«Όταν είμαι μαζί σου είναι σαν να γυρνάω σπίτι μου». Αυτή είναι μια αίσθηση που πολλοί άνθρωποι συχνά παρομοιάζουν μια ερωτική σχέση. Οι ερωτικές σχέσεις και οι σύντροφοι είναι προσωπικές μας επιλογές, είναι ένας καθρέφτης μας. Είναι ένα άτομο που εμπιστευόμαστε και νιώθουμε ασφάλεια κοντά του. Ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι. Πώς να βοηθήσω τον σύντροφό μου αν κάτι τον βασανίζει και δεν είναι καλά ψυχολογικά για τους δικούς του λόγους; Ποιος ο ρόλος μου και πώς μπορεί να επηρεαστεί η σχέση μας.

διαβήτης και αλλαγές διάθεσης
Pexels

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

1+1= 1 πολύ δυνατό!

Παρακαλώ μην πιστεύετε πια στην κλισέ ατάκα, «είσαι το άλλο μου μισό»! Δεν είμαστε μισά, είμαστε δύο ολόκληρα που βρήκαμε τον άνθρωπό μας και κάναμε μαζί ένα πολύ μεγάλο 1 δυνατό! Ή μάλλον έτσι πρέπει να είμαστε. Η υγιής συναισθηματικά σχέση έχει ως βάση της τον σεβασμό και την επικοινωνία. Την αγάπη και την αποδοχή.

Αν ο σύντροφός μας περνά μια κρίση που δεν τον βοηθά να διατηρήσει τα επίπεδα της ψυχικής του υγείας υψηλά και αν ρωτάς πώς να βοηθήσω τον σύντροφό μου, που δεν είναι καλά ψυχολογικά, μπορείς φυσικά να το κάνεις αν θες!

Μπες στη θέση του

Πάντα με γνώμονα το σεβασμό και την αγάπη προσπάθησε να κατανοήσεις τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Ποια συνθήκη στη ζωή του μπορεί να έχει αλλάξει και να του δημιουργεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Επικοινώνησέ μαζί του και προσπάθησε να αποβάλλεις οποιοδήποτε αίσθημα εγωισμού μπορεί να έχεις. Αγάπη και εγωισμός δεν πάνε μαζί. Όσο και αν αγαπάμε τον εαυτό μας και τον σεβόμαστε, άλλα τόσο πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον άνθρωπό μας. Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αλλιώς αυτό δεν είναι αγάπη.

Βάλε για λίγο τα παπούτσια του άλλου και με ενσυναίσθηση εξήγησέ του ότι τον καταλαβαίνεις. Καμιά φορά οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν συμβουλές, θέλουν να είναι αποδεκτοί και κατανοητοί. Να αισθάνονται ότι οι σημαντικοί άλλοι της ζωής τους, τους καταλαβαίνουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άντρες δεν επικοινωνούν τα προβλήματά τους με λόγια. Δεν είναι έτσι ρυθμισμένοι, αν όμως εσύ έχεις πετύχει το λαχείο του σούπερ επικοινωνιακού συντρόφου, άκουσε ό,τι έχει να σου πει χωρίς κριτική.

Αν όμως δεν μπορεί να το εκφράσει, προσπάθησε να καταλάβεις την ανάγκη πίσω από το συναίσθημά του. Το ξέρω ότι αυτά είναι δύσκολα πράγματα για όσους δεν είμαστε επαγγελματίες, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικά με τα προβλήματα της σωματικής υγείας. Αν ο άνθρωπός σου αντιμετώπιζε ένα θέμα σωματικής υγείας τι θα έκανες;

Μπορεί να μην υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας, αλλά σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για μια υγιή μακροχρόνια σχέση

Τα κρυφά σημάδια

Βλέπουμε έναν άνθρωπο και θεωρούμε ότι είναι καλά. Ότι η εξωτερική του εικόνα συνάδει και με το μέσα. Ωστόσο στα θέματα ψυχικής υγείας αυτό δεν θεωρείται δεδομένο. Αν διαπιστώσεις ότι ο σύντροφός σου χρειάζεται βοήθεια, φυσικά να τον υποστηρίξεις με όποιον τρόπο μπορείς η ίδια. Αν δεν βρει βοήθεια, υποστήριξέ τον να ζητήσει βοήθεια σε κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας. Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν θεωρούν, ελπίζω, τον ψυχολόγο ή ψυχίατρο ταμπού, αλλά έναν άνθρωπο που χάρη στις γνώσεις του και την ειδίκευσή του μπορεί να μας απελευθερώσει από τα τραύματα του παρελθόντος.

Μην κάνετε τίποτα εις βάρος της σχέσης

Η σχέση είναι το δεδομένο που έχετε αυτή τη στιγμή. Να θυμάσαι να του λες ότι είσαι με το μέρος του, no matter what, ότι θα τον στηρίζεις και θα κάνεις ότι μπορείς για να τον βοηθήσεις και φτάνει και εκείνος να έχει υπομονή και δύναμη να το αντιμετωπίσετε μαζί. Έτσι δυναμώνουν οι άνθρωποι και οι σχέσεις. Με το μαζί, όχι με το χώρια. Με την αγάπη, αυτό είναι το συγκολλητικό της υλικό!

Εσύ αγαπητέ σύντροφε μη ξεχνάς, είναι προτιμότερο σε μια μάχη να είστε δύο παρά να παλεύεις μόνος σου. Είναι καλύτερα να έχεις διαλέξει προσεκτικούς συμμάχους που θα βοηθήσουν να κερδίσεις τη μάχη, από το να παλεύεις μόνος σου τους δαίμονες. Ό,τι είναι εδώ στη ζωή σου είναι για κάποιο λόγο, άκουσέ το και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις με θάρρος μην το κρύβεις.

Αν ρωτάς πώς να βοηθήσω τον σύντροφό μου που παλεύει με τα ψυχολογικά του θέματα, μπορείς να το κάνεις, αρκεί να επενδύσεις στον άνθρωπό σου και να μην ξεχάσεις γιατί ξεκινήσατε να είστε μαζί. Να πάνε όλα καλά εύχομαι από καρδιάς!

Γιατί διαλέγουμε άντρες σαν τον Mr.Big ενώ ξέρουμε ότι θα φάμε τα μούτρα μας;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News