!

Σε τι χρησιμεύει τελικά ο οργασμός της γυναίκας;

Οι απόψεις που κυριαρχούν είναι τρεις. Για να αυξήσει την επιτυχία της αναπαραγωγής, για να ενισχυθεί η σύνδεση του ζευγαριού ή επειδή απλά είναι ένα υποπροϊόν της εξέλιξης, που υπάρχει επειδή τα αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα αναπτύσσονται με παρόμοιο τρόπο με τα έμβρυα, και αρχίζουν να διαφοροποιούνται μόνο σε κύηση περίπου έξι εβδομάδων.

Το ότι ο γυναικείος οργασμός δεν εξυπηρετεί στην αναπαραγωγή του είδους, όπως ο ανδρικός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός. Αντιθέτως, συμβάλλει στις υγιείς σχέσεις και τη σεξουαλική ευημερία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News