Είναι μια αλήθεια που όλοι παραδεχόμαστε ειδικά μετά από τις δύο καραντίνες που περάσαμε: με ενοχλούν πράγματα στον σύντροφό μου! Και ενοχλούν και εκείνον δικά μου πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση έχει πολλές παραμέτρους όπως πχ αυτά τα πράγματα ήταν από την πρώτη μέρα εκεί και εγώ δεν τα έβλεπα ή όταν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε κάναμε αυτόν τον συνθηκολόγηση και είπαμε ότι το γνωρίζω ότι υπάρχει αυτό αλλά μπορώ να ζήσω με αυτό σε όλη μου τη ζωή;

Με ενοχλούν πράγματα στον σύντροφό μου

Ίσως βλέπεις και εσύ γύρω σου ζευγάρια που είναι μονίμως στην τσίτα. Λέει ο ένας μια κουβέντα, απαντά ο άλλος έξαλλος, δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα ακόμα και για τους πιο ανόητους λόγους. Ζευγάρια αγαπημένα που ο χρόνος έδειξε το σκληρό του πρόσωπο πάνω τους. Είναι μεγάλη η ζωή και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθ’ όλη την διάρκειά της και αν το κεφάλαιο σύντροφος ήταν μια επιλογή που δεν ήταν συνειδητή και με όλο σου το είναι και το χέρι στην καρδιά, σιγά σιγά και μετά τις προκλήσεις, αναθεωρείς.

Παλιότερα είχα ένα θέμα με τον θαυμασμό στη σχέση, το θεωρούσα βασικό συστατικό της δομής του οικοδομήματος της σχέσης αλλά με τα χρόνια κατάλαβα ότι στον θαυμασμό κάποιες φορές ξεφεύγουν τα όρια και οι σχέσεις δεν μοιάζουν ίσες αλλά ο ένας νομίζει ότι ο άλλος του κάνει χάρη ή ότι δεν του αξίζει.

επιλέγω τον σύντροφό μου
Pexels

Στα social μου βλέπω συχνά σχέσεις που ο ένας παραεκφράζει το θαυμασμό του για τον άνθρωπό του, που συνήθως έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν «αξιοθαύμαστο» στα μάτια του συντρόφου του, ενώ ο άλλος δεν λέει τίποτα. Οκ, δεν είναι δείκτης μέτρησης της αγάπης σε μια σχέση τα social και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν εκφράζουν την αγάπη και το θαυμασμό τους δημόσια, αλλά φαίνεται ο άνθρωπος που υπερπροσπαθεί και ο άνθρωπος που από΄την άλλη επαναπαύεται στις δάφνες του.

Όταν καταλάβεις ότι δεν είσαι ο γονιός του συντρόφου σου, τότε η σχέση σας θα φτάσει σε άλλο επίπεδο

Ίσος προς ίσο

Ο θαυμασμός κάνει πολύ καλό ειδικά στο θέμα του mentality. Δεν γίνεται να είσαι με κάποιον που δεν τον θαυμάζεις για κάποιο χαρακτηριστικό του. Είτε εξωγενές είτε εσωτερικό. Τότε μιλάμε για συμφέρον και ιδιοτέλεια και όχι για μια σχέση καρδιάς. Αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το έχουν και οι δύο. Δεν γίνεται μόνο ο ένας να θαυμάζει.

Είμαστε ίσοι σε αυτό που έχουμε φτιάξει μαζί. Και αν ξαφνικά στέρεψαν οι λόγοι για τους οποίος θαυμάζεις τον σύντροφό σου και πλήθυναν τα πράγματα που σε ενοχλούν, ίσως μπήκες σε δύσκολα μονοπάτια που μόνος σου μπορείς να βγεις.

Με ενοχλεί που αναπνέει, με ενοχλεί που δεν κάνει καμία δουλειά, με ενοχλεί που πετάει τα ρούχα του εδώ και εκεί, με ενοχλεί που πάει για μπύρες με τους φίλους του, με ενοχλεί που βλέπει μπάλα όλο το Σαββατοκύριακο και κάθε βράδυ και δεν μπορώ να δω εγώ τίποτα άλλο. Με ενοχλεί που κάνει ήχους. Γενικά με ενοχλεί. Και αν μπεις στη διαδικασία να στρέψεις την προσοχή σου σε αυτό που σε ενοχλεί, αυτό θα το κάνεις τεράστιο και όλο εκεί θα κοιτάς.

Και όλο θα του το τονίζεις και όλο εκείνος θα συνεχίζει και θα βρίσκει να τονίσει και εκείνος τα δικά σου στραβά, που μη ξεχνάς έχεις και εσύ αρνητικά, αλλά τόσο καιρό ήταν στα παρασκήνια. Και ξαφνικά ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και από μέσα βγαίνουν μόνο τα παράπονα, λες δεν έχετε 1.000.000 λόγους για να χαίρεστε που είστε μαζί αλλά εκείνες οι πεταμένες κάλτσες πίσω από την πόρτα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά εσάς τους δύο σήμερα.

Με το μυαλό σου θα το φτιάξεις ξανά

Αν σε ενδιαφέρει η σχέση σας και ο χρόνος που έχετε επενδύσει ο ένας στον άλλο, αν αγαπάς αληθινά τον άνθρωπό σου, μπορείς να βάλεις για λίγο στην άκρη τα πράγματα που σε ενοχλούν στον σύντροφό σου στην αφάνεια και με το μυαλό σου να ψάξεις να βρεις για ποιο λόγο ήρθατε κοντά από την αρχή της σχέσης. Ποιος ήταν ο λόγος που είσαι περήφανη που είναι δικός σου και είσαι δική του.

Αφού απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση σιγά σιγά θα αρχίσουν να τακτοποιούνται τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου. Αν είναι όντως σημαντικός για σένα θα το καταλάβεις από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Αν σε ρώταγε κάποιος: Αν τελείωνε η σχέση σας σήμερα πώς θα ένιωθες; Και αυτή η ερώτηση ξεκαθαρίζει το τοπίο και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να τακτοποιήσεις τα μέσα σου.

Αν αποφασίσεις ότι αξίζει αυτό που έχετε ακόμα και αν σήμερα σε ενοχλούν ένα σωρό πράγματα, θα βρεις τους λόγους που σας ένωσαν και θα συνεχίζεις να επενδύεις εκεί. Αν όμως δεν θαυμάζεις ούτε σήμερα, ούτε χθες τον άνθρωπο σου θα δεις σιγά σιγά ότι μάλλον δεν υπάρχει κανέναν νόημα σε αυτήν την σχέση.

Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσεις και να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τα γιατί σου. Να θυμάσαι ότι σε όλους μας αξίζει να είμαστε πλάι σε κάποιον χαίρεται που είμαστε «δικοί του» και όχι κάποιος που του είναι αδιάφορη η παρουσία ή η απουσία μας. Τότε είμαστε με λάθος άνθρωπο και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για εμάς.

Μπορεί να μην υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας, αλλά σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για μια υγιή μακροχρόνια σχέση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News