Δεν είναι εύκολο να διαρκέσει ο γάμος για πολλά, πολλά χρόνια και η σχέση του ζευγαριού να συνεχίσει να είναι υγιής όλο αυτό το διάστημα. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι από την αρχή της σχέσης ώστε αυτή να καταλήξει να είναι μακροχρόνια.

Και μπορεί να έχουμε μιλήσει πολλές φορές για συμπεριφορές μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση, όπως ο σεβασμός και η ειλικρίνεια που πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές, όμως υπάρχουν κάποια καθημερινά πράγματα που βοηθούν πραγματικά στο να διατηρηθεί η σχέση και να μην υπάρχουν έντονα προβλήματα στο γάμο. Ποια είναι αυτά;

Πώς θα διαρκέσει ο γάμος περισσότερο;

Φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα και ορίστε τους κανόνες

Σε μια σχέση και οι δύο είναι ισάξιοι, δεν μπορεί ο ένας να παίρνει μόνος του τις αποφάσεις και ο άλλος να ακολουθεί. Από τη δημιουργία ενός προγράμματος μέχρι και τα προσωπικά όρια, πρέπει να παίρνετε μαζί αυτές τις αποφάσεις. Γι’ αυτό φροντίστε να αποφασίζετε μαζί από τα πιο σημαντικά μέχρι και τα πιο ασήμαντα, χωρίς να σημαίνει ότι θα νιώθετε πιεσμένοι και χωρίς ελευθερίες.

Η διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνεις για έναν ευτυχισμένο γάμο

Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού

Μία μελέτη σημείωσε ότι το 56% των παντρεμένων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η συνεργασία στις δουλειές του σπιτιού είναι πολύ σημαντική για έναν επιτυχημένο γάμο. Αυτό ισχύει και για ζευγάρια που ζουν μαζί. Μπορείτε να χωρίσετε τα καθήκοντα ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και να βγάλετε ένα πρόγραμμα, ώστε να μην αναλαμβάνει μόνο ο ένας από τους δύο το νοικοκυριό.

διαρκέσει ο γάμος
Pixabay

Μιλήστε για τα οικονομικά

Όπως οι δουλειές του σπιτιού, έτσι και τα έξοδα θεωρούνται κοινές ευθύνες. Είναι σημαντικό να συζητάτε πώς θα χωρίσετε τους λογαριασμούς, ποιος θα πληρώνει το σούπερ μάρκετ και άλλα έξοδα που προκύπτουν, ανάλογα με τους μισθούς και τις ανάγκες σας. Επίσης, μην ξεχνάτε την από κοινού αποταμίευση!

Λύστε τις ενοχλητικές σας συνήθειες

Όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να ζουν μαζί, τότε παρατηρούν κάθε περίεργη συνήθεια που έχει ο κάθε σύντροφος. Ένας τρόπος για να αποφύγετε τους τσακωμούς που μπορούν εύκολα να προκύψουν είναι να βρείτε λύσεις από κοινού, κάνοντας από μια υποχώρηση ο καθένας κάθε φορά.

Βρείτε το δικό σας… τελετουργικό

Ένα άρθρο έρευνας από το Journal of the Association for Consumer Research αναφέρει ότι τα ζευγάρια που κάνουν “τελετουργικά” μαζί, βιώνουν «πιο θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση στις σχέσεις». Αυτές οι κοινές στιγμές μπορεί να είναι τόσο απλές όσο το να κάνετε μαζί τις δουλειές του σπιτιού, να χαλαρώνετε στον καναπέ ενώ παρακολουθείτε μια ταινία ή να κάνετε μασάζ ο ένας στον άλλο. Το κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του συνήθειες.

διαρκέσει ο γάμος
Unsplash/Toa Heftiba

Επενδύστε στον προσωπικό χώρο και χρόνο

Η συμβίωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε κάθε στιγμή μαζί. Σε μια υγιή σχέση οι δύο σύντροφοι περνούν χρόνο ξεχωριστά και αφιερώνουν στιγμές στους εαυτούς τους. Σκέψου πως μες το γάμο, σε μια μακροχρόνια σχέση, το να είστε συνέχεια μαζί μπορεί να κουράσει, όσο κι αν αγαπιέστε.

Λύστε τα προβλήματά σας την ίδια μέρα, πριν πάτε για ύπνο

Μπορεί να προκύπτουν διαφωνίες, προβλήματα, όμως το σημαντικό είναι να τα λύνετε άμεσα και με υγιή τρόπο. Επιλύστε καθετί που συμβαίνει εκείνη την ώρα, την ίδια μέρα και μην πέφτετε για ύπνο, όντας τσακωμένοι και με άλυτα προβλήματα. Τα ζευγάρια που το κάνουν αυτό έχουν ένα γάμο που διαρκεί παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Οι σύμβουλοι σχέσεων μίλησαν! 10+1 καθημερινές συνήθειες που θα κάνουν τη σχέση με τον σύντροφό σου πιο ισχυρή από ποτέ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News