Ο σύντροφος με κόμπλεξ είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Το κόμπλεξ είναι ένα σαράκι που τρώει τα θεμέλια της σχέσης. Τις περισσότερες φορές είναι κάτι εντελώς προσωπικό που το έχει ο άνθρωπος πριν καν μπει στη σχέση. Νιώθει ότι είναι ελλιπής ούτως ή άλλως. Δεν χρειάζεται κανένας άλλος άνθρωπος για να του επιβεβαιώσει αυτό που ξέρει ήδη, ότι δηλαδή, σε κάποια σημεία είναι λίγος. Το κάνει μόνος του πολύ καλά. Και αφού μόνος του πιστεύει όλα αυτά για τον εαυτό του, γίνεται ανυπόφορος για τους υπόλοιπους που συναναστρέφεται και πόσο μάλλον για εκείνον που αγαπά.

Σύντροφος με κόμπλεξ

Ο σύντροφός μου έχει κόμπλεξ και δεν υποφέρεται πια. Δεν αντέχω να μπαίνω σε συγκρίσεις μαζί του. Να προσπαθώ να αποδεικνύω συνεχώς ότι δεν είμαι τόσο καλή όσο είμαι, να μην του δίνω δικαιώματα, να μην προκαλέσω τον πόνο απλώς όντας ο εαυτός μου.

Υποτίθεται ότι το μαζί δεν πονάει. Ούτε εμένα ούτε εκείνον. Είμαστε μαζί για να ανθίσουμε μαζί, όχι για να τραβά ο ένας τον άλλον και να προσπαθεί να μειώσει ο ένας τον άλλον με σκοπό να φανεί εκείνος καλύτερος. Πρέπει κάποτε να καταλάβει ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του γηπέδου. Είμαστε ομάδα, συμπαίκτες, μια γροθιά ενωμένη. Η σχέση δεν είναι ατομικό σπορ, θέλει δύο για να λειτουργήσει σωστά.

Δύο ολόκληρα που αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο. Όλες εκείνες οι πληγές του παρελθόντος μοιάζουν ακόμα τόσο ζωντανές, που πονούν. Πονάω και εγώ δίπλα σου να σε βλέπω να υποφέρεις έτσι. Δεν αξίζει ο πόνος σε κανέναν. Δεν είσαι πια εκείνο το μικρό απροστάτευτο παιδί που δεν μπορεί να υψώσει το ανάστημά του, να μιλήσει όταν το αδικούν, να υποστηρίξει τον εαυτό του. Είμαι πια μεγάλος, πότε θα το φροντίσεις αυτό το τραυματισμένο παιδί που ακόμα κατοικεί μέσα σου; Πότε θα το αγκαλιάσεις, θα του πεις ότι το αγαπάς, θα το ευχαριστήσεις που σε έφερε μέχρι εδώ;

Πότε επιτέλους θα πετάξεις στα σκουπίδια αυτή τη δικαιολογία ότι έγιναν λάθη στην ανατροφή μου; Οι γονείς κάνουν λάθη, δεν ξέρουν πώς να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί, κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό, σύμφωνα με τον τρόπο που μεγάλωσαν εκείνοι και σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες που έχουν εκείνοι.

πιο συχνοί λόγοι χωρισμού
Pexels

Έχουν όλοι χαρίσματα

Το πιο τρανό παράδειγμα είναι κάποιοι άνθρωποι που ενώ θα μπορούσαν να ήταν φορτωμένοι με κόμπλεξ λόγω των πραγμάτων ή των χαρακτηριστικών που μπορεί να τους λείπουν, εντούτοις, είναι τόσο χαρισματικοί και δεν έχουν κανένα κόμπλεξ. Ό,τι τους στέρησε η φύση ή ο Θεός ή όποιος θεωρείς ότι μας προικίζει, τους έδωσε άλλα σε περίσσευμα. Άνθρωποι που φωτίζεται ο κόσμος σου όταν είσαι μαζί τους.

Όλοι έχουμε χαρίσματα, είμαστε προικισμένοι, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που δεν έχει κάτι ξεχωριστό. Αν σήμερα κάθεσαι και κολλάς σε όλα αυτά που σου λείπουν και δεν σηκώνεις τα μάτια σου ψηλά να πεις ευχαριστώ για εκείνα που έχεις πώς θα νιώσεις πληρότητα, ευτυχία και ευγνωμοσύνη.

Όλη αυτή η γκρίνια και η μίρλα και όλο αυτό το γιατί τσακίζει τις σχέσεις σου. Είτε είναι φιλικές είτε συντροφικές. Κανείς δεν θέλει στη ζωή του έναν άνθρωπο που κυνηγάει ανεμόμυλους.

Όταν εκείνη το καλλιεργεί

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάπου υστερούν, σε ένα πχ εξωτερικό χαρακτηριστικό. Έχουν όμως άπειρη αυτοπεποίθηση σε άλλους τομείς, όπως τον επαγγελματικό ή τον φιλικό τομέα. Από αυτόν τον τομέα αντλούν όλη αυτή τη δύναμη και υπάρχει μια περίπτωση να καλλιεργήσουν μια περσόνα δυνατή που προκαλεί συναισθήματα κατωτερότητας στον σύντροφό του.

Ο σύντροφος αυτός μέχρι σήμερα δεν ένιωσε ποτέ λίγος. Μόνο αυτή η σχέση κατάφερε να καλλιεργήσει αυτό το αίσθημα κατωτερότητας σε αυτόν. Δεν σου χρειάζεται καμία τέτοιου είδους σχέση στη ζωή σου. Δεν κουμπώνεις εκεί, δεν ταιριάζετε. Δεν υπάρχει λόγος να σου βάλεις όλες αυτές τις ιδέες του μη αρκετού από κανέναν.

Η σχέση σαν αγώνας ταχύτητας

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα. Και στην ανατροφή μας και στους πρώην συντρόφους μας. Ο πρώην είναι πρώην για κάποιους λόγους. Αν δεν συνέβαινε αυτό ίσως έπρεπε να είναι ακόμα στη ζωή μας. Αν δεν έχεις κλείσει τους λογαριασμούς με το χθες, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσεις προβλήματα στο σήμερα και στο αύριο. Το δικό σου και του ανθρώπου που επέλεξες να βάλεις στη ζωή σου.

Επιλέγω είναι το ρήμα που χρησιμοποιώ και κανέναν άλλο. Δεν στον φόρτωσε ή δεν σε ανάγκασε κανείς να τον βάλεις αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου. Υπάρχει συναίνεση και συναισθήματα υποτίθεται. Αν βλέπεις ότι σου είναι λίγος, ότι ο προηγούμενος ήταν καλύτερος ή το μυαλό σου είναι στο να του δημιουργήσεις αισθήματα κατωτερότητας, κάτι έχεις πάρει λάθος και ταλαιπωρείς και εσένα αλλά και τον άλλο άνθρωπο.

Στις σχέσεις ακουμπάμε την ψυχή μας και ευχαριστιόμαστε, δεν καθόμαστε εκεί για να πιέζουμε και να πιεζόμαστε. Δεν είσαι σε μια σχέση για να κάνεις την δασκάλα και να τονίζεις συνεχώς τις ατέλειες του άλλου. Κανείς δεν τον χρειάζεται αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου.

Αν είσαι σε μια τέτοια σχέση, πάρε φόρα και πέτα αυτόν τον άνθρωπο από τη ζωή σου, δεν σου χρειάζεται ένας σύντροφος με κόμπλεξ. Φρόντισε να γεμίσεις το κουβαδάκι της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής σου, τόσο ώστε ποτέ ξανά κανείς να μην έρθει μέσα στον ιερό χώρο της ψυχής σου να τον λεηλατήσει.

Είσαι ένας υπέροχος, μοναδικός άνθρωπος και εσύ και όλοι μας και αν αυτή η σχέση σήμερα κολλά σε όσα δεν έχεις, να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι ικανός να δει το πόσο μοναδικά υπέροχος είσαι. Όλα είναι θέμα πεποιθήσεων, άλλαξε σκέψεις και άλλαξε ζωή.

Η αλληγορία που χρειάζεται να διαβάσουν όσοι ζουν σε σχέσεις εξάρτησης. Δεν τη χρειάζεται κανένας από τους δύο σας αυτή τη σχέση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News