Πιάνω το θέμα: «σχέση με έναν νάρκισσο» με πολύ σεβασμό γνωρίζοντας ότι αυτού του είδους η σχέση είναι εξαιρετικά δύσκολη, περίπλοκη και σχεδόν αδύνατη να καταφέρεις να βγεις από αυτή. Η λέξη τοξικότητα και ναρκισσισμός είναι αυτές που ακούγονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τον τελευταίο καιρό και θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να κάνω μια εισαγωγή ώστε να κατανοήσουμε όλα όσα είναι και καλύπτουν αυτό το φάσμα ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

Τι ακριβώς είναι ο ναρκισσισμός;

Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την έπαρση, τη μεγαλοπρέπεια, τη φαντασία εξουσίας, ομορφιάς, απληστίας.Το άτομο νιώθει πείνα για υπερβολικό θαυμασμό., εκμεταλλεύεται τις διαπροσωπικές του σχέση, είναι ανίκανος για ενσυναίσθηση, ζηλεύει και φθονεί τους άλλους παθολογικά. Τρέφει αλαζονεία και την πεποίθηση ότι είναι ξεχωριστός και ότι μόνο άνθρωποι μιας συγκεκριμένης θέσης μπορούν να τον καταλάβουν.

Για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, οι άνδρες στατιστικά τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών.

Το γεγονός ότι γνωρίζουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους, δεν μας κάνει ικανούς να κάνουμε διάγνωση ή να κατανοήσουμε ποια τραύματα κατά την ανάπτυξής τους δημιούργησαν αυτόν τον άνθρωπο, με αυτό το προφίλ στην ενήλικη ζωή.

Τι δεν είναι ναρκισσισμός


Η πιο συνηθισμένη παρεξήγηση είναι η υπόθεση ότι ένας ναρκισσιστής έχει αυτοπεποίθηση και είναι «γεμάτος από τον εαυτό του». Ένας νάρκισσος δεν είναι γεμάτος από τον εαυτό του. Δεν έχει αυτοπεποίθηση. Εμφανίζεται έτσι, αλλά αυτό είναι απλώς μια εικόνα. Οι ναρκισσιστές μιμούνται αυτό που αντιλαμβάνονται ως αυτοπεποίθηση, αλλά στον πυρήνα τους είναι εύθραυστες, παραμελημένες και συχνά κακοποιημένες ψυχές. Αυτό που βιώνουν προέρχεται από ένα μέρος ελλείμματος, απώλειας, οργής, συναισθηματικής πείνας και ντροπής και κατοικεί στο παρελθόν τους.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά επιτυγχάνουν την ικανότητα να βιώνουν ενσυναίσθηση μεταξύ της ηλικίας 6-9 ετών, άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα τραύματα για έναν ναρκισσιστή συνέβησαν μέχρι και γύρω από αυτό το σημείο.

έλεγχος των συναισθημάτων

3 λάθη της ανατροφής των παιδιών που είναι πιθανό να δημιουργήσουν τους αυριανούς νάρκισσους

Η σχέση με έναν νάρκισσο

Λόγω των αποτυχιών στην ενσυναίσθηση, ο νάρκισσος δεν νιώθει ποτέ τύψεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας νάρκισσος συχνά αντιδρά με τρόπους που δείχνουν αδιαφορία για το πώς νιώθουν οι άλλοι. Εάν πιεστεί αργότερα για να αντιμετωπίσει ένα προσωπικό τραύμα, θα επιτεθεί, θα δικαιολογηθεί και θα σε κατηγορήσει.

«Ο πόνος του να βρίσκεσαι γύρω από έναν ναρκισσιστή είναι πιο έντονος για όσους τον αγαπούν και έχουν επενδύσει συναισθηματικά σε αυτόν»

  • Μπορούμε να κατανοήσουμε τη χρονική περίοδο όπου συνέβη ένα τραύμα κοιτάζοντας το σημερινό συναισθηματικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου. Αυτά τα τραύματα μπορούν να μείνουν απαρατήρητα για δεκαετίες. Ο ναρκισσισμός δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος στους ξένους μέχρις ότου το άτομο φτάσει στα 20 ή ακόμα και στα 30 του. Μόνο με το πέρασμα του χρόνου και τις συναισθηματικές απαιτήσεις της ωρίμανσης ο νάρκισσος αρχίζει να εμφανίζει διαπροσωπικές ρήξεις.
  • Η στοργή του ναρκισσιστή είναι πάντα κούφια και αυτοεξυπηρετούμενη. Μπορεί να αντέξει μόνο το βάρος των δικών του αναγκών. Είσαι για πάντα ένα πιόνι στη ζωή του. Θα σε μετακινήσει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες. Αν τολμήσεις να ενεργήσεις σύμφωνα με τη δική σου ανάγκη, θα απορριφθείς.
  • Συχνά οι άνθρωποι που έχουν σχέση με έναν νάρκισσο σύντροφο αναρωτιούνται αν εκείνος είναι σε θέση να αισθάνεται άσχημα ή να μετανιώνει για τη συμπεριφορά του προς εσένα. Η απάντηση είναι όχι, δεν έχει αυτή την ικανότητα. Θα σκεφτεί μόνο τον εαυτό του. Η εστίαση θα είναι πάντα στο πώς εξυπηρετείς ή όχι τις ανάγκες του. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι οδυνηρός και μπερδεμένος για όποιον δεν έχει μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο.
  • Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη για νιώσετε το μαζί, το αμοιβαίο. Μπορεί να νομίζεις ότι θα έρθει μια μέρα αν περιμένεις αρκετά, αν κάνεις υπομονή. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση στον κοινό σας ορίζοντα. Οι άνθρωποι που συνήθως μένουν με έναν ναρκισσιστή αρχίζουν αναπόφευκτα να επιδεικνύουν παθολογική συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει ως ένας τρόπος να κάνετε τον ναρκισσιστή να φαίνεται πιο υγιής και κοινωνικά αποδεκτός. Αυτό αναπόφευκτα έχει ως αποτέλεσμα ο ναρκισσιστής να κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του ελλείψεις. Το χρόνιο φταίξιμο και η εξωτερίκευση της λογικής είναι η κόλλα που σε δένει με τον ναρκισσιστή. Ο ναρκισσιστής θα αποσιωπήσει την ευθύνη και με μεγάλη αίσθηση δικαιώματος και περιφρόνησης. Στη συνέχεια θα καυχηθεί για τα επιτεύγματά του, αφήνοντας τους άλλους να καθαρίσουν ό,τι χάος έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά του.

Μπορούν να αλλάξουν;


Οι άνθρωποι που έχουν σχέση με ναρκισσιστές ρωτούν τους ειδικούς αν το άτομο μπορεί να αλλάξει. Η αλήθεια είναι ότι, για λόγους που σχετίζονται με τα βασικά ελλείμματα που ταΐζουν τον ναρκισσισμό , η αλλαγή είναι δύσκολη και συχνά απίθανη. Για να αλλάξει, ο νάρκισσος θα έπρεπε να ξεκινήσει μια μακρά και δυσκίνητη διαδικασία επούλωσης από τα τραύματα της ανατροφής, που χρησιμεύουν για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών της μεγαλοπρέπειας, του δικαιώματος, της έλλειψης ενσυναίσθησης και της αλαζονείας. Γίνεται αλλά είναι πολύ επίπονο.

Το μόνο σίγουρο είναι οι άνθρωποι αυτοί μια μέρα ξεσκεπάζονται. Μια μέρα ο σύντροφος δεν αντέχει πια αυτή τη συμπεριφορά, δεν αντέχει αυτήν την συναισθηματική εξουθένωση. Να φταις πάντα εσύ, να τρέχεις να καλύψεις ανάγκες άλλων, να ρίχνεις στα τάρταρα τη δική σου αξιοπρέπεια για να νιώθει εκείνος καλά.

Μια μέρα όσο και αν είναι κάποτε γοητευτικός, όσο και αν αρχικά δεν μπορείς να αντισταθείς, γιατί αυτό κάνει, μέχρι να σε κάνει ένα υποχείριο στα χέρια του, ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις χωρίς εξηγήσεις, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς την ανάγκη πια να φτιάξεις αυτόν το πληγωμένο παιδί που κανένας δεν κατάλαβε ποτέ του. Δεν είναι δουλειά σου πια ούτε η έννοια σου. Εσύ είσαι η προτεραιότητα και ελπίζω να βρήκες το θάρρος να ανοίξεις την πόρτα πριν σε καταστρέψει και σένα μαζί με τον εαυτό του.

Όσα πίστευες για τη σχέση σου μπορεί να είναι λάθος! Οι συμπεριφορές που σε απομακρύνουν απ’ το να νιώθεις οικειότητα με τον σύντροφό σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News