Κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος… Οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί μπορούν να γίνουν πολύ σοβαροί και το να είσαι με έναν εξαρτημένο άνθρωπο, μόνο εύκολο δεν είναι. Ένας εθισμένος σύντροφος μπορεί να σε κάνει να ανησυχείς όλη την ώρα.

Αναρωτιέσαι πότε θα καταρρεύσει, ανησυχείς ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

Το να αγαπάς έναν άνθρωπο που έχει εθισμό ή εθισμούς δεν είναι εύκολο, κι αυτό γιατί ενώ έχεις μια συνεχόμενη θέληση να τον βοηθήσεις να απεξαρτηθεί, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ποσότητα αγάπης που μπορεί να κάνει κάποιον νηφάλιο.

Είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές να διαχωρίσεις τον εαυτό σου απ’ τον σύντροφό σου, και θεωρείς ότι είσαι υπεύθυνη για όσα του συμβαίνουν. Νιώθεις τόσο δικές σου τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του, τον πόνο και τη χαρά του, κι αυτό σημαίνει αγάπη.

Όταν μιλάμε, ωστόσο, για θέματα ψυχικής υγείας, και ειδικά με εθισμούς, το τοπίο είναι πιο θολό και τα κύματα πιο επικίνδυνα.

Απιστία κι εθισμός στο σεξ: Ποια είναι η διαφορά;

Εθισμένος σύντροφος: Όχι, δεν μπορείς να τον “σώσεις”

Αν έχεις σχέση με έναν άνθρωπο με εξαρτήσεις, πιθανότατα να πιστεύεις ότι θα μπορούσες να πεις το σωστό, να τον τρομάξεις με τον σωστό τρόπο, προσπαθείς να είσαι η σωστή σύντροφος με έναν τρόπο που να προσφέρεις ηρεμία.

Έχεις σκεφτεί όμως ότι η πίεση που ασκείς στον εαυτό σου μπορεί να είναι αβάσταχτη; Ότι ζεις σε έναν ατελείωτο κύκλο άγχους;

Δεν υπάρχουν μαγικά λόγια, ούτε τέλεια πράξη, ούτε μια συγκεκριμένη ποσότητα αγάπης που να μπορεί να σταματήσει έναν εθισμό.

Δεν μπορείς να σώσεις κανέναν που είναι εθισμένος. Δεν μπορείς να το ελέγξεις ή να το διορθώσεις, ανεξάρτητα απ’ το πόσο σκληρά προσπαθείς.

Αλλά φυσικά μπορείς να αγαπάς τον σύντροφό σου και να τον υποστηρίζεις.

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο “πώς να αγαπάς έναν εθισμένο”. Κάνεις απλά ό,τι καλύτερο μπορείς και για όσο μπορείς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News