Εδώ και χρόνια υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω απ’ το ότι κάποια ζευγάρια μοιάζουν και συγκεκριμένα οι δύο σύντροφοι πολλές φορές είναι σαν να είναι αδέρφια! Μιλάμε για τόσο μεγάλη ομοιότητα! Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό είναι αβάσιμο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ισχύει αυτό και μάλιστα υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Τι συμβαίνει τελικά; Όντως τα ζευγάρια μοιάζουν;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αλλά η εξήγηση έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δύο ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Stanford αποφάσισαν να βρουν τον λόγο που οι σύντροφοι με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να παρουσιάζουν ομοιότητες στην εμφάνισή τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, ανέλυσαν φωτογραφίες από ζευγάρια, κάνοντας μια μεγάλη έρευνα στο Google για δημοσιεύσεις σχετικά με επετείους γάμους, ιστοσελίδες γενεαλογίας και τελικά έφτιαξαν ένα αρχείο με 517 φωτογραφίες ζευγαριών που είχαν τραβηχτεί μέσα στην πρώτα 2 χρόνια του γάμου τους και 20-69 χρόνια μετά.

ζευγάρια μοιάζουν
Freepik

Προκειμένου να ελέγξουν εάν τα ζευγάρια έμοιαζαν μεταξύ τους με την πάροδο των χρόνων, είπαν σε μια ομάδα εθελοντών να τις κοιτάξει. Συγκεκριμένα, έδωσαν στους εθελοντές τη φωτογραφία ενός ατόμου μαζί με ακόμα 6 άτομα. Το ένα άτομο ήταν ο σύντροφός του και τα άλλα 5 άτομα ήταν τυχαία. Οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο έμοιαζαν αυτά τα 6 πρόσωπα με το άτομο-στόχο. Παράλληλα, γινόταν η ίδια διαδικασία και με τη χρήση προγράμματος αναγνώρισης προσώπου.

Σημειώνεται πως ο ψυχολόγος Robert Zajonc είχε κάνει έρευνα το 1987 για το ίδιο θέμα και είχε ζητήσει από εθελοντές να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 10 ζευγαριών. Τότε, ο ψυχολόγος είχε συμπεράνει ότι τα πρόσωπα αρχίζουν να μοιάζουν όσο προχωρά ο έγγαμος βίος, ενώ αυτό είναι πιο έντονο όταν είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι.

Γιατί οι ιδιοκτήτες σκυλιών μοιάζουν με τα αγαπημένα τους τετράποδα;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι σύντροφοι όντως μοιάζουν μεταξύ τους και ο λόγος είναι σχετικά απλός: Η κοινή ζωή φέρνει κοινές συνήθειες, όπως διατροφή, τρόπος ζωής, ο χρόνος στο εξωτερικό περιβάλλον. Όλα αυτά επιδρούν στην εμφάνισή μας, στο πρόσωπό μας. Όσο, λοιπόν, έχουμε τις ίδιες συνήθειες με το άλλο μας μισό, παρατηρούμε παρόμοιες αλλαγές πάνω στα πρόσωπα και των δύο.

ζευγάρια μοιάζουν

Οι καθηγητές απ’ το Stanford που έκαναν τη νέα έρευνα τόνισαν ότι δεν βρήκαν αποδείξεις πως τα ζευγάρια άρχισαν να μοιάζουν περισσότερο όσο περνούσε ο χρόνος, όμως, όντως έμοιαζαν περισσότερο μεταξύ τους σε σύγκριση με τα τυχαία ζευγάρια στην αρχή της σχέσης.

Παράλληλα, έθιξαν και το ζήτημα ότι ενδεχομένως οι άνθρωποι να επιλέγουν υποσυνείδητα συντρόφους που να τους μοιάζουν, όπως ψάχνουν ανθρώπους που να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εκείνους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News