Οι σχέσεις μοιάζουν με ζωντανούς οργανισμούς, είναι κάτι που εξελίσσεται και αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και εμείς. Κάποιες φορές όμως, όσο και αν δεν το θέλουμε, όσο και αν ξεκινήσαμε με τις καλύτερες προθέσεις τελικά, βλέπουμε ότι πλησιάζει το τέλος. Ενώ έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τον χωρισμό, τελικά αυτό είναι αναπόφευκτο. Κάποιοι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους με τον άνθρωπό τους, νιώθουν την ανάγκη να κοινοποιήσουν την απόφασή τους αυτή, ώστε να είναι ξεκάθαροι στον κύκλο τους. Άλλωστε πρόκειται για ένα γεγονός που δεν κρύβεται. Τελικά ο σωστός τρόπος στο πώς να ανακοινώσω το χωρισμό στους φίλους μου υπάρχει; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

μαθήματα απ'το διαζύγιο

Η αλήθεια είναι πάντα η απάντηση

Καμία σχέση δεν ξεκινά με σκοπό να λήξει άδοξα. Όλες οι σχέσεις στο ξεκίνημά τους έχουν σαν σκοπο το they lived happily ever after ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να ξεκινούν. Στην πορεία τα πράγματα και οι ανάγκες ανάμεσα στους δύο ίσως αλλάξουν, τα όρια ίσως ξεπεραστούν, η υπομονή ίσως στερέψει.

Οι λόγοι είναι πολλοί και κάθε σχέση διαφορετική και είναι δύσκολο να βάλουμε όλα τα πιθανά σενάρια σε ένα άρθρο. Ωστόσο, για όσο διαρκέσει η σχέση αυτή, γίνονται ένα φίλοι, οικογένειες, παρέες. Άνθρωποι που δεν γνωρίζαμε πριν τη σχέση τώρα πια τους αγαπάμε σαν δικούς μας φίλους. Αποφασίζοντας να χωρίσουμε, συχνά εκτός από τον άνθρωπό μας, χάνουμε και νέο κύκλο που φτιάξαμε χάρη σε αυτόν.

Η ειλικρίνεια είναι ένας θεμέλιος λίθος σε κάθε σχέση, είτε ερωτική, είτε φιλική, είτε οικογενειακή. Από τη στιγμή που κάτι τελειώνει και ένας κύκλος έκλεισε είναι καλό, κατά την άποψή μου, να ξεκαθαρίζει πώς έχει η κατάσταση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε τα προσωπικά μας και τους λόγους που αποφασίζουμε να χωρίσουμε σαν ζευγάρι, αλλά είναι όμορφο να ξεκαθαρίσουμε στους ανθρώπους γύρω μας και ειδικά σε εκείνους που αγαπάμε ότι οι δρόμοι μας θα είναι χωριστοί από εδώ και μπρος.

Χωρισμός 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

Η σχέση μας είναι μια επιλογή μας

Το ότι επιλέξαμε να κάνουμε μια σχέση ή γάμο με έναν άνθρωπο είναι μια επιλογή μας. Συχνά στα διαζύγια και τους χωρισμούς, βλέπουμε τον χειρότερο εαυτό του άλλου, ειδικά αν δεν έχει τελειώσει και για τα δύο μέρη ταυτόχρονα το ειδύλλιο. Κάποιες φορές δεν περνά πια από το χέρι μας ώστε να αλλάξουμε την κατάσταση, απλώς τελειώνει. Είναι κάτι που αισθάνεται ο άλλος και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το σεβαστούμε. Κατακρίνοντας εδώ και εκεί τον πρώην σύντροφό μας, είναι σαν να μη σεβόμαστε τον εαυτό μας. Γιατί αυτός ο άνθρωπος κάποτε ήταν η επιλογή μας. Όσο πληγωμένοι και αν αισθανόμαστε που τελείωσε, καλό είναι να μην δημιουργούμε πόλεμο. Κάποια στιγμή θα περάσει και αυτό.

Χάνοντας σχέση και φίλους μαζί

Κάποιες φορές το γεγονός ότι λόγω του χωρισμού χάνεις και τους κοινούς φίλους και την οικογένεια του ανθρώπου που αγαπούσες, μπορεί να είναι και αυτό από μόνο του πάρα πολύ στενάχωρο. Είναι η φάση που ίσως χρειαστεί να θρηνήσεις για όλες αυτές τις σχέσεις που χάνονται από τη ζωή σου. Σίγουρα είναι μια μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα ένας χωρισμός. Όμως αν γίνει πολιτισμένα και χωρίς μάχες, πιστεύω ότι είναι δυνατό να κρατηθεί μια ισορροπία στις σχέσεις με τους υπόλοιπους φίλους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε όλοι οι χωρισμοί.

Αυτό που μένει είναι μόνο η αγάπη

Μπορεί συχνά να λέμε ότι αυτά είναι σκανδιναβικά πρότυπα που εμείς εδώ δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο το να αφήνουμε τελικά να φύγει ό,τι έχει τελειώσει και να συνεχίσει το δρόμο του, με σεβασμό και αγάπη για τον άνθρωπο που μοιραστήκαμε κάποια χρόνια της ζωής μας. Και το ίδιο θα πρέπει να αισθάνεται και ο κύκλος των σχέσεων που τελειώνουν, αν βλέπουν τα δύο μέρη ευτυχισμένα ακόμα και χωριστά.

Και ίσως τελικά οι ανακοινώσεις αυτές είναι ό,τι πιο ειλικρινές μπορείς να κάνεις αν βρίσκεσαι σήμερα σε αυτή τη φάση, ετοιμάζοντας τον δρόμο για το πώς θα ήθελες να φερθούν σε εσένα και στον πρώην άνθρωπό σου οι κοινοί σας φίλοι. Δεν τελειώνουν όλες οι σχέσεις με μάχες, μπορούν να τελειώσουν σαν έναν κύκλο που έκλεισε και το πώς θέλουμε να φερθούν οι άνθρωποί μας στην πρώην σχέση μας τον δείχνουμε εμείς. Ας είναι ένας δρόμος φτιαγμένος από αγάπη και σεβασμό, στον άνθρωπο που επενδύσαμε το χρόνο μας και σε εμάς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News