Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια σχέση για να αντέξει στο χρόνο χρειάζεται το θαυμασμό μα και τη ζήλια, σε λογική ποσότητα και τα δύο αυτά συστατικά. Ο θαυμασμός και η ζήλια στη σχέση εκτός από βασικά δομικά στοιχεία, χρειάζεται να έχουν κάποια όρια για να είναι λειτουργικά μέσα στη σχέση.

Είμαι περήφανη που είσαι ο άνθρωπός μου

Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτώ μια σχέση χωρίς να υπάρχει θαυμασμός για τον άλλο άνθρωπο. Δεν ξέρω πώς γίνεται να ξυπνάς κάθε μέρα δίπλα σε έναν άνθρωπο που δεν θαυμάζεις. Πώς μπορεί κάποιος να μοιραστεί τη ζωή του, με κάποιον που δεν μπορεί να βρει έστω ένα κομμάτι του εαυτού του που θαυμάζει και εκτιμά.

Καμιά φορά όταν γνωρίζουμε έναν νέο άνθρωπο η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας, είναι αυτή που υπερισχύει. Μπορεί να θολώσει λίγο τα πράγματα και την κρίση μας, το γνωστό σε όλους μας ξεμυάλισμα. Με τον καιρό αρχίζεις να βλέπεις πιο καθαρά. Το ξεμυάλισμα γίνεται νοιάξιμο, αγάπη και αν βρίσκεις λόγους να θαυμάζεις τον άνθρωπό σου γι’αυτό που είναι θεωρώ ότι η σχέση έχει τα βασικά που χρειάζεται για να κρατήσει.

Είμαι περήφανη για εσένα. Που διαλέξαμε ο ένας τον άλλον να βαδίσουμε το μονοπάτι της ζωής μας μαζί. Αν έχεις έναν άνθρωπο κοντά σου που θαυμάζεις για τους δικούς σου λόγους και είσαι περήφανη που είστε μαζί να μην ξεχνάς να το λες και να το δείχνεις συχνά.

Όταν ο θαυμασμός γίνεται παράλογος

Σε θαυμάζω μέχρι ενός ορίου, αν ο θαυμασμός αυτός ξεφύγει τότε γίνεται μη λειτουργικός για εσένα που θαυμάζεις τον άλλο σαν κάτι πολύ εξαιρετικό.Και στον άλλον άνθρωπο δεν κάνει καλό γιατί τρέφει την ματαιοδοξία του σε κάποιες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι είμαστε φθαρτοί, όσα πράγματα και αν έχουμε καταφέρει κάποιο ελάττωμα θα έχουμε, δεν υπάρχει το τέλειο εκεί έξω. Θαυμάζοντας κάποιον υπέρμετρα καλλιεργούμε και τα συμπλέγματα θεωρώντας τον εαυτό μας ως κάτι που δεν είναι αρκετά σημαντικό.

Ζήλια μου

Η ζήλια σε λογικά πλαίσια φανερώνει ενδιαφέρον. Δεν γίνεται να είσαι με έναν άνθρωπο και να μην ζηλεύεις έστω και λίγο. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αδιαφορία. Θεωρώ ότι όταν ο άλλος δεν ζηλεύει καθόλου είναι η ώρα να χτυπήσουν κάποια καμπανάκια για τη σχέση.

Η παράλογη ζήλια από την άλλη είναι ένας σίγουρος λόγος χωρισμού, εκτός και αν εκείνος που τον ζηλεύουν έχει δικά του θέματα με τον εαυτό του και καλλιεργεί τη ζήλια στον άλλο ώστε να αισθάνεται σημαντικός. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο.

Γιατί σήμερα οι άνδρες δεν ξεκινούν σχέσεις: Πώς μπορείς να το κάνεις να συμβεί

Να πετάμε μαζί αλλά όχι κολλημένοι

Η σχέση χρειάζεται εμπιστοσύνη εκτός της έλξης και της αγάπης. Αμοιβαία. Αν είσαι σε μια σχέση που δεν αισθάνεσαι εμπιστοσύνη και σε ενδιαφέρει πρέπει να μιλήσεις με τον άνθρωπο αυτόν. Δεν γίνεται να ζείτε κολλημένοι ο ένας στον άλλο, να τηλεφωνείς κάθε μισή ώρα και αν δεν απαντήσει να βάζεις με το μυαλό σου τα χειρότερα. Αυτό εκτός ότι σκοτώνει τη σχέση, κάνει πολύ κακό και σε εσένα. Όλη αυτή είναι μια παράλογη ανησυχία και μη εμπιστοσύνη στον άνθρωπό σου μα πρωτίστως στον εαυτό σου.

Κάνε ότι χρειάζεται με τον εαυτό σου για να μην αισθάνεσαι ανασφάλεια, βρες τρόπους να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, άντλησε λίγη αν μπορείς από κάποιον άλλο τομέα της ζωής σου που πάει καλά σε αυτό το κομμάτι.

Να χαίρεσαι ειλικρινά για τον άλλον

Και να τον υποστηρίζεις. Να είναι ο άνθρωπός σου ο σημαντικότερος άνθρωπος της ζωής σου και να του το δείχνεις. Να αισθάνεται ασφαλής κοντά σου. Να αισθάνεται σαν το σπίτι του.

Θαυμασμός και ζήλια στη σχέση. Μεγάλο κεφάλαιο με πολύ λεπτά όρια. Το τι είναι λειτουργικό για κάθε σχέση και για κάθε άνθρωπο το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Προσπάθησε όσο μπορείς να κινείσαι κάπου στη μέση. Τα άκρα ποτέ δεν βοήθησαν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News