Είχες φανταστεί ποτέ πως όσο κι αν έχεις μεγαλώσει οι γονείς επηρεάζουν τη σχέση που έχεις με τον σύντροφό σου; Με ποιον τρόπο; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό ακόμα κι αν έχεις ωριμάσει;

Οι γονείς σου είναι οι πρώτοι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι απ’ όταν γεννιέσαι κι είναι το πρωταρχικό σου πρότυπο ακόμα και στις σχέσεις σου. Ίσως να μην το γνώριζες μέχρι τώρα, αλλά ο τρόπος που αλληλοεπιδράς μαζί τους μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την προσωπική σου ζωή και το αντίκτυπο να είναι ισχυρό.

Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr. Rebecca Bergen, όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εσωτερικεύουμε τα παραδείγματα που βλέπουμε από τους άλλους γύρω μας και να τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας.

Όμως, πώς συμβαίνει αυτό; Πώς οι γονείς επηρεάζουν τη σχέση με τον σύντροφό σου χωρίς καν να το καταλάβεις;

Όταν οι γονείς είναι αδιάφοροι…

Οι απρόσεκτοι και αμελείς γονείς συχνά κάνουν τα παιδιά να ζητούν την προσοχή τους. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να επεκταθεί μέχρι την ενηλικίωση και ακόμα και στις προσωπικές σχέσεις των παιδιών. Έτσι, τα παιδιά που νιώθουν την αδιαφορία των γονιών τους, μεγαλώνοντας απαιτούν συχνά προσοχή από τους συντρόφους τους, επειδή οι γονείς τους τη στερούσαν. Αυτά τα παιδιά μπορεί, επίσης, να είναι πιο ανασφαλή ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους, αν οι γονείς τα παραμελούσαν, ενώ μερικές φορές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους συντρόφους τους.

Όταν οι γονείς δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους…

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η έλλειψη αγάπης από τους γονείς, ακόμα και σωματικής, όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά, μπορεί να προκαλέσει αποστροφή σε αυτή τη συμπεριφορά μεγαλώνοντας. Αυτά τα παιδιά μπορεί να μην είναι εκφραστικά στις σχέσεις τους και να έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους συντρόφους τους. Έτσι, καταφεύγουν σε άλλους τρόπους έκφρασης της αγάπης τους, όπως το να προσφέρει δώρα ή αλλιώς υλικά αγαθά.

γονείς επηρεάζουν τη σχέση
Pexels

Όταν έχουν χωρίσει ή βρίσκονται σ’ έναν τοξικό γάμο…

Έρευνα έχει δείξει πως τα παιδιά με διαζευγμένους γονείς είναι πιο πιθανό να χάσουν την πίστη τους στο γάμο και είναι λιγότερο πιθανό να τον θεωρήσουν ως μια ουσιαστική μακροχρόνια δέσμευση. Τα παιδιά αυτά χτίζουν αδύναμες σχέσεις και φοβούνται μέσα σε αυτές, τερματίζοντάς τις γρήγορα και πιστεύοντας ότι ό,τι συνέβη με τους γονείς τους θα συμβεί και στη δική τους σχέση.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα και η άποψη πως ένα διαζύγιο ή μια κακή σχέση των γονιών μεταξύ τους μπορεί να παρακινήσει το παιδί να αποφύγει τα ίδια λάθη και να το ωθήσει να ασχοληθεί περισσότερο για να δημιουργήσει υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Όταν οι γονείς είναι προστατευτικοί και εκφραστικοί…

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι υποστηρικτικοί γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Η παιδοψυχολόγος και ειδική σε θέματα για γονείς, Vanessa Lapointe, σημειώνει ότι η αγάπη που λαμβάνουμε από τους ανθρώπους γύρω μας μάς κάνει να πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει αν είναι η αγάπη. Εάν οι γονείς είναι συναισθηματικά εκφραστικοί και παρόντες για τα παιδιά τους, τότε αυτά είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τα συναισθήματα, τις απόψεις και την αγάπη τους με τους συντρόφους τους.

Αν παρατηρήσεις ότι η σχέση των γονιών σου δεν σε έχει επηρεάσει θετικά, τότε να θυμάσαι τα εξής:

  • Οι προηγούμενες σχέσεις δεν χρειάζεται να καθορίζουν τις παρούσες.
  • Μάθε από τα λάθη, ακόμα και των άλλων.
  • Προσπάθησε να έχεις μια ανοιχτή επικοινωνία και μια υγιή σχέση με τον σύντροφό σου.
  • Αν βλέπεις ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν φεύγουν, σκέψου το ενδεχόμενο να επισκεφθείς έναν ειδικό.

Γίνατε γονείς και χάθηκε η “σπίθα” στη σχέση σας… Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το παιδί;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News