Πώς νομίζουν οι singles φίλοι μας ότι είναι οι σχέσεις και πώς είναι οι σχέσεις στην πράξη; Ένα τεράστιο θέμα βασισμένο σε ψευδείς ιδέες και καταστάσεις που διαβάζουμε στα μυθιστορήματα και βλέπουμε στις ρομαντικές ταινίες. Όχι αγαπημένοι μας φίλοι, οι σχέσεις δεν μοιάζουν με τις ταινίες και τα μυθιστορήματα. Γιατί η ζωή δεν είναι ταινία.

Οι σχέσεις

Αυτοί που είναι σε σχέση δεν τρέχουν ανέμελα στα λιβάδια και ζουν τον έρωτά τους. Θα ήθελα να το βγάλεις αυτό το σενάριο από το μυαλό σου γιατί είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Μπορεί στις αρχές της σχέσης, τότε που είστε ξεμυαλισμένοι ο ένας με τον άλλο, τότε που δεν σκέφτεστε ότι έχετε να πληρώσετε λογαριασμούς ή να αγοράσετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, γιατί η μοναδική σκέψη είναι το αγαπημένο άτομο, από το πρωί που ξυπνάτε μέχρι το βράδυ που κοιμάστε. Αυτή η φάση είναι πολύ ωραία και όντως κάποιοι τη ζουν με πολλή ένταση γιατί είναι τέτοιοι άνθρωποι που παθιάζονται.

Όλα όσα δε σου λένε οι παντρεμένοι φίλοι σου για το γάμο

Οι σχέσεις εξελίσσονται μαζί με τους ανθρώπους που τις αποτελούν. Αλίμονο αν μέναμε για πάντα ίδιοι και να μην εξελισσόμαστε μέσα στα χρόνια. Οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν το πολύ όμορφο χαρακτηριστικό ότι καθώς μεγαλώνεις, βλέπεις πώς αλλάζετε και οι δύο καθώς περνά ο καιρός. Όταν οι σχέσεις έχουν δομηθεί με σωστά θεμέλια, με συναισθήματα έρωτα, σεβασμού, αγάπης, επιθυμίας, επικοινωνίας, καθώς περνούν τα χρόνια λαμβάνουν μια όμορφη μορφή ενός συνόλου αδιάσπαστου. Εμείς οι δυό μια γροθιά ενωμένοι απέναντι στους άλλους.

Μπορεί να έχουν όλα αυτά θα θετικά, της συντροφικότητας, της αγάπης, του έρωτα, της αλληλοϋποστήριξης, αλλά όπως και να το κάνουμε δύσκολα θα βρεις αυτήν την άνευ όρων αγάπη. Αυτό το ξεμυάλισμα του πρώτου καιρού, το τρέξιμο στα δάση και τα λιβάδια. Αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες.

νοσταλγούμε τους ανθρώπους
Pexels

Τι γίνεται στις ταινίες

Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις ταινίες, οι δυό τους περνούν από σαράντα κύματα, με τόσες αναποδιές και τα χτυπήματα της μοίρας να επικρατούν και τελικά λίγο πριν τελειώσει η ταινία, ενεργοποιείται ο από μηχανής θεός και τελικά οι δύο ερωτευμένοι ζουν τον έρωτά τους. Και εμείς νιώθουμε τόσο ανακουφισμένοι που τελικά τα κατάφεραν και λέμε ότι υπάρχει ελπίδα και για εμάς να ζήσουμε αυτόν τον κινηματογραφικό έρωτα με τον εκλεκτό της καρδιάς μας. Μόνο που η ταινία τελειώνει πριν συγκατοικήσουν, πριν παντρευτούν, πριν κάνουν παιδιά, πριν να έχουν να δουν πώς θα πληρώσουν το ρεύμα στο σπίτι.

Γιατί σε αυτό που εστιάζει ο σκηνοθέτης είναι στον πώς τελικά αυτοί οι δύο θα είναι μαζί. Δεν ξέρουμε ούτε θα μάθουμε ποτέ πώς είναι η σχέση εκείνων μετά από όλα αυτά.

Αν κάτσεις μια μέρα με ένα ζευγάρι θα δεις ότι τίποτα από όλα όσα φαντάζεσαι δεν ισχύει στη σχέση αυτή. Μπορεί να υπάρχει αγάπη, κατανόηση, αλληλοσεβασμός, έρωτας, πάθος ( αυτό δεν θα το δεις ), συντροφικότητα. Αλλά το ξεμυάλισμα δεν θα το δεις.

Οι σχέσεις είναι ωραίες αλλά…

Το να είσαι σε μια σχέση που είναι ξεκάθαρη επιλογή των δύο που την αποτελούν είναι πολύ όμορφο να τη ζεις. Θέλει όμως πολλή δουλειά. Δε μιλάω για τις σχέσεις που είναι βασισμένες στο συμβιβασμό, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο και δεν το αγγίζω στο σημερινό θέμα, μιλάω για μια συνειδητή επιλογή μας που μας που δημιουργείται μόνο από την επιθυμία και τη αγάπη για έναν άνθρωπο. Ακόμα και αυτή η σχέση που είναι ξεκάθαρη επιλογή μας, μπορεί να είναι μονότονη κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστεί να διαλέξουμε ανάμεσα στον εγωισμό, ή να διαλέξουμε τον εαυτό μας ή τον άνθρωπο μας. Μπορεί να χάσουμε την υπομονή μας, μπορεί να θυμώσουμε.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα, που μπορεί να προσφέρουν πόνο πρόσκαιρο αλλά η απόλαυση της συντροφικότητας είναι σίγουρα μεγαλύτερη.

Μη φαντάζεσαι λοιπόν πώς είναι οι σχέσεις και μην κάνεις σενάρια στο μυαλό σου. Οι σχέσεις είναι όπως η ζωή, απρόβλεπτες, χαρούμενες, βαριεστημένες, ενθουσιώδης, το θέμα είναι πού θα εστιάσουμε. Αν αγαπάς την single ζωή σου, γιατί ναι υπάρχουν και άνθρωποι που απολαμβάνουν την μοναξιά τους, πέρνα όσο καλύτερα μπορείς κάνοντας παρέα με τον εαυτό σου. Όταν θα περνάς τόσο ωραία με τον εαυτό σου τότε θα ανοίξεις την πόρτα να έρθει και ο άνθρωπος της ζωής σου.

Όλες εκείνες οι φορές που επηρεαστήκαμε από τα βιβλία και είχαμε μεγάλες προσδοκίες από τον έρωτα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News