Η επικοινωνία στη σχέση θεωρείται για κάποιους ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος της σχέσης. Πόσα ζευγάρι δεν ξέρεις που η επικοινωνία έχει αποτύχει; Η σύντροφος λέει τα παράπονα που έχει από τον σύντροφο στις φίλες της, εκείνος συνήθως δεν τα λέει πουθενά και τα κρατάει μέσα του και περιμένουν μετά να γεράσουν μαζί. Καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές θες να μιλήσεις σε κάποιον τρίτο για να τα βγάλεις από μέσα σου όμως τα λες σε λάθος άνθρωπο.

Πώς να βελτιωθεί η επικοινωνία στη σχέση;

Το να μπορείς να επικοινωνείς σωστά με όλους, όχι μόνο με τον σύντροφο, είναι ένα skill που είναι από τα πιο χρήσιμα για τη ζωή ενός ανθρώπου. Πώς όμως μπορούμε να χτίσουμε αυτή την τόσο σημαντική δεξιότητα αν σήμερα δεν είμαστε πολύ καλοί;

τρόποι έκφρασης της αγάπης
Pexels/Natali Smirnova
 • Μαθαίνουμε πρώτα από όλα να ακούμε. Η επικοινωνία θέλει δύο, όπως το ταγκό. Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάς μόνος σου ή να μην ακούς τον άλλον άνθρωπο. Κάποιες φορές η εξωλεκτική επικοινωνία, ακόμα και η σιωπή λένε περισσότερα από όσα λένε 1000 λέξεις.
 • Τα πολλά λόγια κουράζουν. Σταμάτα αυτή την συνήθεια όσο πιο γρήγορα μπορείς.
 • Καμιά φορά ο τρόπος που λες κάτι μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις. Το θέμα δεν είναι το τι λες αλλά με ποιον τρόπο το λες. Προσπάθησε να πεις κάτι μια φορά στο μυαλό σου και δες πώς σου ακούγεται εσένα.
 • Βρες τις κατάλληλες λέξεις πριν μιλήσεις και διάλεξέ τις πολύ προσεκτικά. Οι λέξεις έχουν δύναμη και επιπλέον όποια λέξη λέμε καθρεφτίζει αυτό που έχουμε εμείς μέσα μας.
 • Μη χρυσώνεις το χάπι. Πες σταράτες λέξεις στον άνθρωπό σου. Αν κάτι σε ενοχλεί μη το κουκουλώνεις.
 • Μην κρατάς ανοιχτούς λογαριασμούς από πράγματα που είχαν γίνει παλιά. Ό,τι σε απασχολεί λύσε το με τον άνθρωπό σου σήμερα.
 • Μη κάνεις μούτρα. Αν δεν πηγαίνεις δημοτικό, δεν δικαιούσαι πια να συμπεριφέρεσαι έτσι. Λύνουμε τις διαφορές μας με τον διάλογο.
 • Κάνε ερωτήσεις; Ναι αυτοί οι επικοί διάλογοι που έκανε ο Γιάγκος Δράκος στη Βύρνα, είναι πραγματικά ότι χρειάζεται για μια ωραία και κατανοητή επικοινωνία. Οι ερωτήσεις δεν χωρούν παρεξηγήσεις. Αν κάτι δεν το κατάλαβες ρώτησέ το, διευκρίνισε το.
 • «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Να μιλάς όταν δεν έχεις νεύρα, όταν έχεις κάτσει και έχεις σκεφτεί τα πράγματα και τα έχεις ζυγίσει, εν θερμώ πάντα οι συζητήσεις θα καταλήγουν άδοξα.
 • Μην κάνεις υποθέσεις. Αν γιατί έχεις αμφιβολία ή κάτι σε πείραξε, συζήτησέ το και δες τι ακριβώς συμβαίνει.
 • Μην χειραγωγείς. Μην είσαι χειριστικός και μην δημιουργείς αυτό που λέμε manipulation. Αυτή είναι μια εντελώς τοξική συμπεριφορά και δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο, πόσο μάλλον τον σύντροφό μας.
  • Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε! Είναι αδύνατον να συμφωνούμε πάντα. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και αυτό είναι οκ. Μπορούμε να διαφωνήσουμε χωρίς να τσακωθούμε. Είναι υγιές το να μπορείς να εκφράσεις την διαφορετική άποψη με σεβασμό.
  • Κάποιες κουβέντες γίνονται μόνο ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ. Άσε τα μηνύματα, τις βιντεοκλήσεις, τα τηλέφωνα. Όλα αυτά μπορεί να κρύβουν παρεξηγήσεις. Οι σοβαρές κουβέντες γίνονται μόνο από κοντά. Άσε τη λίστα του σούπερ μάρκετ και τα γλυκόλογα για τα μηνύματα.
 • Πες σ’αγαπώ! Κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται απόδειξη, ή λόγος για να πεις σ’αγαπώ. Να λες και να το νιώθεις και να το δείχνεις αυτό το σ’αγαπώ που του λες. Είναι άλλωστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου αυτός ή όχι;

Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από την άλλη όμως σου δίνουν πίσω αυτό το πολύτιμο δέσιμο και την αγάπη που δεν συγκρίνεται με τίποτα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News