Καθώς μετράς αντίστροφα για τις γιορτές και η ατζέντα γεμίζει από οικογενειακά τραπέζια που είσαι καλεσμένη, αν είσαι single φαντάζομαι το σκέφτεσαι λίγο παραπάνω το πώς θα πας. Πώς να αντιμετωπίσεις την οικογένεια που ρωτά γιατί είσαι single στο γιορτινό τραπέζι; Εκνευριστικό! Το ξέρω, η προσωπική σου κατάσταση δεν είναι προφανώς θέμα συζήτησης σε ένα γιορτινό τραπέζι. Και κάπου εδώ αναπολείς τις περσινές γιορτές που λόγω πανδημίας πέρασες με τους λίγους και καλούς. Φέτος όπως φαίνεται θα ανοίξει λίγο περισσότερο ο κύκλος οπότε ας είσαι προετοιμασμένη και για τις αδιάκριτες ερωτήσεις.

πρώτη φορά Χριστούγεννα με τους γονείς του συντρόφου
Pexels

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι «φτιαγμένα» για όσους έχουν σχέση;

Παρεμβατικές ερωτήσεις

Συνηθίζεται στα οικογενειακά τραπέζια να πέφτουν οι προβολείς στους άλλους. Έχεις καιρό να δεις κάποια άτομα της ευρύτερης οικογένειας και μαθαίνεις τα νέα. Η αλήθεια είναι ότι για να θεωρείσαι ότι έχεις όλο το πακέτο της ευτυχίας, θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει το τρίπτυχο: οικογένεια, παιδιά, δουλειά και να φαίνεσαι και λαμπερός ταυτόχρονα και όλα αυτά να έχουν γίνουν και μέχρι τα 30!

Λες και είμαστε όλοι πλασμένοι από το ίδιο υλικό, με τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια γούστα. Η ουσία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και ο καθένας κρίνει εξ ιδίων το πόσο ευτυχισμένος και επιτυχημένος είναι από το πώς νιώθει με το πετσί του και όχι από τι θέλει η κοινή γνώμη για αυτόν.

Είμαι single στο γιορτινό τραπέζι και είναι επιλογή μου!

Κάνε λίγο εικόνα ένα όμορφο τραπέζι με πολλές καρέκλες, τα λευκά σερβίτσια και τα τραπεζομάντιλα στρωμένα. Από το βάθος ακούγεται ράδιο με ελληνικά τραγούδια και όλοι οι συγγενείς και φίλοι που περνάγατε μαζί τις γιορτές από όταν ήσουν παιδί καθισμένοι στις θέσεις τους. Η αμήχανη στιγμή που κάποιος υψώνει το ποτήρι και εύχεται : «και του χρόνου διπλή» είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια συζήτηση που θα κρατήσει ώρα και εσύ θα είσαι στο επίκεντρο αυτής.

Όλες οι υπόλοιπες συνομήλικες παντρεύτηκαν, έκαναν κουτσούβελα που κυνηγούν γύρω από το δέντρο και εσύ είσαι η μόνη που δεν έχεις καμιά έννοια στο τραπέζια παρά μόνο το γεγονός ότι πήγες για άλλη μια φορά χωρίς ζευγάρι σε γιορτινό τραπέζι.

Η επιλογή κάθε ανθρώπου δεν θα πρέπει να γίνεται θέμα συζήτησης. Όπως και το γεγονός ότι η ξαδέρφη-φίλη-συνομήλικη που τα έκανε όλα στην «ώρα της» και ζει μέσα στη συνθηκολόγηση λόγω των επιλογών της, αλλά κανείς δε το βλέπει γιατί αυτή απλά έχει έναν ώμο βρε αδερφέ να στραγγίσει τα δάκρυά της. Γιατί την αποκαταστήσαμε και αυτήν. Πάμε για την επόμενη. Αλλά η ουσία; Τι γίνεται με την ουσία;

Η μοναδική ερώτηση που χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου για τις σχέσεις. Και όχι η απάντηση δεν είναι στο Google!

Τι συμβαίνει τις γιορτές

Για πολλούς υπάρχει η θεωρία ότι η ζωή είναι καλύτερη όταν μοιράζεται. Το θέμα είναι η επιλογή αυτή να είναι συνειδητή, να μας εκφράζει όλους και να πηγάζει από μέσα μας. Όχι να συνθηκολογούμε ρίχνοντας τα στάνταρ μας στα τάρταρα για να είμαστε σώνει και καλά σε μια σχέση. Το θέμα είναι η ουσία. ( Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω φυσικά ότι όλες οι σχέσεις εκεί έξω είναι έτσι αλλά η πλειοψηφία τους).

Το ξέρω ότι υπάρχουν κάποια άτομα από αυτά που κάθονται στο γιορτινό τραπέζι που πραγματικά αγαπούν το άτομο που θα κάνουν την ευχή ή θα ρωτήσουν μια προσωπική ερώτηση. Λυπάμαι πολύ όμως αλλά η συζήτηση αυτή είναι πολύ προσωπική και δεν χρειάζεται να γίνει παρουσία κοινού. Αν θέλετε να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση μπορείτε να την κάνετε κατ’ ιδίαν αλλιώς το χιούμορ πάντα βοηθά!

Αν δηλαδή κάποιος ρωτήσει :γιατί είσαι μόνη φέτος; Η πιο τέλεια απάντηση που μου έρχεται είναι αυτή: «Για να αφήσω περισσότερη γαλοπούλα για εσάς»!

Η προσωπική σου ευημερία

Ίσως ήρθε η ώρα να βγάλεις την ταμπέλα του θύματος. Εκείνου που είναι άτυχος στην αγάπη αλλά κερδίζει πάντα στο 21. Αν το πάρεις λίγο στην πλάκα και απολαύσεις πραγματικά την παρέα του εαυτού σου, δεν θα χρειάζεσαι κανέναν άλλο άνθρωπο. Δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι τα γιορτινά τραπέζια και το γεγονός ότι είσαι μόνη. Απόλαυσε τη ζωή όπως είναι, δεν θα έρθει ένας άλλος άνθρωπος μια μέρα και ξαφνικά θα γίνουμε πλήρεις ή ευτυχισμένοι. Ο άλλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή βλέπει αυτό που προβάλλουμε, είτε είναι συγγενής, είτε φίλος, είτε κάποιος που μας βλέπει με ενδιαφέρον ερωτικό αλλά δεν προχωρά.

Η εικόνα που έχουμε για εμάς, αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει, το γεγονός ότι έχουμε εγκλωβιστεί τόσο άσχημα στο ιδανικό που έχει πλάσει η κοινωνία μας για όλους εμάς, δε σημαίνει ότι εκφράζει και εμάς. Δηλαδή μια γυναίκα μπορεί να είναι ελεύθερη και να απολαμβάνει την ελευθερία της. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι όσοι είναι σε σχέση πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

Αν είσαι single, κάνε όλα τα χατίρια φέτος σε εσένα. Πάρε δώρο στον εαυτό σου αυτό που τόσο καιρό σκεφτόσουν ότι ήταν υπερβολή. Δείξε έμπρακτα την αγάπη σου προς εσένα φροντίζοντάς σε και κάνοντάς σου όλα τα χατίρια. Σου αξίζει, μην περιμένεις να σε αγαπήσεις υπό όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η αυτογνωσία και η αυτοαποδοχή είναι τα κλειδιά που θα σε πάνε στο επόμενο βήμα!

Τα 5 τοπ βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει να διαβάσεις και εσύ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News